PRAVO PATENTA KAO OBLIKA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA U SVRHU KORIŠTENJA RAZLIČITIH PROIZVODA

                                                 


                         PATENT KAO OBLIK INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Patent je priznat kao jedan od najčešćih oblika Intelektualnog vlasništva koji je u svijetu danas najviše priznat kod potrošača izuma i proizvoda tehničkog porijekla. Posljednjih godina se fokus najviše stavlja upravo na patent kao oblik intelektualnog vlasništva, a prije ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju naglasak se pretežno stavljao na kategorije poput oznake zemljopisnog porijekla, oznake izvornosti i slično. Međutim, samo rijetki stručnjaci sa područja prava te pojedinih područja proizvodnje za koji se pojedini slučaj zaštite intelektualnog vlasništva odnosi imaju potpuno razumijevanje i metodologija procesa zaštite intelektualnog vlasništva. U poslovnom smislu, kako bi se zaštitila ovakva vrsta dobara, razvijen je sistem zaštite intelektualnog vlasništva koji uređuje sistem pravnih instrumenata kojim se uređuje način sticanja intelektualnog vlasništva i način njegove zaštite od neovlaštenog korištenja.  U tom smislu upravo najznačajniji oblik Intelektualnog vlasništva koji je i međunarodno priznat jeste Pravo patenta ili Izuma.

                     Šta predstavlja Patent kao Oblik Intelektualnog vlasništva

Patent je isključivo pravo priznato za izum kojim se nudi riješenje nekog tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na  proizvode, postupak i primjenu. Patent osigurava vlasniku isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićenog patentom, tokom ograničenog vremenskog razdoblja koji u pravilu ne može trajati duže od 20 godina od datuma podnošenja prijave patenta. Protekom tog vremena patentirani izum postaje javno dobro, svakom dostupno za upotrebu. Patent postaje  vlasništvo čiju upotrebu za vrijeme trajanja patentne zaštite vlasnik može prepustiti drugim osobama davanjem  licence tj. dozvole za njegovu upotrebu, ili ga može u potpunosti prenijeti na druge osobe. Suštinski uvjeti koji neki izum mora zadovoljiti za priznanje patenta jesu novost  u odnosu na postojeće stanje tehnike, inventivna razina tj. neočigledivost onome koji je upoznat sa dotičnim tehničkim područjem i  industrijska primljenjivost tj praktična primljenjivost u industrijskom opsegu. Patent se stiče priznanjem od strane ovlaštenog tijela u pravilu na temelju ispitivanja prijave patenta koja opisuje izum na Zakonom propisani način. Ovlašteno tijelo može biti nacionalni patentni ured kao npr Državni zavod za Intelektualno vlasništvo ali i regionalni patentni ured koji ispituje prijavu patenta za zemalja više regije. Zaštita patentom se ostvaruje prema teritorijalnom načelu tj. vrijedi samo na teritoriju one države ili regije u kojoj je priznat. Da bi ostvario patentnu zaštitu za svoj izum, prijavitelj je u postupku za priznanje patenta dužan otkriti tehnilke detalje svog izuma u opsegu koji omogućuje stručnjaku iz predmetnog područja izradu ili upotrebu izuma. Takav opis izuma postaje, nakon određenog propisanog perioda tajnosti, javno dostupan svim zainteresiranima.

                                Šta je Konzensualni Patent

Poseban oblik patentne zaštite predstavlja Konzensualni Patent. Osnovni njegov značaj jeste da se priznaje bez potpunog ispitivanja tj. na temelju sporazuma odnosno konzensusa javnosti, ukoliko protiv njega nema prigovora zainteresovanih strana. Konzensualni patent može trajati najviše 10 godina. Postupak zaštita izuma konsensualnim patentom je brži, jednostavniji i jeftiniji od postupaka za dobivanje klasičnog patenta. Međutim, treba imati na umu da konzensualni patent pruža zaštitu samo dok mu se niko ne protivi. Tokom cijelog razdoblja zaštite, bilo koja zainteresovana osoba može pokrenuti postupak potpunog ispitivanja, u kojem će utvrditi ispunjava li izum uvjete za zaštitu patentom. Novim Zakonom o Patentu uvedena je zaštita izuma upotrebnim modelom koji je zamijenio institut konzensualnog patenta. Ipak postupci za priznavanje patenta koji su pokrenuti prije stupanja na snagu novog Zakona dovršiti će se prema odredbama Zakona o Patentu  što znači da je još uvijek moguće zatražiti konzensualni patent ako je postupak započet prema odredbama tog Zakona. Konzensualni patenti koji su priznati i dalje ostaju na snazi.

                               Šta se sve može zaštiti Patentom

Patentom se ne štiti ideja, nego konkretno riješenje nekog tehničkog problema. Da bi ostvario zaštitu patentom, izum iz bilo kojeg područja tehnike može biti nov, imati inventivnu razinu i biti industrijski primljenjiv. Osim ovih uvjeta, bitno je da Izum spada u kategoriju koja je podložna patentnoj zaštiti. Naime, neki izumi se ne smatraju izumima u smislu patentne zaštite. Tako se ne mogu zaštiti

- otkrića, znanstvene teorije i matematičke metode

- estetske tvorevine

- pravila, upute i metode za izvođenje umnih aktivnosti, igara, ili za obavljanje poslova

- prikazivanje informacija

- računalni programi i slično.

                      Prednosti zaštite patentom u razvoju tehnoloških inovacija

Svrha patentne zaštite je sticanje praktičnog, vremenski ograničenog monopola na tržištu i zaštita od emitiranja od strane konkurenata u dovoljnom trajanju da bi se povratila sredstva uložena u razvoj izuma. Pri tome je jednako bitna svrha patenta da nova znanja na kojima se temelje izumi, budu putem baza patentnih podataka, dostupna javnosti kao osnov za razvoj budućih inovacija. Kao i drugi oblici vlasništva patent se može prodati ili ustupiti na korištenje uz naknadu što je naročito važno sa obzirom da iznimni izumitelji ne moraju biti iznimni poduzetnici i slično. Zaštita patentom omogućuje manjim labarotorijima da izum razviju do ključnog stepena, a zatim veća preduzeća putem kupovine ili licenciranja prava, proizvod nadalje razvijaju i dovode na tržište. Bez zaštite patentom neki izumi nikada ne bi dospjeli na tržište ili bi ostali tek u domeni poslovne tajne, što znači da znanja na kojima se zasnivaju ne bi postala dostupna javnosti. Navedeno ja važno radi razvoja novih izuma ali i spriječavanja ulaganja u nešto što je već prisutno na tržištu i u bazama patentnih podataka. Važnost zaštite patenata za inovativna preduzeća ovisi i o vrsti djelatnosti. Potreba za patentnom zaštitom danas je najviše izražena u Farmaceutskoj industriji prilikom proizvodnje lijekova kao Patent na lijekove, pored toga također dolazi do izražaja i pri proizvodnji medicinskih uređaja, razvoju hardvera i proizvodnji automobilskih dijelova.

                     PRIMJENA PATENTA U FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI

Patent na lijek omogućava njegovom vlasniku isključivo pravo zaštite svog izuma od neovlaštene upotrebe kao što su korištenje, proizvodnja i trgovina, tokom 20 godina od dana podnošenja prijave patenta i samo na teritoriju one države ili regije u kojoj je priznat. Protekom navedenog vremenskog perioda patent postaje javno dobro i generička industrija može izaći na tržište sa tim istim lijekom nakon što je istekao patent za aktivnu supstancu, ali samo pod uvjetom da ne povrijeđuje prava ostalih patenata originatorai drugih genetičara.

Patent kao jedan od oblika industrijskog vlasništva štiti izum. U farmaceutskoj industriji izumi se odnose na razvoj novih i unaprijeđenje postojećih lijekova, razvoj i unaprijeđenje medicinske opreme, kao i na razvoj novih i unaprijeđenje postojećih procesa u proizvodnji lijekova. Razvoj lijeka zahtijeva veoma dug vremenski period, intenzivna istraživanja, te je izuzetno skup i rizičan proces, što patentnu zaštitu u farmaceutskoj industriji čini specifičnom i različitom od onih u drugim industrijama. Zbog brojnosti već postojećih lijekova, danas je teško pronaći novu molekulu i dokazati njezinu djelotvornost višekliničkim i pretkliničkim preispitivanjem. Procjenjuje se da u farmaceutskoj industriji samo 1 do 8000 farmaceutskih spojeva koji se istražuju na labaratorijskoj razini dolazi na tržište kao novi proizvod tj. lijek.

Da bi lijek kao izum stigao na tržište, mora biti nov, inovativan i industrijski primljenjiv. Dakle, ako lijek ispunjava uvjete u pogledu novosti, invetintivnosti i industrijske primjenjivosti, podnositelj odlučuje isplati se ulazak u fazu postupka pred pojedinačnim nacionalnim ili regionalnim uredima, što uključuje i plaćanje pristojbi pojedinačnim nacionalnim uredima, troškove prevođenja patentne prijave i troškove patentnih zastupnika koji ga moraju zastupati pri nacionalnim uredima. Originalni lijek odobrava regulatorno tijelo kao što je npr. Agencija za lijekove i medicinsku opremu, procjenjujući sve relevantne čimbenike koji osiguravaju kvalitetu, djelotvornost, sigurnost i čistoću, te izdaje odobrenje za stavljanje lijeka u promet.

                       Da li je Patent najbolji oblik zaštite kod potrošača

Sastavni dio patentiranja objave je prijava patenta, nakon čega sadržaj prijave postaje javno dostupan. To znači da će podaci o Vašem Izumu biti javno dostupni bez obzira na to da  li će u nastavku postupka patenta biti priznat ili ne. U slučaju da iz bilo kojeg razloga postupak ne završi priznanjem patenta, izum neće uživati nikakvu zaštitu, uz istovremenu javnu dostupnost podataka o njemu. Umjesto prijave patenta, izum se može zadržati kao poslovna tajna te se koristiti ne otkrivajući detalje izuma. U tom slučaju potrošači se izlažu riziku da netko drugi dozna podatke o njihovom izumu i upotrijebi ga ili neovisno sam dođe do takvog izuma a da nema učinkovito pravno sredstvo za spriječavanje takve upotrebe. Stoga je takav oblik zaštite preporučljivo koristiti samo ako je razumno pretpostaviti da korisnik uvidom u sam proizvod ili postupak koji se temelji na izumu neće biti u stanju rekostruisati  tehničke detalje izume, te to na kraju sačuvati kao poslovnu tajnu tj know how  ako su za to poduzete raspoložive mjere. Patentni sistem karakteriziraju niži troškovi na početku postupka za priznanje patenta što potrošačima daje određeno vrijeme za donošenje konačne odluke o zaštiti prije pojavljivanja bitno većih troškova u kasnim fazama zaštite.

                                Kada Izum treba držati u javnosti

Otkrivanjem izuma u javnosti prije podnošenja prijave za zaštitu patentom gubi se svojstvo novosti,te zaštita više nije moguća. Otkrivanjem izuma u javnosti smatra se otkrivanje izuma na bilo koji način uključujući npr. pismenu ili usmenu objavu stručnih ili znanstvenih radova ili članaka, stavljanje izuma u promet, reklamiranje, javne prezentacije i izložbe. Izuzetak su jedino izlaganja izuma na posebnoj kategoriji međunarodnih izložbi, uz uvjet da se prijava patenta podnese u roku od 6 mjeseci od dana izlaganja, te da ta činjenica bude naznačena u prijavi. Shodno tome, svi potrošači prije nego što dobro razmisle o patentnoj zaštiti izuma, trebaju prije svega podnijeti Prijavu Patenta prije predstavljanja patenta javnosti. Preporučljivo je da o izumu prije podnošenja prijave znaju samo osobe za koje je to nužno ili osobe koje su u obavezi čuvati tajnost po prirodi posla.

                                 PRIJAVA I OBJAVA PATENTA

Prijava i objava Patenta regulisana je Zakonom o patentu i Pravilnikom o patentu. Ovaj postupak započinje podnošenjem prijave patenta, nakon čega Zavod formalno ispituje da li su ispunjeni svi elementi prijave, te utvrđuje datum podnošenja prijave na temelju kojeg podnosilac stiče pravo prvenstva, odnosno  međunarodno pravo prvenstva. Pravo prvenstva znači da ukoliko dva izumitelja podnesu prijavu za isti izum, patent će biti priznat onom prijavitelju koji je prvi prijavio izum. Prijava se upisuje u registar patenata koji se vodi pri Zavodu te se provjerava da li su plaćene naknade troškova. Nakon utvrđivanja datuma podnošenja prijave, podnositelj može u slučaju potrebe i uz naknadu odgovarajućih troškova, zatražiti uvjerenje o pravu prvenstva. Prijava patenta se objavljuje u Službenom glasniku Intelektualnog vlasništva nakon isteka  18 mjeseci  od dana podnošenja prijave, odnosno od datuma priznatog prava prvenstva, zajedno sa izvještajem o pretraživanju. Na zahtjev podnositelja i uz plaćanje troškova tog zahtjeva, moguće je objaviti prijavu i ranije, ali ne prije isteka roka od tri mjeseca od datuma njegovog podnošenja Zavodu. Objavljena prijava patenta postaje dostupna javnosti, čime prijavljeni izum ulazi u stanje tehnike, a svaka zainteresirana osoba ima pravo na razgledavanje spisa koji se odnosi na prijavu patenata. Od datuma objave izvještaja o pretraživanju počinje teći rok od šest mjeseci, u kojem je podnositelj prijave obavezan, ukoliko želi nastaviti postupak za priznanje patenta, podnijeti zahtjev za njegovo potpuno ispitivanje. Ako u propisanom roku ne bude podnesen zahtjev ili uplaćena odgovarajuća naknada troškova postupka, Zavod će odbaciti  prijavu patenta. Posebno se ističe da je objavom prijave izum ušao u stanje tehnike te u slučaju odbacivanja prijave, osim u posebnim slučajevima, patentna zaštita predmetnog izuma neće biti moguća.

                              Postupak Ispitivanja i Priznavanja Patenata

Nakon podnošenja zahtjeva za potpuno ispitivanje, Zavod provodi daljnji postupak supsticijalnog ispitivanja sadržaja patentne prijave. Ako je odgovarajućim postupkom utvrđeno da prijava ispunjava propisane uvjete, Zavod dostavlja podnositelju prijave na saglasnost tekst prijave koju namjerava priznati, te nakon dobivene saglasnosti i podmirenja propisanih troškova izdaje riješenje o priznanju patenta, patent se upisuje u Registar patenata i objavljuje u Službenom glasniku Zavoda, te se na zahtjev izdaje odgovarajuća Isprava o patentu i Patentni spis. Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, Zavod donosi riješenje o odbijanju zahtjeva za priznavanje patenta.

                                 Europska zaštita patenta

Europski patent priznaje se u postupku koji vodi  Europski Patentni ured na temelju Europske patentne Konvencije. Europska prijava patenta može se podnijeti direktno u Europskom patentnom uredu ili putem Državnog zavoda za Intelektualno vlasništvo. Ova prijava objavljuje se u službenom glasilu Europskog patentnog ureda po isteku 18 mjeseci od datuma prava prvenstva. Objavi prethodi formalno ispitivanje, i ako je moguće, pretraga stanja tehnike na novost. Izvješće o pretraživanju se objavljuje zajedno sa prijavom ako postoji. Na zahtjev podnositelja prijave provodi se postupak potpunog ispitivanja. U slučaju priznanja, europski patent ima isti učinak na teritoriji zemalja koje su naznačene u prijavi. Odluka o priznanju proizvodi učinke tek od datuma kada je u Europskom Patentnom glasniku objavljen podatak o priznanju patenta, od tog datuma teče i rok od devet mjeseci u kojem svatko može podnijeti prigovor na priznanje europskog patenta.

                               Međunarodna zaštita patenta

Zaštita patenta ostvaruje se prema teritorijalnom načelu tj. vrijedi samo na teritoriju zemlje u kojoj je to pravo priznato. Zaštita na teritoriji drugih zemalja može se ostvariti na sljedeće načine i to

- podnošenjem posebne prijave nadležnom sudu svake zemlje na čijem teritoriju se traži zaštita

- podnošenjem međunarodne prijave putem Međunarodnog ugovora o saradnji na području patenata, za zemlje članice tog ogovora

- putem nekih od regionalnih patentnih sistema- za zemlje članice Evropske patentne organizacije i zemalja proširenja podnošenjem prijave za Europski patent jednom od nadležnih ureda te organizacije.

Međunarodni i regionalni patentni sistemi omogućuju podnošenje patentne prijave na izum na jednom mjestu sa istovremenim pravnim učinkom u više zemalja.

Ne postoji međunarodno priznati patent, samo međunarodna prijava, o kojoj konačnu odluku donosi nacionalni ured u kojem je donesena.

                    POSTUPAK ZAŠTITE I PRIJAVE PATENTA U BIH

Postupak zaštite patenta u BIH se prije svega pokreće podnošenjem prijave za priznanje patenta Institutu za intelektualno vlasništvo. Potrebno je dostaviti popunjen zahtjev za priznanje patenta prateću dokumentaciju i dokaz o uplati pratećih troškova. Prijava se podnosi u pismenoj formi, direktno ili putem pošte, telefaksa ili na službeni e - mail insitituta pod uslovom da se u roku od 15 dana od njezinog prijema u Institut dostavi u pismenom obliku. Za svaki pronalaz podnosi se posebna prijava. Patentna prijava sadrži

- Zahtjev za priznanje patenta

- Opis pronalaska koji treba biti jasan i detaljan

- Jedan ili više patentnih zahtjeva koji treba biti jasan, sažet i u cijelosti potkripljen opisom pronalaska i crtežima ako postoje

- Crteže na koje se pozivaju opis pronalaska i patentni zahtjevi

- Sažetak suštine pronalaska koji služi u svrhu tehničkog informiranja

Postupak za stjecanje, održavanje, prestanak i evidenciju prometa patenta također vodi Institut za Intelektualno Vlasništvo BIH.

Zaključno, možemo reći da postupak priznanja patenta ima sedam faza. Prva faza je podnošenje prijave Institutu, druga je formalno ispitivanje prijave, zatim slijedi treća faza objava prijave patenta u Službenom Glasniku Instituta. Četvrta faza je zahtjev podnositelja prijave Insitutu o vrsti ispitivanja patentne prijave. Peta faza je ispitivanje prijave patenta od strane Instituta ili dostavljenih rezultata provedenog postupka potpunog ispitivanja izvršenog od strane jednog ili većeg broja patentnih ureda, te ocjena udovoljava li prijava patenta uvjetima patentabilnosti, što će u konačnici rezultirati ili ne rezultirati priznanjem patenta. Šesta faza je donošenje riješenja o priznanju patenta u Institutu. I posljednja sedma i završna faza je objava patenta u Službenom glasniku instituta.





                      

                              






Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje