ZLOUPOTREBA POTROŠNJE DROGE U MEDICINSKE SVRHE

                                           


Danas se droga često zloupotrebljava i u medicinske svrhe. Naime, mnogi pacijenti kao potrošači kao lijek za mnoge bolesti uzimaju kanabis smatrajući da je to jedna od legalnih droga na našem tržištu. Također su aktuelne još i marihuana, indijska konoplja kao jedne od vrsta legalnih droga kada je bolest u pitanju. Međutim, nijedna droga nije legalna i naravno sve je to pretjerano kada se uzima u velikoj mjeri, kako je se to zapravo dešavalo još u davnoj historiji.

                                     Uvod i Historijat konzumiranja droge u medicinske svrhe

Droga je počela čovjeka još od pradavnih vremena, i to kao medikament za ublažavanje boli, smirenje ili druge zdravstvene tegobe, mijenjajući čovjeku psihofizičko ponašanje u cijelosti ili djelimično. Tako se uz opijum i pojedine vrste gljiva spominje i indijska čije se sušeno lišće pojavljuje kao marihuana.

Historijski gledano, razni oblici upotrebe droga imali su i svoje negativne učinke, koji su kako u prošlim tako i u današnjim vremenima podrazumijevali zloupotrebu. Kao i sve druge droge, tako su i produkti indijske konoplje, uz upotrebu u ljekovite, farmakološke, odnosno medicinske svrhe, sve više postali predmetom ljudske zloupotrebe. Upravo zbog takvih negativnih učinaka za potrošače stvorila se potreba za zakonskim reguliranjem proizvodnje, prodaje i konačno konzumacije. Jedan od važnih razloga za takvu društvenu inicijativu bili su štetni i rizični učinci, kao uzročno posljedična veza sa konzumacijom, uprkos medicinsko- farmakološkoj opravdanosti pozitivnih terapijskih učinaka kod nekih bolesti. Tako je donošenjem međunarodnih konvencija kao što je Međunarodna Konvencija o opojnim drogama iz 1961 godine i Indijska konoplja stavljena kao droga pod režim međunarodne kulture.

Bez obzira na zakonsku kažnjivost same zloupotrebe droge u bilo kojem smislu, kako kroz ponudu tako i potražnju, gledajući na drogu kao na robu, u prošlosti i u današnjim trendovima, a tako će biti i u budućnosti u ilegalnoj je prozvodnji, krijumčarenju i pretprodaji droga roba broj 1. Prema rasprostranjenosti zloupotrebe najprisutnija je upravo marihuana kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj narkosceni. Posljednjih nekoliko stoljeća upotreba marihuane u medicinske svrhe sve je prisutnija kao predmet medicinsko-farmakoloških istraživanja i kliničkih ispitivanja. Pozitivni terapijski učinci upotrebe u medicinske svrhe dokazano su prisutni kod određenih bolesti. Sama biološka struktura indijske konoplje sa nizom bioaktivnih sastojaka sigurno će omogućiti terapijsku upotrebu kod još više bolesti nego do sada, kada postoji mogućnost ublažavanja tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Marihuana kao najrasprostranjeniji produkt indijske konoplje ima važno mjesto u svakodnevnom životu, bez obzira da li je riječ o zakonski predviđenoj upotrebi ili zloupotrebi. Stručne i znanstvene spoznaje, informisanost društva, preventivne aktivnosti, strategije, uz nužno prateći pristup državnog nadzora važan su čimbenik i regulator za pozitivnu i korisnu upotrebu, ali svakako za suzbijanje ilegalne proizvodnje, krijumčarenja, prodaje i konzumacije.

                                       Indijska Konoplja- Morfologija

Naziv marihuana gotovo je u svakodnevoj komunikaciji drugi naziv za indijsku konoplju. To bi se trebalo posmatrati pogotovo u kontekstu sa namjerom sadnje, uzgoja i trošenja. Sigurno je da je krajnji cilj ilegalne sadnje indijske konoplje u današnjim trendovima dobivanje marihuane. U tom smislu nalazi se opravdanost poistovjećivanja same indijske konoplje sa marihuanom. Kad se govori o ostalim produktima indijske konoplje kao što su hašiš i ulje oni su namijenjeni isključivo zloupotrebi. Razne mješavine marihuane sa drugim tvarima kao što su med, kakao, brašno pojavljuju se u drugim područjima svijeta posebno na području Indije i Jamajke. Bez obzira na zakonske pristupe prema bilo kojem obliku manipulacije marihuanom, državni je nadzor nezaobilazan. Današnji tolerantniji, liberarniji stavovi prema rekreativnoj upotrebi mogu ako nisu dobro postavljeni i strategijski osmišljeni imati u raširenosti i štetne posljedice za potrošače kojima će u budućnosti biti teško popraviti i svesti u granice društveno prihvatljivog rizika. Realno gledajući, marihuana više nije onaj isti joint od prije tridesetak godina, već puno jača droga koja je u svakom slučaju rizična za onog ko je konzumira. Sa druge strane, upotreba marihuane u medicinske svrhe, danas kao i u budućnosti, imati će mnogo prostora i primjene kao učinkovito terapijsko sredstvo.

                                            Zloupotreba marihuane

Zloupotreba marihuane kao droge veoma je kompleksno područje kako kroz njezinu proizvodnju i krijumčarenje tako i ilegalnu predprodaju. Zakonska definicija same zloupotrebe određena je Zakonom o suzbijanju zloupotrebe droga, ali isto tako važno je posmatrati sa sociološkog, tradicionalnog i kulturološkog polazišta. Marihuana je droga, odnosno psihoaktivno sredstvo i kao takva se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu droga.

Analizirajući ponudu i potražnju kao dva osnovna elementa zloupotrebe, treba naglasiti kako učinkovita kaznena politika, uz ostale aktivnosti, ima znatan utjecaj na smanjenje ponude droga, ali i utjecaj na prevenciju zloupotrebe droga. U tom smislu važan je cilj upravo spriječiti da povremeno konzumiranje droga pređe u ovisnost. Uz strože kažnjavanje organizatora mreže predprodavatelja droga i proširenje asortimana radnji zloupotrebe droga, od ključne je važnosti i uključivanje u sistem tretmana počinitelja krivičnih djela povezanih sa drogama koji su ujedno i ovisnici. Praksa je pokazala da sankcija, iako nužna te ima svoj specijalni i generalni učinak prema počiniteljima i onim potencijalnima, nije jedini ključ riješenja ovog problema. Također je učinkovito i potrebno izricanje odgovarajućih mjera, jer tretman predstavlja najbolju alternativu za prekidanje eksperimentiranja sa drogama i recidivizam. Razvoj kaznene politike i zakonodavstava, uz praćenje situacije na nacionalnom nivou u vezi sa zloupotrebom, treba temeljiti na odlukama i preporukama Evropske Unije te ih kontinuirano usklađivati sa pravnom stečevinom Evropske Unije.

Pozitivno Hrvatsko Kazneno i Prekršajno zakonodavstvo na području suzbijanja zloupotrebe droga temelji se na nekoliko propisa kao što su Zakon o suzbijanju zloupotrebe droga, Krivični Zakon, Zakon o Krivičnom postupku, Prekršajni Zakon te Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

                                                 Medicinska upotreba droge

Pojmovno značenje riječi droga nalazimo u Medicinskoj Enciklopediji kao sirovi, napola prerađeni i sušeni proizvod biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla koji služe za izradu lijekova tj. ljekovite droge i kao mirodije u tehničke svrhe odnosno tehničke droge. Iako je staro više do današnjih dana nije izgubilo svoje značenje onda kada se radi o tehničkoj upotrebi. Tehnološki napredak, lakše stjecanja spoznaja o strukturi i istraživanje donijeli su mogućnosti da se iz biljnih produkata izdvoje različite supstance koje su po svom sastavu znatno jače i sa većom koncentracijom aktivne tvari nego što je to izvorno u biljkama. Također, važna je okolnost sintetička proizvodnja koja je zanemarila prirodnu osnovu i donijela gotovo tešku zamljenivu mogućnost u odnosu na prirodne tvari. Jedan je aspekt rečene proizvodnje kojim se u tom kontekstu nastoji izbjeći zarada farmaceutske industrije koji danas u svijetu ostvaruje ogromne profite. Povratak prirodnim resursima odnosno tvarima nije nemoguć, ali da bi u pojedinim situacijama do toga došlo, uvijek treba proći dosta vremena uz veliki broj kliničkih i drugih istraživanja. Istraživanja su skupa i zahtjevna i često ih finansiraju moćne farmaceutske kompanije i korporacije. Ova konstatacija nije tendeciozna i kritički postavljena prema tome, jer je to nužno, opravdano i korisno. Ali uvijek će se otvarati niz pitanja na koji će odgovori i objašnjenja biti diskutabilni u javnosti, bez obzira na znanstveno prikazane rezultate.

Znanstvena ispitivanja posljednjih godina ali i više stoljeća donijela su drugačiji pristup prema medicinskoj upotrebi marihuane. Klinička ispitivanja, iako nisu prihvaćena generalno u svijetu, otvorila su pristup marihuani i drugim tvarima koje sadrži, mogućnosti kao teapijskom sredstvu za za razne bolesti. U prilog tome išla su iskustva raznih bolesnika koji su posegnuli za marihuanom kao za prirodnim lijekom kada im ni konvencionalni lijekovi nisu pomogli.

Iako su takva iskustva u Hrvatskoj već duže vremena prisutna, nisu imali zakonska, lege artis uporišta od medicinske struke. Takav stav struke i zakonodavca imao je za cilj poticanje ilegalne proizvodnje psihoaktivnih supstanci u obliku ulja i kapi, koji su se na crno nabavljali od ilegalnih proizvođača. Pripravci pribavljani na ovakav nezakonit način, sumnjivog kvalitativnog i kvantitavnog sadržaja bili su rizični i skupi za korisnike a njihova ljekovita učinkovitost bila je upitna.

Što se tiče same medicinske upotrebe kao terapijskog sredstva, primjerice za jednu od bolesti, u posljednjih je desetak godina u svijetu provedeno dosta kliničkih studija koje su ispitivale djelovanje indijske konoplje na simptome multiple skleroze. Povjereništvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe nakon opsežnih analiza dalo je zaključke koji se između ostalog odnose na indijsku konoplju kao terapijsko sredstvo. Između ostalog je zaključeno

- Ni za jedan pripravak čiji se terapijski princip temelji na aktivaciji kanadiobidnih receptora, sintetski analog ili ekstrakt kanabisa nije pokazano da je sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest.

- Sve preporuke odnose se samo na striktno navedene indikacije, pa se preporučeni pripravci ne preporučuju primmljenjivati kod drugih bolesti koje uzrokuju anoreksiju, spascitet ili umjereno do srednju tešku bol.

- Preporučeni pripravci dodaju se drugim medicinskim intervencijama kao add-on terapija te se ne preporučuje ukidanje drugih oblika liječenja kod uvođenja preporučenih pripravaka.

                               Popis pripravaka za kojih je naučno dokazano znanstveno djelovanje kanabisa

Dakle, pripravci za kojih je naučno dokazano znanstveno djelovanje kanabisa su sljedeće

1. Multipla skleroza- Za neke pripravke je naučno dokazano da ublažavaju neke od simptoma multiple skleroze. Povjereništvo ima stav da se za simptomatsko ublažavanje spasciteta kod bolesnika koji boluju od multiple skleroze kojima spascitet nije adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom pripravak kanabisa može preporučiti kao terapijska opcija.

2. Maligne bolesti- Za neke pripravke je također dokazano da ublažavaju neke od simptoma malignih bolesti. Povjereništvo je stava da je za indikaciju kod bolesnika sa napredovalom terminalnom bolesću i hronični umjerenom do srednje teške boli može preporučiti pripravak kanabisa kao i za indikaciju ublažavanje mučnine i povraćanja kod bolesnika sa malignim oboljenjima koji primaju endogenu terapiju

3. AIDS- Za neke pripravke je također dokazano da ublažavaju neke od simptoma AIDS-a Povjereništvo je stava da se za indikaciju u liječenju anoreksije može preporučiti pripravak kanabisa.

4. Ostala neurološka oboljenja- Ni za jedan pripravak čiji se terapijski princip temelji na primjeni kanabiodnih receptora nije jasno pokazano da utječe na smanjenje koreje u epilepsiji, poremećajima pokreta i  slično. Povjereništvo je zauzelo stav da se u spomenutim bolestima new može preporučiti pripravak kanabisa.

5. Psihijatrijski poremećaji- Ni za jedan pripravak čiji  se terapijski pristup temelji na aktivaciji kanabiodnih receptora nije pokazano da utječe na progresiju ili ublažavanje simptoma psihoza, psihotičnih stanja, šizofrenije, anksioznih poremećaja, depresivnih poremećaja ili PTSP-a. Povjereništvo je zauzelo stav da se u spomenutim bolestima ne može preporučiti pripravak kanabisa.

Na temelju svega opisanog, vidljivo je kako u kontekstu medicinske upotrebe indijska konoplja kao terapijsko sredstvo može imati važno mjesto. Takav pristup podržao je Međunarodni odbor za kontrolu drogu na godišnjem zasjedanju 2012 godine kada su donesene važne informacije o upotrebi kanabisa u medicinske ili znanstvene svrhe bez odgovarajućih znanstvenih potvrda o njezinoj učinkovitosti. Na kraju kad je u pitanju medicinska upotreba indijske konoplje, može se reći kako do sada kliničke studije nisu potvrdile uticaj na trajno izliječenje ili progresiju bolesti o kojima je bilo govora, ali svakako da može olakšati postojeće stanje pacijentima. Što će buduća ispitivanja pokazati teško je reći, ali već su dosadašnji napreci znatni pomaci za medicinsku struku.

                    Zaključna razmatranja- Upotreba i zloupotreba droge u medicinske svrhe

Praktična iskustva i spoznaja iz prošlosti ne smiju se zaboravljati ni onda kada tehnološki napredak donosi sve znanstvene i empirijske mogućnosti u gotovo svim sferama funkcionisanja društva. Takav je slučaj sa upotrebom konoplje, bilo da je riječ o upotrebi ili zloupotrebi. Botanički gledano, svojom strukturom i sastavom ta biljka ima svoje mjesto sa velikom primjenom u komercijalne svrhe, ali sa dominantnom vrstom Canabis Indica pojavljuje se u zloupotrebi, kao i medicinskoj upotrebi. Kao psihoaktivno sredstvo marihuana je najrasprostranjeniji tip droge kako u potrošnji tako i u ilegalnoj proizvodnji, krijumčarenju i predprodaji. Potražnja i potrošnja ove droge su važan čimbenik koji diktira zakonske i druge trendove prema indijskoj konoplji odnosno marihuani. Na kraju ostaje otvoreno zakonsko, moralno i etničko pitanje koje često postavljaju pacijenti koje boluju od navedenih bolesti a indijska konoplja odnosno marihuana im pomaže kao lijek. To pitanje odnosi se na osobnu sadnju radi zdravstvenih tegoba, odnosno u medicinske svrhe.Logično je i zakonski odgovorno da na takve upite odgovaraju državna tijela, u skladu sa zakonom, moraju dati negativne odgovore, a pacijenti, poštujući zakon, bez obzira na prisutnu bolest, ne zasađuju indijsku konoplju. Sa druge strane, takve se nezakonite sadnje događaju, a pojedinci koji u sudskom postupku dokazuju kako im je marihuana potrebna i nužna kao lijek zbog bolesti bivaju oslobođeni od kaznene odgovornosti. Takav postupak mnogima ostaje nejasan. Takve jednostavno rečene i nelogično upitne, a zakonski neprihvatljive situacije u budućnosti će možda biti riješene drugačijim zakonskim pristupom, a inicijative su već prisutne na međunarodnom planu. Slijedom svega nevedenog, potrebno je globalno pratiti političke situacije, klinička i druga istraživanja te zakonske promjene, a onda slijedom njih donositi društveno odgovarajuće prihvatljive odluke i na nacionalnoj razini.





Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje