Koliko hljeba treba jesti dnevno,da li konzumacija hljeba u prekomjernim količinama može doprinijeti debljanju

                                                               

Hljeb je od pamtivjeka najvažniji pekarski prehrambeni proizvod i kao i mlijeko neizostavni je dio svakodnevne prehrane potrošača.Potrošači hljeb većinom kupuju i jedu obavezno uz doručak,ručak i večeru.Postoje razne vrste hljeba bijeli hljeb,crni hljeb kao i onaj bezglutenski hljeb sa obzirom da su neki potrošači intolerantni na gluten pa shodno tome jedu samo bezglutensku hranu.Hljeb se dobiva miješanjem brašna sa vodom,mlijekom ili sirutkom ili nekom drugom tekućinom uz dodatak kuhinjske soli ili šećera,masnoća,jaja i sredstava za dizanje tijesta.Izdrađuje se od različitih tipova brašna,mada se za preradu hljeba najčešće koristi pšenično brašno.

Pšenično brašno tip 500 koristi  se za bijeli hljeb,tip 850 za polubijeli,i tip 1100 za crni hljeb,a koristi se još i pšenična prekrupa za hljeb graham i raženo brašno tip 750 za svijetli i raženi hljeb.Pored bijelog i crnog hljeba postoje dakle još kukuruzni,heljdin i raženi hljeb.

Hljeb se najčešće kupuje u pekarama ali se može naći i u supermarketima i trgovinama.Hljeb ima i svoje prednosti i svoje nedostatke a negativne kontroverza vezane za hljeb jesu da konzumacija hljeba u velikim količinama može doprinijeti debljanju a zašto je to ustvari tako saznati ćete u današnjem blogu.

Vitamini u hljebu-Hljeb je glavni i nezamljenjivi izvor hranjivih sastojaka

Hljeb je dakle proizvod koji se svakodnevno pojavljuje na tržištu i danas ga svi potrošači kupuju i konzumiraju u prehrani,praktično nema takvih ljudi koji bi ga odbili koristiti.Malo ljudi zna koji se vitamini nalaze u velikim količinama u hljebu.U stvari,ovo je vrijedan proizvod koje je od velike koristi za potrošača.

Postoji mišljenje da proizvode treba ukloniti iz prehrane onima koji žele smršati.U stvari čak i nutricionisti to zabranjuju sa obzirom da proizvod sadrži mnoge vitaminske i mineralne komponente koji blagotvorno djeluju na ljudsko tijelo.I u periodu mršavljenja čovjeku je potrebno nekoliko puta više hranjivih sastojaka nego obično.

Hranjiva vrijednost hljeba

Postoji nekoliko proizvoda od brašna ali najčešće su crno-bijele.njihov sastav hrane je malo drugačiji,pa ga stoga treba posmatrati odvojeno.

Bijeli hljeb-Sadržaj kalorija u proizvodu je 265 Kcal na 100 grama.Glavne hranjive tvari koje se nalaze u proizvodu su

-proteini 9,2 grama

-masti 3,2 grama

-ugljikohidtrati 49,1 grama

-dijetetska vlakna 2,7 grama

-voda 36,34 grama

Vitamini u bijelom hljebu pripadaju onim skupinama kao što su vitamini B kompleksa B1,B3,B5,B6 i B9 kao i vitamin E i vitamin H.

Korisna svojstva konditorskog proizvoda nisu posljedica samo vitamina koji su prisutni u bijelom hljebu.Važnu ulogu u blagotvornom učinku na ljudsko tijelo igra mineralni sastav koji je predstavljen različitim komponentama.

Crni hljeb-Energetska vrijednost proizvoda od raženog brašna nije previsoka.Međutim,mnogi ih ne vole,birajući pekarske proizvode u hipermarketima.Sadržaj kalorija u proizvodu je 201 Kcal na 100 grama.Glavne hranjivi sastojci u proizvodu su

-proteini 15 grama

-masti 6 grama

-ugljikohidrati 75 grama

-voda 4 grama

Vitamini u crnom hljebu pripadaju onim skupinama nutritivnih komponenata kao što su B1,B2,B5,B6 i B9 kao i vitamin E i vitamin PP.

Crni hljeb je izvor vitamina B,koji u velikoj mjeri određuje blagotvoran učinak na ljude.Te hranjive komponente tijelo ne proizvodi samostalno,pa stoga prehrana mora biti uravnotežena i sadržavati nekoliko kriški.

Korisne karakteristike i svojstva hljeba

Ako potrošači prestanu jesti hljeb,suočiti će se sa sljedećim problemima kao što su

-Nedostatak vitamina B,što će dovesti do depresije,umora i razdražljivosti

-Poremećaj stolice,što kao rezultat može dovesti do opijenosti tijela

-Labavost kože,celulit i mlitavost mišića

Da bi se od jedenja hljeba dobila maksimalna korist,trebali biste odabrati pravu vrstu ovog proizvoda.

U bijelom hljebu kao što su pogače,baget,cigle i kiflice,sadržaj hranjivih sastojaka sveden je na minimum sa obzirom da su napravljeni od rafiniranog brašna.

Danas se najkorisnijim hljebom koji je zastupljen u širokoj potrošnji smatra hljeb od mekinja,hljeb od crnog zrna i hljeb od kvasca.

Jedenje mekinja i hljeba od cjelovitih žitarica pomaže u uklanjaju toksina iz tijela,jačanju imuniteta,kao i smanjenju učestalosti bolesti probavnog sistema i prevenciji ateskleroze.

Beskvasni hljeb na bazi hmeljeveg kiselog tijesta djeluje koleretički,protupalno,iskašljavajuće i blago hipnotički na tijelo,pomaže u povećanju apetita i normalizaciji menstrualnog ciklusa kod žena.

Kruh je bogat izvor antioksidativnih supstanci.Njegova  upotreba spriječava pojavu različitih onkoloških bolesti kao i multipleskleroze.

Kontraindikcije i šteta od hljeba

Hljeb može štetiti vašem tijelu ukoliko odaberete hljeb od rafiniranog brašna.Osim dodatnih kalorija taj hljeb neće donijeti ništa korisno.

Pretjerana konzumacija hljeba može dovesti do sljedećih problema kao što su

-Dijabetes

-Onkološke bolesti

-Bolesti gastroinstektualnog trakta

-Problemi u endokrinom sistemu

-Bolesti kardiovaskularnog sistema

Dakle,prisustvo svih ovih bolesti kontraindikacija je za jesti bijeli hljeb.Pretjerana konzumacija hljeba može dovesti do uništavanja zubne cakline,sa obzirom da visoka kiselost u pšenici negativno utječe na nju.Ljudi koji pate od bolesti gastroinstektualnog trakta snažno se odvraćaju da jedu hljeb sa nepečenom ili zagorenom korom.Vrući hljeb se ne smije jesti,jer uzrokuje pojačano slinjenje,što na kraju može dovesti i do gastritisa.

Vitamini koji se nalaze u hljebu

Najniži sadržaj korisnih elemenata nalazi se u bijelom hljebu.To je zbog činjenice da je napravljeno od vrhunskog brašna koje je obrađeno,očišćeno,prosijano i izbijeljeno.Vitamini B skupine koji su se zadržali u ovom proizvodu jednostavno poboljšavaju raspoloženje,ne donoseći veliku korist,već samo nekoliko dodatnih centimetara u struku.

Raženi hljeb sadrži četiri puta više vitamina od ostalih vrsta.Ovaj proizvod je pun makroelemenata i mikroelemenata,aminokiselina i minerala.Pravi se od raževe kvasine,a gotovo se ne dodaje bijelo brašno.Čak i liječnici preporučuju takav hljeb,jer djeluje na peristaliku,pomažući uklanjanju toksina iz tijela.

Uz vitamine koji su uključeni u žitarice,proizvod od raži sadrži i vitamin A,važan za vid,stvaranje koštanog tkiva i vitamin E,koji je odgovoran za ljepotu tijela.

Crni hljeb sadrži još manje bijelog brašna.Pozitivno djeluje na probavu hranu,a hranu koja sadrži škrob brzo razgrađuje u glukozu.Ako pretjerate sa crnim hljebom,to može izazvati nadutost.

Borodinski hljeb sadrži vitamine B1,B2,  PP i minerale kao što su gvoždže,fosfor,kalijum,magnezijum i natrijum.Jedna je od sorti raži i slična je sastojcima,ali osim standardnog seta sastojaka sadrži i korijander i melasu.Nutricionisti ga preporučuju za poboljšanje probave.

Također jedenje Borondinskog hljeba pomaže u uklanjanju mokraćne kiseline,na to utječe prisustvo korijandera.Ali ne preporučuje se uključivanje ove vrste pekarskih proizvoda u prehranu ljudi sa dijabetesom melitusom i koji pate od velike kiselosti.

I na kraju pitamo zašto hljeb doprinosi gojaznosti kod potrošača.

Da li konzumiranje hljeba u prekomjernim količinama može doprinijeti debljanju

Već dugi niz godina ustaljeno je generalno vjerovanje kako hljeb deblja,posljedično direktno ili indirektno potičući mnoge ljude na restrikciju ili eliminaciju hljeba iz prehrane.Tako npr konzumacija kruha koji je dio Mediteranske prehrane je počela opadati kao i u ostatku svijeta.Iako je zadnjih nekoliko decenija konzumacija hljeba u padu globalna epidemija pretilosti je u rastu.

Nijedna namirnica ne deblja,već ono što uzrokuje debljanje odnosno povećanje tjelesne mase kroz određeni vremenski period jeste energetski suficit.U prijevodu ako osoba kontinuirano unosi više energije konzumacijom hrane,nego što je svojim življenjem potroši biti će u energetskom suvišku i povećati će joj se tjelesna masa,i to bez obzira na namirnice koje konzumira.

Također treba uzeti u obzir kako se hljeb konzumira gotovo uvijek u kombinaciji sa drugim namirnicama,a repertoar namirnica koje idu uz njih zaista je širok,a neke od njih su pri tom visoke energetske gustoće poput kikiriki maslaca,mesnih prerađevina,džemova i slično.

Zbog čega hljeb ne može biti dio pravilne prehrane

Objektivno gledajući bijeli hljeb nije nutritivno bogata namirnica zaista nije nutritivno,siromašan je vitamina,vlaknima te mineralnim tvarima,ali kao i takav može biti dio pravilne prehrane.Naime,uloga hrane u kontekstu zdrave prehrane,nije samo zadovoljavanje fizioloških potreba,već i onih psiholoških,čak i u oblikovanju društvenog života te kulture pa i religije.

Bijeli hljeb iako prosječnoj osobi  nije preporučljiv u velikoj količini i frekvenciji,sportistima može biti od velike koristi,naročito nakon napornih tjelesnih aktivnosti.Naime hljeb ima visok glikemijski indeks koji se manifestuje kroz brz razgradnju škroba do molekula glukoze,a potom i njihovih crijeva u krvotok što u konačnici rezultira brzim punjenjem prethodno ispražnjenog rezervoara ugljikohidrata tzv.glikogena.Što se glikogen brže nadoknadi,to će sportaš brže oporaviti.

Hljeb deblja-zabluda ili istina

Dakle kao što sam već rekao u uvodnim izlaganjima kruh predstavlja ljudsku namirnicu već desetljećima,a osim hranidbene ima i snažnu religijskum,kulturološku i civilizacijsku ulogu.

Na Hrvatskim se stolovima hljeb nađe i do tri puta dnevno,prateći gotovo svako jelo ili namirnicu.Ipak,hljeb je često na optuženičkoj klupi pod tezom da deblja i da mu nema mjesta na jelovniku osoba na dijeti ili onih koji paze na liniju.Ali kako bismo shvatili da tu ima i istine,za početak vrijedi promotriti sastav ove svestrane namirnice.

U ovom slučaju ta činjenica da hljeb doprinosi debljanju zapravo je riječ o još jednoj zabludi.Prema istraživanjima iz 2013 godine čini važan dio uravnotežene prehrane zbog visokog sadržaja složenih ugljikohidrata.Dodatno nema bitnih razlika u energetskoj vrijednosti između dvije vrste hljeba-razlika se odnosi samo na hranjive tvari koje se osiguravaju.

Ipak razlika između crnog i rafiniranog bijelog hljeba očituje se u masi pri čemu je kruh od punog znja teži od bijelog.Zbog toga je dovoljna manja količina takvog hljeba do pojave osjećaja sitosti u odnosu na bijeli hljeb.Stoga je crni hljeb sa raznim dodacima poput sjemenki miljenik nutricionista i najčešće izbor zdrvstveno osviještenih osoba koji žele uravnoteženu prehranu.

Hljeb i dijeta nisu nespojiva kombinacija

Većina populacije vjeruje da odlazak na dijetu,odnosno provođenje zdravijeg načina prehrane,podrazumijeva izbacivanje hljeba iz svakodnevnog jelovnika.Međutim,ako prehrana nije nutritivno  uravnotežena,odnosno ako nisu zastupljeni ugljikohidrati iz nekog drugih izvora kao što su žitarice,tada mnogi potežu za drugim izvorima,često jednostavnim šećerima ili mastima,kako bi nadoknadili manjak energije.Uzimaju u obzir postulate pravilne prehrane,koji i za vrijeme dijeta zastupaju sve pravilnenamirnice u prehrani,ni jedna namirnica se ne može zasebno okriviti za debljanje pa tako ni hljeb.I na kraju možemo zaključiti da mnogi bježe od hljeba kada žele smršati,mada to ne mora nužno biti tako.Hljeb je prepun ugljikohidrata,a u puno slučajeva napravljen je od prerađenog brašna.Ipak postoje zdravi načini konzumiranja hljeba od koji se nećete debljati tako da ipak svima preporučujem da jedu hljeb ali u umjerenim količinama i na kraju krajeva hljeb i dijeta nisu nespojiva kombinacija.




Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje