AUTORSKA PRAVA PROIZVOĐAČA AUTORSKOG DIJELA

                                   


             

                 Šta podrazumijevamo pod pojmom AUTORSKA I OSTALA SRODNA PRAVA

Da bi razumjeli današnji blog, prvo moramo krenuti od toga šta zapravo podrazumijevamo pod pojmom Autorskih i ostalih srodnih prava. Dakle, autorska prava se mogu povezati i sa Obligacionim pravom, mogu se pojaviti kod obligacionih ugovora kao što je npr ugovor o dijelu, gdje se naručilac nekog dijela obavezuje dati naredbu izdavaču da u njegovo ime sklopi neki pravni posao ili učini neko konkretno dijelo iz oblasti znanosti, umjetnosti i stvaralaštva i to zapravo predstavlja Autorski Ugovor. Autorska prava kao pojam podrazumijevaju prava koja uživaju autori književnih, naučnih i umjetničkih dijela, a koja im daje pravo korištenja ili odobravanja drugima korištenja tog dijela, a uključuje i sistem zaštite tih prava. U objektivnom smislu, ono je sastav pravnih pravila i načela koje reguliraju prava koje zakon dodijeljuje autoru dijela.

Svakom Autoru, stvaraocu ili kreatoru pripada pravo na njegovo autorsko dijelo samim činom ostvarenja dijela, i za razliku od većine drugih oblika intelektualnog vlasništva, ne podliježe nikakvom administracijskom ili registracionom postupku. Njime se ne štiti ideja, nego konkretno dijelo koje je izraženo u čovjekovom umu koji on planira da kreira ili napravi, bez obzira na njegovu kvalitetu ili sadržaj.

U Autorskom pravu Srodna prava odnose se na prava i sastav pravne zaštite umjetničkog izražaja, te zaštite organizacijskih, poslovnih i financijskih ulaganja u izvođenje i proizvodnju autorskih dijela a obuhvataju

- prava umjetnika izvođača na njihovim izvedbama

- pravo proizvođača fonograma

- pravo filmskih producenata

- prava izdavača knjiga na njihovim izdanjima

- pravo proizvođača podataka putem društvenih mreža na njihovim bazama podataka

Područje srodnih prava ubrzano se razvilo u posljednjih 50 godina. Srodna prava razvila su se uz autorska prava i najčešće su vezana za omogućavanje saopćavanja autorskog dijela javnosti.

Autorsko pravo i srodna prava ključni su za ljudsko stvaralaštvo, jer pružaju autorima poticaj u obliku priznanja i novčanih naknada, a sa druge strane pružaju im određenu sigurnost da se njihova dijela mogu distribuirati bez bojazni od neovlaštenog umnožavanja ili piratstva, a ukoliko do toga dođe, osigurana im je određena autorskopravna zaštita.

Autorsko pravo karakteristično je za evropski pravni krug. U Anglosaksonskom pravu za autorsko pravo koristi se pojam copyright. Temeljna razlika između autorskog prava je ta, što je autorsko pravo utemeljeno na ličnoj ideji autora i njegove tvorevine, dok se copyright ograničava striktno na autorsko dijelo.

                      Šta podrazumijevamo pod pojmom AUTORSKO DIJELO

Pitanja na koje najprije treba dati odgovor kada su u pitanju autorska prava, jeste šta je to Autorsko dijelo. Sa tim u vezi, Zakon o Autorskom pravu i drugim srodnim pravima propisuje definiciju prema kojoj je autorsko dijelo intelektualna tvorevina originalnog karaktera, i to bilo iz znanstvenog, književnog ili umjetničkog područja. Za utrvrđivanje šta spada u autorsko dijelo ili ne spada nije od značaja način ili oblik izražavanja, vrsta ili namjena. Autorsko pravo pripada upravo onoj osobi koja učini to autorsko dijelo, međutim autor može za drugu osobu osnovati pravo iskorištavanja svog dijela, odnosno sklopiti autorsko-pravni ugovor sa tom osobom kojim će toj osobi prepustiti ostvarivanje autorskih prava. U tom slučaju osoba koja ubire dio prihoda od prava smatra se nositeljem prava. 

Autorsko dijelo se smatra objavljenim ako je učinjeno pristupačnim javnosti uz pristanak nositelja prava. Sa druge strane, autorsko dijelo se smatra ako su primjerci tog dijela ponuđeni javnosti ili stavljeni u promet uz pristanak nositelja prava, u količini koja zadovoljava određene potrebe javnosti. Vidljivo je kako je ključni element objavljivanja, ali i objavljivanja pristanak autora kao nositelja određenog prava.

Autorska dijela nije potrebno upisivati u poseban registar. Merđutim, u nekim situacijama je dobro izvršiti registraciju, odnosno pohranu dijela čime se dokazuje tko je autor i kako je dijelo nastalo. Naime, u slučaju spora oko toga tko je autor dijela, osoba koja je pravodobno i na vrijeme pohranila autorsko dijelo u registar autorskih prava lako će dokazati autorstvo nad svojim dijelom.

                Koje vrsta dijela podliježu pod AUTORSKO DIJELO

Pod autorsko dijelo danas podliježu

- glazbena dijela

- jezična dijela

- audiovizuelna dijela

- fotografska dijela

- dramska dijela

- dijela likovne umjetnosti

- dijela arhitekture 

Da bi određeno dijelo uživalo autorsko-pravno zaštitu treba da bude originalno dijelo, da je nepoznato javnosti, te da autor ne oponaša drugo njemu poznato dijelo. Sa druge strane, ukoliko bi neko prerađivao izvorno autorsko dijelo, ili prilagođavao roman u neko kinematografsko dijelo, novontastalo dijelo bi moglo biti samostalno autorsko dijelo. Čak se može reći da i neko nedovršeno dijelo potpada pod predmet autorskog dijela. Ključno je napomenuti kako su predmet autorskog prava misli, izražaji, a ne neke naše lične ideje, metode rada, postupci, pa zbog toga autorsko-pravnu zaštitu ne uživaju zakoni, podzakonski akti, i drugi propisi iz oblasti zakonodavstva, sudstva i uprave, kao i njihove zbirke koje su objavljene radi službenog informiranja javnosti, te dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter službene informacije.

                             SADRŽAJ AUTORSKIH PRAVA

Kada govorimo o autorskim pravima, treba napomenuti kako se ista sagledavaju sa više različitih aspekata pa tako autorsko pravo sadržava moralna prava autora, imovinska prava autora, te druga srodna prava. Svaki autor mora znati da mu za korištenje autorskog dijela pripada naknada, osim ako drugačije nije ugovoreno ili propisano zakonom. Naknada se određuje kao cijena korištenja u privatnopravnom odnosu.

                                Moralna prava autora

Moralnim pravima autora štite se osobne i duhovne veze, što znači da autor ima pravo odrediti kada, hoće li ili gdje, kako i pod kojim uvjetima njegovo autorsko dijelo biti prvi put objavljeno tj. pravo prve objave.

Nadalje, autor ima pravo biti označen kao autor djela te biti priznat, a osoba koja javno koristi autorsko djelo mora pri korištenju naznačiti autora i u tom slučaju ona ima pravo na priznavanje autorstva. Nadalje, autor ima pravo na poštivanje autorskog dijela i čast ili ugled autora, što uključuje pravo na suprostavljanje deformiranju, uništenju, sakaćenju svog autorskog dijela, kao i svakom korištenju autorskog dijela na način na koji bi ugrožavalo njegovu čast ili ugled.

Pravo pokajanja autoru omogućava da opozove pravo iskorištavanja autorskog dijela i njegovo daljnje korištenje. Ukoliko bi daljnje korištenje štetilo ugledu ili časti autora, pravo pokajanja uključuje i pravo na naknadu štete.

                              Imovinska prava autora

Svaki autor sa svojim autorskim djelom i koristima može činiti što mu je volja, a ujedno svakog drugog od toga može isključiti. Imovinska prava naročito obuhvataju

- pravo reproduciranja što znači da autor ima isključivo pravo izrade autorskog dijela u jednom ili više primjeraka, u cijelosti ili u djelovima, izravno ili neizravno, privremeno ili trajno, te bilo kojim sredstvima i u bilo kojem obliku

- pravo distrbucije označava pravo autora da u promet stavi izvornik ili primjerak autorskog dijela prodajom, odnosno na neki drugi način, a uključuje i nuđenje autorskog dijela javnosti u tu svrhu

- pravo iznajmljivanja omogućuje autoru da radi ostvarivanja imovinske ili komercijalne koristi iznajmi, odnosno daje na korištenje primjerak djela u ograničenom vremenskom razdoblju

- pravo priopćavanja autorskog dijela javnosti obuhvata osobito pravo javnog izvođenja, pravo javnog prikazivanja scenskih djela, pravo javnog prenošenja, pravo javnog prikazivanja, pravo stavljanja na raspolaganje javnosti i slično.

-pravo prerade podrazumijeva pravo na prevođenje, prilagođavanje, glazbenu obradu ili neku drugu preinaku djela

                            Druga prava autora

Druga prava autora uređena Zakonom o autorskom pravu i drugim srodnim pravima su pravo na naknadu za reproduciranje autorskog dijela za privatno ili drugo vlastito korištenje, pravo na naknadu za javnu posudbu, pravo slijeđenja,pravo pristupa autorskom djelu i pravo zabrane javnog izlaganja autorskog dijela.

                ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA PROIZVOĐAČA AUTORSKOG DIJELA

Zakon o Autorskom pravu i drugim srodnim pravima omogućuje autoru građanskopravnu zaštitu autorskih prava, što znači da izvorni nositelj autorskog prava, uključujući i osobu koja je  to pravo stekla na temelju pravnog posla, može od osobe koja je njegovbo pravo povrijedila, odnosno od njegovog pravnog nasljednika tražiti

- prestanak uznremiravanja- što znači da nositelj prava od osobe koja vrijeđa njegovo pravo može zahtijevati prestanak radnje i tražiti propuštanje takvih ili sličnih radnji ubuduće. Dovoljno je da se tužitelj pozove na svoje pravo te da dokaže da ga tuženik uznemirava. Ukoliko bi tuženik tvrdio da ima pravo preduzimati određene radnje, on to mora i dokazati

- naknadu štete,odnosno popravljanje nanesene štete i to u skladu sa Zakonom o Obligacionim odnosima

- plaćanje naknade za neovlašteno korištenje ako je autorsko djelo korišteno bez ugovora ili bez odobrenja, odnosno kada isti nisu valjani.

- vraćanje stečenog bez osnove, odnosno vraćanje ili nadoknađivanje svih koristi koje je bez osnove stekla od povrijeđenog prava

-objavu pravomoćne presude kojom je sud, makar i djelimično, udovoljio zahtjevu usmjerenom na zaštitu prava. Presuda se objavljuje na trošak tuženika, a sud na prijedlog tužitelja odlučuje u kojem će se sredstvu javnog priopćenja presuda objaviti. Ako se objavljuje dio presude, ključno je da se objavi barem izreka, kao i i presude gdje se vidi o kojoj se povredi radi i tko je povrijedio predmetno pravo.

                  Uništenje bespravno izrađenih primjeraka

Bitno je napomenuti da Zakon o autorskom pravu i drugim srodnim pravima predviđa i pravo onoga čije je pravo povrijeđeno odnosno uništeno da zahtijeva uništenje odnosno preinačenje svih primjeraka koji su izrađeni stavljeni na tržište, odnosno koji su namijenjeni stavljanju na tržište. U konkretnom slučaju moguće je zahtijevati i predavanje takvih primjeraka uz naknadu.

                 VREMENSKO OGRANIČENJE AUTORSKIH PRAVA

Autorovo pravo je jedinstveno pravo i traje za života autora, uključujući i period od 70 godina poslije njegove smrti. Jedini izuzetak čini pravo pokajanja, koje traje samo za života autora.

Kod kolektivnih djela rok od 70 godina počinje teći od zakonitog objavljivanja djela. Ako se radi o djelu anonimnog autora, navedeni rok se računa na isti način.

Istekom roka trajanja autorskog prava autorsko djelo prestaje da bude autorsko pravno zaštićeno, što znači da se može slobodno koristiti.



        


Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje