Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

                                                                 

U prošlom blogu pisao sam općenito o alkoholnim pićima, kako sam već najavio u mom predstojećem blogu danas ću pisati o alkoholizmu kao bolesti današnjeg društva, i to onih koji pretjerano konzumiraju alkoholna pića. Naime, alkoholizam je danas pored narkomanije jedna od najtežih bolesti ovisnosti koja zahvata današnje potrošače, shodno tome alkoholizam kao i narkomanija, zahtijeva mjere prevencije, odnosno liječenje kao i odvikavanje u slučajevima pretjerane ovisnosti.Šta zapravo danas predstavlja alkoholizam kao bolest današnjeg društva i na koji način može da izazove smrtnosne posljedice za njegove potrošače.

                                       Alkoholizam-Uvod u temu

Alkoholizam je stanje kronične ovisnosti o alkoholnim pićima. Manifestira se kroz snažnu želju za pićem, gubitkom kontrole prilikom konzumacije pića, simptomima fizičkog odvikavanja i povećanom telerancijom na alkohol.Ovisnost o alkoholu je težak psihološki poremećaj, jer dolazi do patološkog procesa,koji mijenja način na koji mozak funcionira. Alkoholizam na duži rok uzrokuje niz ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su ciroza jetre, trovanje alkoholom, srčane bolesti, bubrežne bolesti kao i cijeli niz psihičkih poremećaja, od kojih je najpoznatija Korsakovljeva psihoza, za koju dosad vjerovatno niste čuli.

Brojne su i posredne posljedice konzumacije alkohola u obliku prometnih nesreća i nesreća na radu, odnosno povećane stope kriminaliteta sa obzirom, da je učestala konzumacija jedan od važnih krimogenih faktora.

Iako je konzumacija alkoholnih pića dio kulture skoro svakog ljudskog društva, tek sa pojavom industrijske revolucije alkohol se počeo shvatati kao ozbiljni zdravstveni, odnosno društveni problem. To je potaklo stvaranje trezvenjačkih pokreta, koje su u nekim slečajevima od vlada ishodile cijeli niz zakonskih i drugih mjera za suzbijanje alkoholizma, od kojih je najpoznatije prohibicija u SAD.

                                    Historijat alkoholizma

Magnuss Huss je u 19 stoljeću napravio koncept alkoholizma kao bolesti, kada je prvi put jedno bolesno stanje nazvano Alcombolsimus. 1952 godine Svjetska Zdravstvena Organizacija definirala je alkoholizam kao bolest i prema toj definiciji Alkoholizam je bolest, a alkoholičar je bolesnik kod koga se zbog prekomjerne i dugotrajne pojavljuje psihička i fizička ovisnost, zdravstveni problemi, obiteljski i društveni poremećaji.

Posljedica ispijanja alkohola očituje se u mnogim granama poput interne traumatologije, neurologije, kirurgije i psihijatrije. Oko 30 do 40 posto internističkih bolesnika liječi se zbog alkoholizma a oko 30 posto psihijatrijskih hospitalizacija odnosi se na alkoholičare.

                                 Razvoj alkoholizma

Uzroke alkoholizma dijelimo na biološke,psihološke i sociološke čimbenike.

Biološki-Od bioloških čimbenika najčešće su to genetičke teorije, koje alkoholizam promatraju kao nasljednu bolest. Razni genetski čimbenici svakako utječu i na razlike u reakciji na alkohol, različitu osjetljivost mozga i drugih tjelesnih sustava na alkohol, brzinu eliminacije alkohola, stjecanje tolerancije te pshičke ovisnosti.

Psihološki-Psihološke teorije gledaju na individualizam kao na psihološki problem, a socijalni čimbenici mogu imati više ili manje utjecaja na razvoj. Spominje se oralna fiksacija i zastoj u razvoju ličnosti kao glavna obilježja primarnog alkoholizma. te fiksacije kasnije reguliraju infantilizam, pojačanu ovisnost, narcisoidnost i pasivnost.

Sociološki- U sociološkom pogledu na alkoholizam razmatraju se pojmovi odnosno obitelji poput primarne i sekundarne obitelji alkoholičara, a veoma često i obiteljski alkoholizam.

Ni jedna od navedenih teorija ne može se isključiti, alkoholizam je izrazito kompleksan problem, koji obuhvata činioce često vrlo različitih grana znanja, stoga iz svake grane uzročnika sudjeluje barem jedan čimbenik u stvaranju alkoholizma. Alkoholizam nije rezultat samo jednog činioca.

                             Utjecaj alkohola na čovjeka kao potrošača

U početku akutnog opijnog stanja javlja se promjena ponašanja ali teško prepoznatljiva. Sa povećanjem alkohola u krvi javlja se ataksija, proširenje zjenica, crvenilo lica, povraćanje itd. Dalje od toga, nastaje poremećaj svijesti do kome, a pri većim koncentracijama nastupa smrt, zbog zatajenja dišnog sustava.

Alkohol kod njegovih potrošača izaziva produljenje trajanja refleksa, negativno djeluje na osjetila poput vida i sluha, očituje se u lošoj ravnoteži te koordinaciji. Pomiču se etičke granice. Činjenice se više ne procijenjuju stvarno, kao ni etička sposobnost. Sa precijenjivanjem samog sebe dolazi do opasnosti. Ponašanje prema sebi i prema drugima je sve neodgovornije. Gubi se sposobnost ispravnog reagiranja, a kod veće koncentracije i sposobnost mišljenja.

                            Ovisnost o alkoholizmu u obitelji

Danas nažalost živimo u društvu u kojem je alkohol sveprisutna pojava. Prekomjerno konzumiranje alkohola pogađa kako pojedinca koji ga konzumira tako i prvenstveno njegovu obitelj, zatim radnu sredinu i na zajednicu u kojoj živi i dovodi do ovisnosti o alkoholu tj.alkoholizmu.

Alkoholizam se dakle prvo manifestira u obitelji, zatim narušava kvalitet obiteljskog života i postaje problem cijele obitelji. Obitelj prva prepoznaje poremećaje u ponašanju i primjećuje prve znakova alkoholizma, čak i prije nego što ovisnik postane svjestan da se sa njim nešto ozbiljno dešava. Obzirom da su članovi obitelji psihički i fizički povezani, ovisnost najprije počinje narušavati tu povezanost, te kao bolest zahvaća cijelu obitelj.

Alkoholizam vodi do dinsfunkcije i dezintegracije obitelji što onemogućava daljnji rast i razvoj članova te obitelji. Također dolazi do zanemarivanja obiteljskih dužnosti i nebrige za djecu, posebno u slučajevima kada su oba roditelja u obitelji alkoholičari. Na kraju sam alkoholizam dovodi do osiromašenja obitelji, kako duhovno tako i materijalno.

Ovisnik o alkoholu postaje nesposoban za ispunjavati određene i očekivane socijalne uloge. Upozorenje od strane članova obitelji smatra neprijateljstvom i očitovanjem mržnje prema njemu. Kod ovisnika o alkoholu koji su radno sposobni i ako je financijska situacija zadovoljavajuća i nema nasilničkog ponašanja obitelji često toleriraju prekomjerno ispijanje ovog napitka.

Međutim konzumacija alkohola često dovodi do nasilnih ponašanja u obitelji gdje su djeca nerijetko svjedoci ili žrtve nasilja. Odnosi u obiteljima koji imaju malodobnu djecu su mnogo komplikovaniji jer su djeca u ovom pogledu ovisna o svojim roditeljima. Djeca su veoma ranjiva, a upravo ih njihovi najbliži mogu najviše povrijediti.Djeca potiskuju svoje frustracije, ne uvažavaju svoje osjećaje i svoje potrebe, srame se sebe i svoje obitelji. Zanemarivanje i zlostavljanje doživljavaju kao da su to nečim zaslužili.

Obitelji koje umanjuju ozbiljnost problematičnog ispijanja alkohola samo pogoršavaju situaciju. Zbog intenzivnih i učestalih konflikata obitelji veze među članovima obitelji postaju površne i slabe. Obitelj se navikava na alkoholičara tako što prema njemu ima sve manje zahtjeva. Shodno tome, može se reći da obitelj marginalizira ovisnika i isključuje ga iz obiteljskih odnosa kako bi i dalje mogla normalno funkcionirati.

Ovisnost o alkoholu uveliko narušava kvalitetu obiteljskog života i zahvata sve članove obitelji. Za liječenje od alkoholizma potrebna je pomoć stručnjaka. Traženje pomoći stručnjaka nije odraz slabosti već samo odgovornog ponašanja.

                                  Alkoholizam kod mladih potrošača

Alkoholizam je najčešće prva ovisnost sa kojom se mladi ljudi susreću, nerijetko se ne zaustavljajući samo na njemu. U Republici Hrvatskoj se, oko 24,000 alkoholičara, od kojih se svega 3 posto liječi, nalazi u samom vrhu Evropskih država po konzumaciji alkohola. Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice, i to prije svega u populaciji ovog nemilog fenomena. Međutim, zašto alkohol nazivamo nemilim fenomenom. Ovo se dešava iz razloga što se pri pojavi problema u vezi sa alkoholom često pojave incidenti u školi ili na ulici prije nego što obitelj shvati o čemu se radi.

Zloupotreba alkohola kod mladih potrošača osim sa spolom, povezana je i sa socijalnim statusom i etničkom pripadnošću, pa tako i sa regijom u kojoj čovjek živi. Mladi potrošači koji imaju problema sa alkoholom nerijetko su razdražljivi, nervozni, grubog te nestrpljivog reagiranja-što ih sa vremenom dovodi do narušavanja odnosa u porodici i sa prijateljima. Skloni su neobjašnjivim promjenama raspoloženja, tuge i bezvoljnosti,koju onda dodatno liječe alkoholom, stvarajući zatvoreni krug alkoholizma i tako često prateći depresije.Istodobna upotreba više sredstava ovisnosti, često među adolescentima, dodatno pogoršava stvari jer povećano uzimanje jednog utječe na uzimanje drugog psihoaktivnog sredstva. Ako je povremena zloupotreba alkohola prešla u stanje ovisnosti o alkoholu, osoba nastavlja sa konzumacijom čak i onda kada su nastupile posljedice za tjelesno ili psihičko zdravlje. Nabavka i konzumacija alkohola alkohola okupiraju pritom svo ovisnikovo vrijeme, dovodeći do zapostavljanja svih drugih obaveza kao što su radne i druge aktivnosti, a nerijetko mogu dovesti i do sukoba sa zakonom kao što su prometni prekršaji, tučnjave i slično. Mladi čovjek nije dorastao tolikim psihičkim, emocionalnim pa i fizičkim i intelektualnim naporima pa reagira strahom, osjećajem pritiska, krizom, a u pokušaju da pronađe riješenje alkohol mu se svesrdno nudi kao lahko dostupan, sa tim u vezi da kada jednom proba ne može se više riještiti ovisnosti.

                                       Alkoholizam i društvo

Problem alkoholizma nije samo problem osobe koja pije, već i njene obitelji i zajednice u cijelini.Iako se ispijanje alkohola smatra dominatno muškom aktivnošću, današnja statistika nam ukazuje na sve veći broj žena konzumentica. Tako djevojčice piju čak deset puta češće nego u prošlom desetljeću, a dječaci čak dvaput više nego prije dvadeset godina.Obrazac ispijanja alkohola kod mladih ljudi razvija  se prvenstveno u skupinama  vršnjaka i to najčešće u dobi između 13 i 17 godine. Mladi potrošači nam često ispijanjem alkohola pokušavaju poručiti da su odrasli, ponekad je to način da se uklope u društvo, da budu odvažni i prihvaćeni od strane vršnjačke skupine. Posebnosti su pijenja alkohola kod mladih i to da oni najčešće ne obaziru na posljedice, piju u rundama, često se natječući međusobno u količinama ispijenih pića, te kombiniraju alkohol i druga sredstva ovisnosti. Adolescencija je vrijeme burnih psihičkih i fizioloških promjena praćeno jakom nestabilnošću i nesigurnošću te stalnim presipitivanjem vlastitog identiteta. Takvo je ozračje plodno tlo za sklonost raznoraznom eksperimentiranju u ponašanju, pa tako i onih sa alkoholom. Iako eksperimentiranje ne vodi nužno u ovisnost, pripito ili pijano stanje uvijek je izvor potencijalno rizičnog ponašanja. Na taj način mogu nastati i kobne posljedice poput prometnih nesreća u pijanom stanju,nekritičnog seksualnog ponašanja, pa i neželjenih trudnoća te tučnjave i drugih oblika vandalskog ponašanja. Problem alkoholizma nije samo problem osobe koja pije, već i njene obitelji i zajednice u cijelini.U Današnjem društvu procijenjuje se da svaka četvrta obitelj ima člana alkoholičara. Obilježlja današnjeg vremena, u kojem je ispijanje alkohola izgubilo odlike nečeg opasnog, zabranjenog i štetnog, nikako nam ne ide na ruku u borbi sa sve većim brojem alkoholičara među mladima.Alkohol utječe i na promjenu raspoloženja i ponašanja djelujući isprva , i u manjim dozama, sedativno i relaksirajuće, a u većim dozama alkohol može potaknuti i agresivno ponašanje. Kao i svako drugo opojno sredstvo i alkohol može izazvati smrtnosne posljedice po život i zdravlje ljudi.

                                        Smrtonosne posljedice konzumacije alkohola

Dugoročna konzumacija alkohola izaziva brojna oštećenja u organizmu potrošača, a to su prije svega smetnje ravnoteže, oštećenje perifernih živaca, gubitak osjeta, smetnje vida, probavnog sistema, karijes, paradontozu, spolnu dinsfunkciju i smanjenje fertilne sposobnosti kod muškaraca, te kognitivno propadanje. Alkohol ostavlja dugoročne smrtnosne posljedice na ljudski organizam. Međutim, kao kontrast tome različite naučne studije pokazale su da umjerene količine alkohola,kao što je čaša vina dnevno, mogu imati pozitivne zdravstvene učinke, no više od toga donijeti će negativne pa čak i smrtonosne posljedice za njihove potrošače koji ga konzumiraju.

Današnja istraživanja su naučno dokazala i potvrdila da ispijanje alkohola bez obzira o kojoj se količini radi dovodi do lošijeg zdravlja.Dok jedna čašica vina tu i tamo neće ubiti, rizik od smrtonosnih zdravstvenih problema, poput nekoliko vrsta karcinoma, moždanih udara, zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, samozlijeđivanje i prometne nesreće češća je kod onih osoba koje piju alkohol.

Naime, ispijanje alkohola glavni je čimbenik rizika za invaliditet i ranu smrt za potrošače u dobi od 15 do 49 godina u 2016 godini, što je dovelo do 2,8 miliona smrtnih slučajeva na globalnoj razini. Postoji Deset bolesti kojima su podložne osobe koje piju alkohol

Depresija- Naravno ,alkohol će prvobitno učiniti da se osjećaš dobro, dakle kratkoročno alkohol može potaknuti dobro raspoloženje, međutim to sa vremenom uzrokuje da se moždane stanice smanjuju što može dovesti do problema poput depresije.

Gojaznost -Jedan od najednostavnijih načina za održavanje tjelesne težine jeste konzumacija alkohola.Istraživanja su pokazala da unos alkohola može biti faktor rizika za pretilost, naročito ako se pije redovno.

Gubitak pamćenja i demencija- Alkohol može dovesti do kratkotrajnog gubitka memorije i dugoročnih kognitivnih problema, uključujući i demenciju. Jedna francuska studija koja je proučavala više od milion odraslih osoba otkrila je da je među 57,000 slučajeva rane demencije povezano sa kroničnom upotrebom alkohola.

Masna jetra- Višak masnoća pohranjen je u stanicama jetre, gdje se akumulira u obliku masne bolesti jetre. Sve ove dodatne masnoće mogu povećati rizik od bolesti upalnih stanja kao što je alkoholni hepatitis. To također može dovesti do bolesti jetra kada jetra ne može više obavljati svoj posao i počinje propadati.

Moždani udar- Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni zašto alkoholizam stvara rizik od moždanog udara, ali vjerovatno je povezano sa visokim krvnim tlakom što stvara rizik od moždanog udara.

Visoki krvni tlak- Unošenje alkohola u tijelo signalizira oslobađanje hormona stresa koji uzrokuje stezanje krvnih žila i privremeno stvaranje visokog krvnog tlaka.Tokom vremena, ovo čini krvne žile č jačima i manje elastičnima što može izazvati visoki krvni tlak.

Kardiompatija- Sa vremenom, ispijanje velike količine alkohola može uzrokovati slabljenje mišića. to može dovesti do umora, problema sa disanjem, oticanja nogu u stopalima, i nepravilan rad srca. Također može uzrokovati oštećenje organa i zatajenje srtca.

Pankreatitis- Stanje tijela obilježeno teškom upalom  koja može dovesti do dijabetesa i upale gušterače, jeste jedan od najsmrtonosnijih oblika raka. Prekomjerna konzumacija alkohola nije krivac, ali to će stvoriti veći rizik. To je zato što piće ometa normalnu funkciju gušterače, uzrokuojući organu da luči probavne enzime, umjersto da ih šalje do tankog crijeva, gdje bi trebali ići.

Rak- Alkohol stvara rizik za određene vrste raka, uključujući rak dojke,usta, grla,pluća itd.U stvari, kada su istraživači pratili navike pijenja i rizik od raka na milion žena, otkrili su da je 13 posto slučajeva raka vezano uz konzumaciju alkohola. To je zato što alkohol stvara slobodne radikale, štetne spojeve koji uzrokuju oksidaciju stanica. To ponekad može uzrokovati da zdrave stanice rastu izvan kontrole i postanu kancerogene.

HIV-Ispijanje alkohola samo po sebi ne može ti dati HIV. Dakle , ako se uključiš u rizično ponašanje kao što je nezaštićeni seks sa višestrukim partnerima ili intrevenozno korištenje droga, teški pad imuniteta može stvoriti veći rizik od zaraze HIV-om. I nakon što se dobije ta bolest, može se razviti brže nego u onog ko nije skloniji alkoholu.

                                Alkoholizam i socio-psihološke posljedice

Alkohol je legalna posebno oporezovana psihoaktivna supstanca, odnosno depresor centralnog nervnog sistema. Sami pojam psihoaktivne supstance upotrebljava se u međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske Zdravstvene Organizacije, i on podrazumijeva hemijsku supstancu koja kada se unese u organizam mijenja fizičke i tjelesne funkcije čovjeka i izaziva psihičku, ali vremenom i tjelesnu zavisnost. Zavisnost od psihoaktivnih supstanci je kompleksna bolest. Definiše se kao hronična, recidivna bolest koja se karakteriše kompulzivnim traženjem i uzimanjem supstanci, što dovodi do mnogobrojnih posljedica kako psihičkih tako i tjelesnih pa tako i izmijenjenog obrasca ponašanja. Alkoholizam je jedan od vodećih problema danšnjeg društva u cijelom svijetu i za sobom nosi određene socio psihološke posljedice kao što je npr.nasilje alkoholičara prema porodici.

                              Nasilje kod alkoholičara

Već od prve intoksikacije alkoholom dolazi do poremećaja psihičkih funkcija, poremećenog ponašanja i vremenom razvijanja zavisničke ličnosti. Male količine alkohola djeluju opuštajuće, osoba osjeća više samopouzdanja i manje je zabrinuta, što je na kraju povezano sa inhibitirnim dejstvom alkohola. Ali što se alkohol pije više i učestalije, mozak alkoholičara je sve više pogođeniji, i umjesto prijatnog efekta dolazi do ispoljavanja negativnih emotivnih odgovora ljutnje, agresivnosti, uznemirenosti i depresije jer redovne intoksikacije ometaju normalno funkcionisanje neurotransmitera u mozgu, čija je ravnoteža neophodna za stabilno mentalno zdravlje.

Odavno se zna za vezu između ispijanja alkohola i nasilničkog ili agresivnog ponašanja. Ne samo da ispijanje alkohola promoviše agresivnost, već je pod dejstvom alkohola česta i viktimizacija. Postoji nekoliko vrsta nasilnog ponašanja kao posljedice konzumiranja alkohola

Fizičko nasilje- batine, povrede oštrim i tupim predmetima, udaranje, šutiranje, davljenje, bacanje, nanošenje opekotina, gađanje raznim predmetima itd.

Seksualno nasilje- Korištenje prisilnih seksualnih radnji kojim se dominira, manipuliše i povređuje druga osoba

Psihičko nasilje- zastrašivanje, potcjenjivanje, različite optužbe, mentalno zanemarivanje, uznemiravanje, maltretiranje itd.

Ekonomsko nasilje- podrazumijeva oduzimanje novca i drugih vrijednih stvari, kontrolisanje zarade i primanja, zabrana članu porodice da raspolaže svojim i zajedničkim prihodima, zabrana članu porodice da sew zaposli i ostvarisvoje sopstvene prihode, oduzimanje sredstava za rad itd.

Prema hipotezi dezinhibicije, alkohol slabi mehanizme u mozgu koji normalno ograničavaju impulsivno ponašanje,  uključujući neodgovarajuću agresiju. Narušava se i procesuiranje informacija, pa osoba pod dejstvom alkohola pogrešno procjenjuje društvene signale, čime pretjerujem sa prijetnjama. Istovremeno, suženje fokusa pažnje može dovesti do netačnih procjena budućih rizika koji neposredno proizvode nasilne impulse.

Psihičke tegobe kod alkoholičara variraju od osobe do osobe, a u zavisnosti od toga koliko piju i koliko dugo piju alkohol. Osobe koje alkohol piju rijetko, doživjeće osječaj opuštenosti, međutim oni koji alkohol piju češće, redovno će početi da osjećaju depresiju,  uznemirenost, razdražljivost i slično.Već kod izraženog alkoholizma uz sve navedenije tegobe, javljaju se i izražene nesanice, pa čak i alkoholne psihoze.

Kako ispijanje alkohola postaje sve učestalije tako su i socijalne posljedice izraženije. Alkoholičari se isključivo orijentišu prema svijetu drugih alkoholičara, pa se izoluju iz uobičajenih društvenih tokova, uz, zbog takvog načina života i ponašanja, odbacivanje samog zdravog okruženja. Alkoholičari su zavisnici sa istim porivima kao i narkomani. Svaki alkoholičar postaje opsjednut alkoholom i ta opsesija alkoholom dovodi do pogrešnih društvenih ciljeva i sve podređuje nabavljanju i ispijanju alkohola.Alkoholizam od strane nekog člana porodice snažno se odražava na njeno funkcionisanje i čini je dinsfunkcionalnom zavisničkom porodicom. Zavisnička porodica je sistem u kojem je jedan član porodice zavisnik odnosno alkoholičar tako da alkohol i ponašanje vezano uz alkoholizam postaju centralni organizacioni princip porodičnog života.

Usljed pijenja i efekata alkohola, alkoholičari doživljavaju tranformaciju ličnosti. U novoformiranoj zavisničkoj ličnosti postoje elementi neodgovornosti, bezosjećajnosti, nepoštivanje socijalnih normi itd. Ponašanje alkoholičara zasniva se na principu zadovoljstva umjesto principa realnosti. Voljna aktivvnost alkoholičara je ozbiljno narušena. Alkoholičar nema realne ciljeve, a još manje snage da realizuje irealne ciljeve.

Pored svega ovoga,može se reći da je alkohol izuzetno toksičan  za neurone, i neuronske sinapse i sa obzirom da se miješa u neurotransmiterski sistem postepeno, akod mladih osoba i maloljetnika djeluje progresivno, te dovodi do propadanja fizičkih funcija koji se ogledaju u raznim zdravstvenim tegobama.Tokom perioda alkoholizma, također su učestale i promjene raspoloženja. Na promjene raspoloženja ne utiče samo alkohol, već i neuravnotežena ishrana odnosno nedovoljan unos hranjivih materija tj energije koja je neophodna za stabilno funkcionisanje mozga.

                                      Liječenje i odvikavanje od alkoholizma

                                      ZAKLJUČAK NA TEMU

U alkoholizmu je prisutan širok spektar socijalnih i pshičkih posljedica, i samim tim je jako važno na vrijeme prepoznati alkoholičarsko ponašanje i psihološke promjene i njihovu vezu sa ispijanjem alkohola, kako bi se liječenje od alkoholizma započelo na vrijeme, a samim tim i tretman alkoholizma bio uspješniji, jer je kao i kod drugih hroničnih bolesti, što alkoholizam duže traje promjene nastaju iverzibilne.Međutim, danas se postavlja pitanje kako pomoći alkoholičaru i kako može doći do liječenja i odvikavanja od alkohola.

Naime, alkoholičari u današnjem društvu nisu baš najugodniji ljudi. Mogu biti veoma naporni, agresivni, mijenjati raspoloženja te obitelj u kojoj je član alkoholičar često pati. ono što je najbitnije jeste da alkoholičar zna da ima problem i želi sam sebi pomoći, samo ne zna kako. Alkoholičari u svojoj glavi misle da bez alkohola zapravo ne mogu opstati, ali alkohol zapravo nije dobro riješenje.Obitelj misli da je jedino riješenje da osoba prestane momentalno piti. i onda dolazi do sukoba. Zato je potrebno na vrijeme potražiti stručnu pomoć psihijatra specijalizovanog za liječenje alkoholizma jer on je pomogao i drugim alkoholičarima i velika je vjerovatnoća da će pomoći i vašoj voljenoj osobi koju je zadesio problem alkoholizma. Postoje različite faze odvikavanja od alkohola, međutim najznačajnija je faza apstinencije.

Apstinencija je ključan period odvikavanja kod alkoholizma.Vrlo često apstinencija može biti doživotna. Osoba koja nema razvijenu ovisnost o alkoholu može popiti samo jedno pivo i na tome stati. Osoba koja ima alkoholnu prošlost vjerovatno to neće moći. Nakon jednog piva da osoba bi mogla nastaviti sa pićem. Stoga alkoholičari trebaju držati strogu apstinenciju.

Grupe odnosno klubovi liječenih alkoholičara mogu biti jako korisni jer osoba koja boluje od ovisnosti treba znati da nije sama na svijetu i da ima i drugih koji su se riješili ovisnosti teda je apstinencija moguća. U Republici Hrvatskoj  ima nekoliko klubova liječenih alkoholičara i članovi su obično voljni pomoći novim članovima podrškom i savjetom.

Također postoje i druge brojne metode odvikavanja od alkoholizma

Fizička aktivnost-razne studije pokazuju kako bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću pomažu u oslobađanju od ovisnosti.

Ovisnost o alkoholu može biti povezana i sa niskom razinom šećera u krvi, stoga treba jesti zdravo, voće i povrće i cjelovite žitarice kako biste svom organizmu osigurali lakše obnavljanje od učinka alkohola.

Raspitajte se kod prirodnih liječnika da li postoji neka metoda koja vam može pomoći u borbi protiv ovisnosti.

Potražite pomoć psihijatra, psihologa, terapeuta ili neke druge osobe u riješavanju problema alkoholizma.

Prirodnih metoda riješavanja od ovisnosti nažalost nema. Barem ne onih metoda koje su u potpunosti učinkovite. Ako osoba ne pronalazi način da posluša razumni dio sebe i provede svoja razmišljanja u dijelo, neće se dogoditi ništa do ponavljanja ioanako već pogrešnih obrazaca ponašanja.

Problem alkoholizma je globalan. Mnoge obitelji su se raspale njegovom krivicom, nekih nažalost više ni nema. Kada kažemo nema, govorimo o obiteljima čije smo situacije zapamtili iz crne kronike.

Možemo slobodno reći kako su se mnoge ovisnosti riješile zdravom prehranom i zdravim načinom života, ali svemu tome prethodila je karekterna čvrstoća i odluka da je nešto štetno, te da to treba, ispraviti, promijeniti i okrenuti novu stranicu u životu.

Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje