MORFIJ- LEGALNA ILI NELEGALNA DROGA NA NAŠEM TRŽIŠTU

                                               


Danas se za ublažavanje boli kod umirućeg pacijenta često kao lijek koristi Morfij, to je zapravo jedna od legalnih vrsta droga na našem tržištu. Morfij je nužno zlo pri liječenju kroničnih bolesti, karcinoma i prilikom ublažavanje raznih bolova kod oboljenja različitih organa. Mada naravno u pojedinim slučajevima i morfij može dovesti do ovisnosti i na kraju štetnih posljedica za njegove potrošače koji ga primljenjuju jednostavno iz radoznalosti kao psihoaktivnu supstancu i tome se ogleda velika razlika u njegovoj konzumaciji, pritom se njegova upotreba zapravo može definisati kao nelegalna i može dovesti do kobnih posljedica, smrti predoziranjem ili intoksikacije trovanjem.

                             Šta predstavlja Morfij i kako je on nastao

Morfij se danas zapravo definiše kao opoidna droga, to je alkaloid izoliran iz opijuma, osušenog soka iscijeđenog iz nezrelih čahura vrtnog maka. Nastaje tako što se dobije iz glavice bijelog maka, a danas i sintetički. Za morfij se ranije vjerovalo da predstavlja usavršeni opijum sasvim njegovim efektima, a bez stvaranja ovisnosti, pa se smatrao pouzdanim, dugotrajnim i sigurnom lijeku. To je bila zabluda, jer morfij danas pripada istoj klasi kao i heroin i opijum koji su dobro poznati po svojoj ovisnosti, on je veoma sličan u tom pogledu. Adiktivni potencijal morfija je veoma visok. Međutim, sa druge strane morfij ima medicinske prednosti i to posebno kod ublažavanja bolova. Na nesreću, postao je droga koja se često zloupotrebljava zbog euforije koju proizvodi. Mnogi ga počnu upotrebljavati za analgeziju te razvijaju ovisnost o njemu. Ova ovisnost opasna je koliko i predoziranje te se sa tim u vezi javljaju neželjeni učinci upotrebe. Zbog toga je važno liječiti ovisnost o morfiju što je ranije moguće.

                             Zašto morfij izaziva ovisnost za njegove potrošače

Morfij djeluje na centralni živčani sistem korisnika putem opoidnih receptora koji se nalaze u njemu. Svaki opoid može se vezati za ove receptore. Na taj način proizvodi svoje karakteristične učinke, i to posebno sedaciju i analgeziju. Za mnoge ovisnike prvo izlaganje bilo je medicinski opravdano. Euforija zbog kojeg ga ovisnici žele jeste ono što ih tjera na upotrebu.

Kao i drugi opoidi, morfij je veoma adiktivan. Studije su pokazale da kada se veže za receptore morfij povećava razinu dopamina. Ako se utvrdi ovisnost i upotreba se prekine, razina dopamina je na nižoj razini prije ovisnosti. To proizvodi simtome apstinencijske krize i žudnju, što su faktori koji su karakteristični za ovisnost. Uz desenzibilizaciju receptora, smatra se da izaziva potencijalnu ovisnost.

                               Koji su simptomi i znakovi ovisnosti o morfiju

Ovisnik o morfijumu može pokušati sakriti zloupotrebu droga od svojih voljenih. Međutim, ljudi oko njih mogu primjetiti ponašanje koje je simptom ovisnosti o morfiju. Kada su mnogi od njih  prisutni, to može ukazati na vjerovatnu ovisnost o drogi. Kod morfija može biti mnogo simptoma ovisnosti.

Prije svega imamo znakove u ponašanju. Možda će doći do nekih promjena u ponašanju ovisnika. Ovi psihološki učinci morfija izravna su posljedica djelovanja ili zloupotrebe lijeka. Oni također mogu pomoći ovisniku da sam postavi dijagnozu. Ovi znakovi su sljedeći

1. Česta želja za upotrebom morfija

2. Ignorisanje aktivnosti u kojima bi ranije uživali da bi upotrebljavali morfij

3. Financijske poteškoće zbog trošenja novca na morfij

4. Nastavljanje upotrebe unatoč društvenoj ili fizičkoj šteti za pojedinca

5. Upotreba morfija čak i u opasnim situacijama

6. Zanemarivanje odgovornosti kod kuće ili na radnom mjestu

7. Posjećivanje više liječnika

8. Socijalna izolacija

Što se tiče simptoma upotrebe morfija postoje fizički i psihološki simptomi. Oni zapravo uključuju

- Nejasan govor

- Pospanost

- Dekoncentrisanost

- Proširene zjenice

-Promjene raspoloženja

- Razdražljivost

                                Kako i zašto počinje ovisnost o morfiju

Zanimanje ovisnika za morfij ponekade može proisteći iz upotrebe u kliničkim uvjetima i to npr. nakon prijeloma ili operacije. Od tog trenutka, čak i nakon ukidanja lijeka, osoba može žudjeti za ugodnim učincima koje lijek pruža. Može ga tražiti od drugih liječnika kako bi dobivala druge recepte. Međutim, to na kraju može razultirati ovisnošću.

Ostali opiodi se ne upotrebljavaju tako često u medicinskim situacijama. Ovisnicima o heroinu i opijumu može biti teško nabaviti lijekovi i odlučuju umjesto tih lijekova upotrebljavati morfij. Veoma je uobičajeno da morfij zloupotrebljavaju osobe koje već upotrebljavaju drogu.

                                Koji je tretman zloupotrebe morfija

Opasnost od predoziranja i dugoročni učinci zloupotrebe morfijuma čine ga opasnom navikom. Sa tim u vezi važno je liječiti ovisnost što je prije moguće. Opasno je da ovisnici sami pokušaju liječenje. Većina njih će na kraju upotrebljavati drogu zbog simptoma apstinencijske krize. U većini slučajeva prekid upotrebe može se postići samo putem profesionalnih programa liječenja ovisnosti o morfiju.

Tradicionalna detoksikacija od morfija uključuje prijem u ustanovu i njihovo nadgledanje dok se lijek uklanja iz tijela. Lijekovi se upotrebljavaju za smanjenje učinaka apstinencijske krize i pacijent se nalazi u ustanovi tokom tog liječenja. Postoji i ambulantno liječenje.

Međutim to može potrajati. Zbog toga su dostupni ultrabrzi programi za detoksikaciju za ovisnost o opoidima. To ubrzava proces detoksikacij, tako da pacijent može biti na putu prema oporavku puno brže. Ovo je savremeni tretman liječenja ovisnosti o opiodima.

Morfij je medicinski veoma koristan lijek sa obzirom da pruža učinkovitu analgeziju. Međutim, mnogi ovisnici o drogi ga zloupotrebljavaju zbog njegovih neželjenih efekata. To je ujedno i opasan lijek, sa obzirom da ovisnost može u većini slučajeva prouzrokovati neželjene učinke i predoziranje, što može biti veoma fatalno.

                               Koji su neželjeni učinci ovisnosti o morfijumu

Ovisnik koji zloupotrebljava morfij primijetiti će određene promjene koje on izaziva u njegovom tijelu. One mogu biti kratkoročne, odmah nakon upotrebe. Druge promjene se mogu javiti mjesecima ili godinama kasnije, zbog neprekidne štete koju morfij nanosi njihovim tjelesnim sastavima.

                                 Kratkoročni učinci ovisnosti o morfiju

Neki od negativnih učinaka koji se mogu pojaviti nakon upotrebe morfija dogoditi će se za nekoliko minuta. Oni se mogu javiti i uz željene učinke. Kratkoročni učinci morfija uključuju

- Otežano disanje

- Povraćanje

- Mučninu

- Svrab

- Vrtoglavicu

- Zatvor

                           Dugoročni učinci ovisnosti o morfiju

Dugotrajna upotreba morfija može imati neke kronične učinke na tijelo ovisnika. Njih može biti teško eliminirati ili mogu biti potpuno nepovratni. Dugoročni neželjeni učinci morfija mogu uključivati

- Kronični zatvor

- Depresiju

- Bolove u kostima

- Nesanicu

                                 Simptomi predoziranja morfijem

Predoziranje je veoma ozbiljan rizik zloupotrebe morfija. Može se javiti kada ovisnik upotrijebi preveliku dozu ili miješa lijek sa drugim supstancama poput alkohola. To može biti smrtnosno ako se na vrijeme ne dobije pomoć. Znaci predoziranja morfijem uključuju

- Otežano disanje

- Sužene zjenice

- Anksioznost

- Nesvjesticu

- Komu 

- Smrt

                  ULOGA MORFIJA U LIJEČENJU HRONIČNIH BOLESTI

                                            

Sa obzirom da je bol jedna od čestih razloga posjećivanja doktora, sa tim u vezi potrebno je više pažnje posvetiti liječenju te boli. Prilikom toga, morfij ima veliku ulogu u liječenju hronične bolesti. Kod induciranja terapije morfijem važno je odrediti osnovne značajnosti boli kao što su intenzitet i trajanje te boli. Prema odrednicama boli, određuju se oblici morfija, koji mogu biti kratkodjelujući i dugodjelujući. U slučaju pojave kontinuirane boli kod pacijenata odnosno potrošača primljenjuju se dugodjelujući oblici morfija u pravilnim vremenskim intervalima. Za razliku od toga kod probijajuće boli koristi se kratkodjelujući morfij, onoliko koliko to bolest zahtijeva. Potom je prikladno odrediti prikladan put unosa lijeka, prema stanju bolesnika. Postoji više načina primjene lijeka. Oralni način primjene je najčešći jer je najednostavniji. Ali oralni put unosa morfija svoju vršnu koncentraciju postiže tek nakon 30 do 90 minuta. Stoga je takav način primjene prikladan za kontinuiranu bol. Supkutani se put unosa morfija koristi kod bolesnika koji ne mogu primati lijek per os. Takav način primjene morfija je učinkovit, ali i veoma brz. Supkutana primjena morfija svoju vršnu koncentraciju postigne 15 do 30 minuta. Intravenska primjena lijeka ima prednost onda kada bolesnik ima uspostavljen intravenski put. Kod intravenske se primjene morfij može titrirati sve dok se ne postigne učinak anelgezije. Supkutani intravenski način primjene učinkoviti su kod liječenja probijajuće boli. Intrarektalna primjena morfija primljenjuje se onda kad drugi načini primjene nisu učinkoviti. Takav način primjene učinkovit je kod kontinuirane boli. U slučaju da nijedan drugi način primjene nije moguć, koristi se reaktalna primjena morfija. Za ovu primjenu smatra se da je učinkovita jednako kao i oralna primjena te da ima jednostavan postupak primjene.

                                           Zaključak na temu

Morfij predstavlja takozvani zlatni standard u liječenju kronične boli različite etiologije, premda ima dosta nedostataka. Bolesnici sa kroničnim boli često osjećaju bol, jer su hipodozirani zbog straha od nuspojave i razvijanja ovisnosti. Stoga je kod terapije morfijem važno poznavati smjernice za liječenje boli i same karakteristike opioida. Tokom provođenja terapije potrebno je pratiti učinkovitost terapije, jer ako terapija nije učinkovita, potrebno je u terapiju uvesti drugi opioid. Ako se u kojem slučaju pojave neželjeni učinci potrebno ih je liječiti ili primijeniti rotaciju opioida. U slučaju razvoja ovisnosti ili tolerancije na morfij, terapija se treba prekinuti. Sa tim u vezi, bol je neugodno iskustvo koje djeluje na kvalitetu života pojedinca. Prema tome, bol se svakako treba liječiti jer život bez boli je osnovno ljudsko pravo. Najgora vrsta boli jeste Kronična bol.

Kronična bol se zapravo definira kao bol koja traje ili se ponavlja više od tri mjeseca, te ima svakodnevan uticaj na život i kvalitetu bolesnika. Približno 20 posto svjetske populacije pati od kronične boli, zato se liječenju kronične boli posvjećuje mnogo pažnje. Morfij je lijek koji je od davnina korišten u liječenju boli. Njegova upotreba izaziva brojne kontroverze, ali se on i dalje koristi. Svoj analgetski učinak morfij ostvaruje putem aktivnog metabolita. Putevi primjene morfija su peroralni, supkutani, intravenski, intramuskularni, intrareaktalni i reaktalni. Za svaki od tih načina potrebno je znati djelotvorne, odnosno sigurne doze sa obzirom da morfij uzrokuje mnoge neželjene reakcije. Neki od neželjenih reakcija morfija su depresija disanja, mučnina, povraćanje, retencija urina, prurutus i drugi. Prema smjernicama, terapiju morfijem treba započinjati postepeno u manjim dozama i svakako je tokom provođenja treba nadzirati. Time se smanjuje mogućnost nastanka neželjenih reakcija. U slučaju pojave ovisnosti o morfiju i zloupotrebe,terapiju treba prekinuti.


                  



Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje