Jogurt i njegov značaj u potrošnji-Prednosti,nedostaci i štete njegove konzumacije

                                                       

U mom današnjem blogu ću pisati o jogurtu kao jednom od vrsti mliječnih proizvoda,upoznati ću čitaoce bloga sa njegovim zdravim vrijednostima,zašto se jogurt koristi u prehrani,kakvi su njegovi prednosti i nedostaci,zbog čega doprinosi a zbog čega šteti našem tijelu.Svi znamo da jogurt spada u najznačajniju skupinu mliječnih proizvoda,da sadrži vitamine B i minerale,ali šta je to što još nismo znali o jogurtu.
Naime,jogurt je mlijelni proizvod koji nastaje prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoć bakterija.Djelovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu.Jogurt je postao popularan mliječni napitak u Sjedinjenim Američkim Državama 50 i 60 ih godina prošlog stoljeća kada se definirao kao zdrava hrana.Danas se pod pojmom jogurt kao namirnica podrazumijeva polutekući mliječni proizvod koji se dobiva zagrijavanjem mlijeka i dodavanjem jogurtnih kultura bakterija mliječne kiseline.Na temperaturi od 42 do 45 stepeni Celzijusa dolazi do fermentacije i kiseljenja mlijeka.Nakon toga jogurt se hladi čime se usporava kiseljenje i produžava svoje trajanje.Jogurt sadrži 0,7 posto mliječne kiseline.

Jesu li svi jogurti jednako vrijedni

Jogurt je izvrstan izvor kalcijuma koji je neobično važan za rast,razvoj i održavanje kostiju u svakoj životnoj dobi,a posebno kod djece i adolescenata.Jogurt igra važnu ulogu u prevenciji osteoporoze koja pogađa svaku treću ženu i svakog osmog muškarca.Kalcijum iz mliječnih proizvoda najčešće se apsorbira zahvaljujući mliječnoj kiselini koja stvara pogodan ph za apsorbciju,a mliječnio proizvodi sadrže i dobar udio Vitamina D.Osobe koje ne podnose mlijeko,odnosno koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu,mogu bez poteškoća uživati u jogurtu.

Jogurt kao jedna od vrsta mliječnih proizvoda odličan je izvor proteina,vitamina i minerala.Na prehrambenoj piramidi jogurt se nalazi na jednakoj razini kao meso,riba i jaja.Potrošači koji paze na tjelesnu masu a usto su veliki ljubitelj mliječnih proizvoda trebali bi odabrati niskomasne mliječne proizvode koji ih dodatno opteretiti kilokalorijama. Kada je u pitanju vrijednost jogurta,za jogurt se može reći da je to drevna namirnica sa sastojcima 21 stoljeća.Brojne komponenta jogurta su znanstveno ispitane tokom proteklih nekoliko desetljeća,te im je dokazano funkcionalno djelovanje na ljudski organizam.Zbog mnogih pozitivnih djelovanja na zdravlje jogurt se smatra funkcionalnom hranom.

Da li su svi jogurti podjednako zdravi

Jogurt se smatra zdravom i poželjnom namirnicom koja doprinosi uravnoteženoj prehrani,međutim stručnjaci ističu da jogurt u nekim slučajevima može predstavljati prikriveni izvor dodanog šećera.

Prema istraživanjima objavljenim 2018 godine u časopisu British Medical Journal znanstvenici su odlučili analizirati koliko su proizvodi sa jogurtom u skladu sa američkim i britanskim preporukama te sadrže nizak udio masti i dodanog šećera.Proizvodi su svrstani u osam kategorija a to su proizvodi za djecu,alternative mliječnim proizvodima,deserti,pića,aromatizovani proizvodi,voćni proizvodi,prirodni proizvodi i organski proizvodi.

Kako bi proizvod zadovoljio kriterij sa niskim udjelom masti i dodanog šećera jogurt treba sadržavati manje od 3 grama masti na 100grama proizvoda i manje od 5 grama ukupnih šećera na 100 grama proizvoda.Samo 9 posto proizvoda na tržištu zadovoljilo je kriterij niskog udjela dodanog šećera,da stvar bude još gora niti jedan od njih nije bio iz kategorije proizvoda za djecu.Štaviše,u kategoriji organskih proizvoda zabilježena je najveća količina dodanog šećera što može dodatno pogoršati statistiku pretilosti sa obzirom da su ljudi skloni kupnji organskih proizvoda koje generalno smatraju zdraviji.

Znanstvenici u istraživanju o jogurtu kao mliječnom napitku naglašavaju da nije moguće izvući uzročno posljedične veze sa obzirom da se radi o studiji opažajnog karaktera,međutim svakako pozivaju potrošače da detaljnije čitaju mžu u proizvoda i ne svrstavaju ove proizvode sa jogurtom u isti koš.

Prednosti jogurta-Deset zdravih činjenica o jogurtu kao mliječnom napitku

Danas su police u supermarketima ispunjene velikim izborom različitih jogurta.Oni su toliko popularni zbog reklamiranih oglasa i navodne korisnosti ovih proizvoda.Ali da li je to zaista vrijedno povjerenja u oglašavanje i da li jogurt može biti i koristan i štetan za zdravlje.Jogurt fermentiranog mliječnog proizvoda podsjeća na kiselo vrhnje u koenzistenciji,a proizvodi ga zrenje kravljeg mlijeka i fermentacija.Među uobičajenim bakterijama koristi se streptokok i bugarski bacil koji je već dugo poznat.Jogurt kao zdrava namirnica prepuna proteina i kalcija može dosta doprinijeti zdravlju potrošača,sa tim u vezi donosimo vam deset zdravih činjenica o jogurtu kao mliječnom napitku

1.Jogurt doprinosi vitkoj liniji-Prema studijama Univerziteta u Kanadi osobe koje su pile 500 grama jogurta dnevno izgubile su 22 posto više težine i 81 posto više masnoće oko trbuha od osoba koje su preskočile ovaj međuobrok.Također su zadržale i jednu trećinu mišićne mase koja pomaže pri mršavljenju.Unošenjem jogurta u organizam unosi se kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola,što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnizh naslaga

2.Većina marki jogurta sadrži dobre bakterije-Danas mnoge vrste jogurta  sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciiji probave ili jačaju imunitet.Ali istraživanja još nisu pokazala konkretne rezultate.Ukoliko potrošači imaju zdravstvenih problema kao što su proljev ili nadutost,nije na odmet jesti  ovu posebnu vrstu jogurta nekoliko tjedana i vidjeti pomaže li vam u riješavanju ovih problema.

3.Jogurt je pun vitamina-Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor joda,kalija,riboflavina,joda,cinka i vitamina B5.Također sadrži i vitamin B12 čiji je zadatak da čuva crvene krvne stanice i pomaže u očuvanju zdravlja živčanog sustava.Uobičajeni su izvori vitamina B 12 životinjskog porijekla kao što su na primjer piletina i riba te stoga strogi vegeterijanci često pate od manjka tog vitamina.

4.Čašica jogurta dnevno pomaže brži oporavak nakon tjelovježbe-Sa pravim omjerom proteina i ugljikohidrata jogurt je posebno visokoproteinska Grčka verzija,odličan izvor nakon tjelovježbe.Proteini osiguravaju aminokiseline koje su nužne mišićima pri oporavku,a ugljikohidrati obnavljaju ispražnjene energetske zalihe u mišićima.Bonus je ako se uz jogurt popije još i čaša vode,proteini iz jogurta pomažu crijevima u apsorbciji vode,što pozitivno djeluje na hidrataciju.

5.Kad su u pitanju kalcij i vitamin D nisu svi jogurti isti-Pošto se kalcij prirodno nalazi u jogurtu,logično je pomisliti da je njegova količina u jogurtu,bez obzira na vrstu i marku ista.Razina kalcija varira od marke do marke,stoga potrošači prilikom kupovine trebaju pažljivo pročitati šta piše na čašici odnosno pakiranju.Za razliku od kalcija,Vitamin D se ne nalazi prirodno u jogurtu,ali iz razloga što pospješuje absorbciju kalcija mnoge ga firme dodaju.

6.Jogurt pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka-Većina potrošača svakodnevno konzumira dvaput više od preporučene dnevne doze soli.Kalij iz jogurta pomaže u izbacivanju soli iz organizma.Studije objavljene u American Journal Nutrition pokazalaje da osobe koje su dnevno konzumirale dvije ili više porcije jogurta za 54 posto smanjila rizik od nastajanja visokog krvog tlaka,za razliku od onih osoba koje su konzumirale manje porcije.

7.Jogurt tjera prehladu-Osobe koje pate od alergija imaju nisku razinu krvnih ph stanica stoga će ih razveseliti vijest da im jogurt može olakšati stvari.Rezultati istraživanja objavljene u Journal de Nutrition pokazuju da su osobe koje su dnevno konzumirale 200 grama jogurta rijeđe pokazivale simptome alergije od osoba koje nisu uopšte konzumirale jogurt.

8.Jedite jogurt uz lijepši osmijeh-Uprkos šećeru,jogurt ne uzrokuje karijes.Prema naučnim istraživanjima znanstvenika iz Turske,oni su testirali  niskokalorične,lagane i voćne ukuse jogurta i otkrili su da niti jedan od njih ne oštećuje zubnu caklinu,što je inače najveći uzrok propadanja zubi.Također može se reći da mliječna kiselina štiti i vaše desni.Ukoliko želite smanjiti rizik i od zubnih bolesti i do 60 posto preporučuje se da pojedete barem 50 grama jogurta dnevno.

9.Sirovo ne znači bolje-Većina jogurta na policama trgovine prošla je pasterizaciju tj.jogurt je bio izložen visokoj temperaturi da bi se uništile sve štetne bakterije.Zagovornici sirovih mliječnih proizvoda tvrde da su nepasterizovano mlijeko,sir i jogurt zdraviji i bolji jer sadrže više zdravih bakterija,ali pasterizacija ne uništava korisne probiotike.

Štaviše,studije pokazuju da oni koji konzumiraju sirove mliječne proizvode nemaju jači imunološki probavni sustav od ljudi koji jedu pasterizirane mliječne proizvode.Također sirovi mliječni proizvodi sa sobom nose i rizik trovanja hranom.

10.Jogurt je visokoproteinska hrana-Jogurt je izvrstan izvor proteina,ali jedna vrsta jogurta sadrži čak više od dvostruke doze proteina.Grčki jogurt,koji je gušći od običnog jogurta,sadrži čak 20 grama proteina po čašici,dok tradicionalne vrste jogurta znaju imati i do 5 grama.Shodno tome,ako jedete jogurt zbog proteina potražite vrste koje sadrže barem 8 do 10 grama po porciji.

Koji su nedostaci konzumiranja jogurta

U jogurtu ne mogu da uživaju oni potrošači koji su intolerantni na laktozu.Nažalost mliječni proizvodi su jedan od najčešćih alergena iz hrane.Mnogi ljudi ne podnose laktozu iako možda nisu alergični.Jogurt kao i svaka hrana ovisi od toga koliko je konzumirate.Debljanje se uglavnom odnosi na unesene kalorije.Jogurti sa aromatizovanim ukusom sadrže mnogo više kalorija i umjetnih ukusa od kojih biste se trebali suzdržavati.Ako mliječni jogurt nije organski,može sadržavati štetne pesticide,kemijska gnojiva ili antibiotike.Druga stvar koju trebamo razmotriti jest u kakvim uvjetima žive krave i na koji način se prema njima odnose tokom uzgoja i uzimanja mlijeka.Sva fermentirana hrana fantastičan je način za jačanje zdravih bakterija u crijevima.Ključ je međutim prolazak prirodnog procesa fermentacije i proizvodi se bez dodanog šećera i nepotrebnog konzervansa.Pored prirodne fermentacije,treba se suzdržavati od svega pretjerano prerađenog,sa tim u vezi treba izbjegavati jogurte sa dodatim umjetnim aromama,zaslađivačima,šećerima i sirupima.

Štete konzumiranja jogurta

Sva zdravstvena svojstva korisna su samo za prirodni jogurt.Ali danas se na policama trgovina mogu naći jogurti sa rokom trajanja od oko 30 dana,što znači da će takvi proizvodi u najgorem slučaju biti beskorisni,a u najgorem štetiti tamo gdje prirodni jogurt koristi vašem tijelu.Ipak jogurt ima slijedeće štetnosti a to su

-Gotovo svi jogurti sadrže konzervans E1442-Ovaj konzervans je neophodan kako bi se produžio rok trajanja jogurta,a pritom se uništavaju sva korisna svojstva sastojaka ovih proizvoda što bi zaista moglo imati pozitivan učinak na organizam.

-Ove namirnice su bogate šećerom-Domaći jogurt sadrži oko 6 grama šećera na 150 grama proizvoda,dok jogurti u trgovini sadrže 3 do 6 puta više šećera.Proizvođači jogurta došli su do ove odluke kako bi povećali svoju popularnost među potrošačima i učinili ih mnogo privlačnijim od zdravijeg kefira,svježeg sira ili kiselog tijesta.Prisutnost obilja šećera čini proizvod opasnim za dijabetičare,što dovodi do ispiranja kalcijuma.

-Korisne komponente se vrlo brzo uništavaju u jogurtima-Nakon nekoliko dana blifidobakterije i laktobacili koji su potrebni našem tijelu nestaju nakon nekoliko dana skladištenja jogurta.A sama činjenica da se ovaj proizvod skladišti u trgovinama mjesec dana i više,a kupci ga kupuju daleko od prvih dana nakon datuma prozvodnje,sugerira kupcima odnosno potrošačima da moraju uživati u stabilizatorima i aromama.

-Jogurt stvara kancerogene tvari opasne po tijelo-Da li potrošači vole jogurt zbog njegovog privlačnog ukusa koliko ga djeca vole.Stoga za prisustvo okusa u jogurtima u trgovini treba zahvaliti proizvođačima što su u njegov sastav dodali astarpam ili pojačivač okusa E-951.Kada te tvari uđu u tijelo one oslobađaju mravlju kiselinu,formaldehid i druge štetne kancerogene tvari.

Jogurt može fermentirati-Proces fermentacije jogurta dešava se nakon isteka roka valjanosti ili pojave plijesni,kvasca i trulih bakterija.Umnožavanje ovih mikroba dovodi do oslobođanja ugljikodioksida i nadutosti paketa.

Čak i prirodni jogurt ima brojne kontraindikacije i ne preporučuje se za

-Gastritis povezan sa prirodnom kiselošću želuca
-Nadutost
-Proljev
-Bubrežne bolesti
-Čireve želuca i dvanaestnika

Ono što se sa sigurnošću može reći o ovom proizvodu jeste da su prednosti i štete jogurta izuzetno kuntroverzno pitanje.Sigurno je reći da ima mnogo alternativnih proizvoda koji mnogo bolje utiču na tijelo kao što je npr kefir.

Jogurti kupljeni u trgovini samo su marketinški trik i obmana proizvođača koji žele zaraditi veliki novac uz minamalne troškove,a apsolutno ih nije briga za vaše zdravlje.Ako se ipak želita razmaziti jogurtom pripremite ga kod kuće,na ovaj način ćete znati da u njemu nema štetnih dodataka.

Kako uzimati jogurt

Ako imate cilj smanjiti težinu,slijedite postotak sadržaja masti i jogurta,kao i dio proizvoda.Potrošačima nije preporučeno piti više od  200 grama jogurta.Onima koji boluju od kiselosti želuca jogurt je strogo zabranjeno koristiti.

Optimalno vrijeme za potrošnju jogurta jeste navečer pred spavanje.Da biste se probudili vbez težine u želucu i osjetite svjetlo ujutru,uzmite jogurt u večernjim satima.Jogurt možete uzeti kao posljednji obrok ali samo tri sata prije spavanja.Osjećaj lakoće u želucu pomaže da se sve stavi police na police i bude u zraku,sa obzirom da hrana i raspoloženje imaju veoma bliske odnose.

Sa polica u trgovini odaberite Grčki jogurt.To je prirodni jogurt,bez aditiva i konzervansa.Može se koristiti i za ručak i za doručak,kada god poželite.Da biste proširili svoj obrok,dodali voće i orašaste plodove jogurtu,možete dodati i sjemenke lana.Takve su sjemenke bogate vitaminima i mineralima.Ako vaš doručak zahtijeva sitost,ali istovremeno pazite na težinu,pomiješajte jogurt sa svježim sirom i dodajte sjeme ili voće na okus.Možete čak dodati i otopljene bobice.

                                     Zaključak
Mliječni jogurt pojačan probioticima može pomoći u ubrzanje rada crijeva i na taj način promiče zdrav probavni sustav.Ukoliko nemate veganske prehrambene navike ili ako niste intolerantni na laktozu jogurt je vjerovatno dio vaše svakodnevne prehrane.Kada govorimo o jogurtu riječ je o namirnici koja je stvorena za uživanje bilo da ste kod kuće ili u pokretu.Jogurt je prepun kalcija i drugih hranjivih sastojaka.Ali postavlja se pitanja zašto toliko ljudi na društvenim mrežama,ali i svakodnevnom životu širi ideju da je jogurt loš.

Sa jedne strane neki ističu da jogurt doprinosi debljanju.A sa druge strane kaže da se koriste prirodno neetičke prakse.Pronašli smo razloge zašto je dobro a zašto ne imati jogurt kao dio svakodnevne prehrane.

Prije svega,jogurt je lako dostupan.Možete ga pronaći bilo gdje i bilo kada.Jogurt je uvijek uravnotežen sa tri makronutrijenta,ugljikohidratima,masnoćama i bjelančevinama,što nije uvijek lako pronaći.Također je bogat kalcijumom i vitaminom D koji su važni za zdravlje kostiju.Također i mliječna kiselina koja se nalazi u jogurtu također može pomoći u suzbijanju bakterija tako što uzrokuje proljev i tako potiče zdravu ekologiju unutrašnjeg crijeva.

Ali ipak pored svega postavlje se pitanje da li je jogurt loš za vas.Dakle ako smatrate da je jogurt loš za vas,važno je samo izbjegavati one brendove jogurta koji sadrže velike količine šećera,pojačivača ukusa i boja.Jogurti koji imaju sve dodatne sojeve probiotika mogu pružiti širok spektar probiotika koji mogu biti korisni za zdravlje i imunitet.Ti sojevi uključuju B.Lactis i L.Acidophilus koji se dodaju jogurtu nakon fermentacije.

Jogurt je zapravo jedan od najvažnijih zalogaja koji danas doprinose uravnoteženoj prehrani,samim tim što sadrže ugljikohidrate,masti i bjelančevine koji ne samo da vas njeguju nego vam i pomažu da ostanete siti,također sadrži i probiotike koji su važni za zdravlje kostiju,stoga ako volite jogurt ne oklijevajte i uživajte u njegovom ispijanju i konzumaciji.

Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje