Blog 1-Duhan i duhanski proizvodi-Historijat,Porijeklo,Općenitosti i njihova proizvodnja u BiH i u svijetu


          Duhan je danas jedan od najštetnijih konzumenata kod potrošača i zapravo spada u jedan od najvećih poroka ako se pretjerano konzumira.Ipak njegovu konzumaciju treba ograničiti i svesti na minumum.Konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda se provlačilo kroz povijest i oni potrošači koji ih konzumiraju  dugi niz godina  može imati za posljedicu zatajenje pluća,bolesti krvnih sudova i u najgorem slučaju rak pluća.Ipak u poređenju sa alkohololom i drogama to je jedan od najsuptilnijih poroka,mada i on ako se pretjerano konzumira može imati kobne posljedice  za veliki broj potrošača koji ga konzumiraju.Moj prvi blog na ovu temu jeste Kako je došlo uopšte do nastanka duhana i duhanskih proizvoda,i kakva je duhanska industrija u svijetu generalno pa tako i u našoj zemlji.

                                        Povijest pušenja duhana

Početak pušenja cigareta odnosno njihov primitivni oblik datira još iz 16 stoljeća.Iako se u posljednje vrijeme vodi rat protiv duhanske industrije,sigurno je da će proći još dosta vremena dok duhan postane stvar povijesti.Cigarete, ili neki drugi oblik potrošnje duhana može se naći u svakom kutku naše planete.A pitate se zapravo kako je sve počelo

Prvi podaci o pušenju zapisani su u dnevniku Kristofera Kolumba 1492 godine gdje se opisuje kako Indijanci motaju list duhana i pale ga sa jedne strane,a sa druge strane uvlače dim u pluća pa ga potom uzdišu.Prvi pušači u Evropi su Kolumbovi mornari.Španjolci su bili prvi Evropljani koji 1595 godine uzgajaju duhan u svojim prekomorskim kolonijama te ga uvoze u Evropu pod imenom Tobacco.

Od početka širenja do danas,u različitim povijesnim razdobljima,bili su dominatni različiti oblici uživanja duhana.U početku i dosta dugo,nakon širenja po svijetu,bila je to lula.Jedno vrijeme je bila popularna cigara,koja se pravila od posebnog duhana,sa finijom aromom i to obično najboljeg kvaliteta.

Dvadeseto stoljeće može se nazvati stoljećem cigarete.Ali cigareta ipak nije toliko mlad prtoizvod.Dakle kao što je več rečeno početak pušenja cigareta nalazimo još u 16 stoljeću.Španjolci su 1518 godine zapazili da pripadnici nekih plemena izmrvljeni duhan umotavaju u listove različitih biljaka-banane,šećerne trske,a najčešće kukuruza što se može smatrati prvim primitivnim oblikom cigarete.

Sama riječ cigareta španjolskog je porijekla i znači mala cigara,a riječ cigara izvedenica je riječi Cig što na jeziku plemena Maja znači sagorljivo.Maje su bili prvi narod za koji se zna da su pušili cigare.

Cigarete u današnjem obliku,odnosno izrezani duhan u komadiće pojavio se početkom 19 stoljeća.Cigarete su se počele praviti u Španjoloskoj tokom 1825 godine.Nazvane su cigarito a bile su napravljene od lakog lista četvrtastog papira koji je ručno umotan u duhan.

Sa obzirom da su narasle potrebe za cigaretom i više se ne može zadovoljiti ručna izrada,pojavile su se prve mašine za izradu cigareta.Prvu takvu mašinu napravio je kolumbijski industrijac Susini.Ta mašina je izložena na Pariškoj izložbi i bila je prava senzacija.

Uvođenjem različitih inovacija,cigareta se stalno mijenja i prilagođava zahtijevima tržišta.Veoma značaj korak u tehnologiji proizvodnje cigareta bio je uvođenje filtera.Prva filter cigareta lansirana je u Engleskoj 1929 godine ali sve do pedesetih godina filter nije bio šire prihvaćen.

Kao posljedice antipušačke kompanije smanjuje se sadržaj sastojaka koji se smatraju štetnim kao što su nikotin,kondenzat i ugljen monoksid.To naravno nije moglo umanjiti štetnost cigareta,danas su cigareta jako štetna supstanca koja narušuvaju zdravlje potrošača,naravno u onoj mjeri ako ih pretjerano konzumiraju.

                                Općenitosti o duhanu-vrste,podjele,uzgoj,gnojidbe i sorte duhana

Duhan je vrsta poljodjelskog proizvoda.Dobiva se iz istoimene biljke iz roda Nicotiana.Više od sedamdeset vrsta iz tog roda koristi se za ovu komercijalnu svrhu,a glavna komercijalna svrha je Nicotiana Tabacum.Duhanski proizvodi obično služe pušenju,šmrkanju,sisanju ili žvakanju.Pušenje duhanskih proizvoda jeste upotreba duhanskih ili ostalih proizvoda na način da se udiše dim koji je nastao njihov izgaranjem.Štetne posljedice pušenja su dokazane pojave oštećenja zdravlja i bolesti koje skraćuju život pušača i nepušača,ako borave u istom zatvorenom prostoru u kojem se puši.

Potrošači duhanskih proizvoda uživaju duhan zbog fiziološkog djelovanja nekih sastojaka lista na središnji živčani sustav čovjeka,od kojih je najvažniji nikotin.U umjerenoj količini nikotin djeluje umirujuće ili nadražujuće,u zavisnosti od stanja živčanog sistema.Bez obzira na to,veoma je toksičan alkaloid čak i malim količinama.Osim duhana i drugi sastojci lista pridonose uživanju duhana,poput eteričnih ulja,smola i drugih.Duhan se može koristiti i za druge svrhe koje nisu štetne za ljudsko zdravlje,poput korištenja za prirodni insekticid.Može se koristiti samo lišće ili preradom lišća i otpadaka prerade duhana za pušenje.Tada se dobiva čisti nikotin koji služi kao insekticid u domaćinstvu i zaštitu bilja.Čisti nikotin se koristi kao sirovina u hemijskoj industriji

Duhane dijelimo prema kemijskoj reakciji dima.Kiseli duhani sadrže više ugljikohidrata.Alkalni duhani sadrže više dušićnih tvari,bjelančevina i nikotina.U nastavku ću pisati o osnovnim vrstama duhana za koje su mnogirijetko čuli.

                           Osnovne vrste duhana

Virginia- je najpopularnija vrsta duhana.Otprilike oko 60 posto berbe svjetskog duhana odnosi se na Virginiu.Ona je najblaža od svih mješavina,a sadrži najviši koncentraciju šećera koja joj daje lagani slatkasti ukus.

Burley-je drugi po redu najpopularnijih duhana.Ne sadrži skoro ništa šećera,te mu to daje suši i puniji ukus od Virginie.

Oriental-je vrsta duhana uzgojena u Turskoj,na Balkanu i u Rusiji.Zajednička karakteristika im je to da razvijaju prašnjavu,zemljanu,suhu i lagano kiselkastu aromu.

Latakia-je proces sušenja orijentalnih duhana,uključujući sušenje iznad vatre određenih vrsta drveta i aromatičnih biljaka u kontroliranim uvjetima.Latakiu obilježava snažan i težak ukus i veoma mala količina nikotina

Perique- je veoma rijetka vrsta crvenog Burkleya,koja raste na veoma malom prostoru u Louisani blizu New Orleansa.Sadrži veoma važnu koncentraciju nikotina i ima veoma važnu aromu.

Kentucky je vrsta posebno tretiranog Burleya,koji se suši iznad tinjajuće vatre.Ima jedinstvenu aromatičnu aromu i sadrži visoku količinu nikotina.

Cavendish se radi od duhana sušenog na tinjajućoj vatri,koji se naknadno pari i fermentira u presama.Uglavnom se radi od Virginie i Burkleya.

Što se tiče namjene duhana,duhan može biti svijetli i tamni.Boja nije jedino svojstvo koje razlikuje ove duhane.Svijetli duhan primjenu nalazi u cigaretama.Tamni duhan primijenjujemo u cigaretama,lulama,te u duhanima za ušmrkavanje.

                                     Duhan-Uzgoj,gnojidba i sorte duhana

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu,ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva.Slabiji duhan sadrži manje od 1 posto nikotina,srednje jak između 1 i 2 posto a jak više od 2 posto.Dobar duhan ne bi smio imati više od 8 posto bjelančevina jer zbog njih slabije izgara,neugodnog je mirisa,gorkog ukusa i podržava kašalj.

Duhan se uzgaja zbog lišća koji poslije sušenja,sortiranja i fermentacije služi kao osnovna sirovina za izradu cigareta,cigara i drugih sličnih svojstava.Uživa se zbog specifičnog i kompleksnog fiziološkog djelovanja nekih sastojaka lista na središnji živčani sastav čovjeka.Od hemijskih sastojaka lista najvažniji je nikotin,izvanredno toksičan alkaloid,koji unesen pušenjem ili na drugi način u ljudski organizam u umjerenoj količini djeluje umirujuće ili nadražujuće u zavisnosti od stanja živčanog sustava.Uživanju duhana doprinose i drugi sastojci lista,kao što su eterična ulja,lišća smole i drugi.Iz lišća i otpadaka prerade duhana za pušenje dobiva se čisti nikotin,koji služi kao insekticid u domaćinstvu i zaštitu bilja ta kao posebna sorta nikotinol te kao sirovina u farmaceutskoj industriji.

                                  Agroekološki uvjeti za proizvodnju duhana

-Temperatura-za klijanje je potrebna minimalna temperatura od 5 stepeni Celzijusa,a praktični minumum pri kojem sjeme duhana mnogo brži klija i niče iznosi 12 stepeni Celzijusa.Optimalna temperatura za klijanje je između 25 i 28 stepeni Celzijusa.Biljke duhana ne podnose niske temperature pa tako stradaju čim se temperatura spusti na -1 stepeni Celzijusa.

-Svjetlost-Duhan treba mnogo svjetlosti, pa će u pregustom sklopu ili zasijenjen,reagirati smanjenim porastom,tanjim,manjim i finim listovima,što se može koristiti za izradu cigareta posebne kvalitete.Bolja osvijetljenost povećava fotosintetsku aktivnost i nakupljanje ugljikohidrata,što povećava prirodu i kvalitetu lista.

-Voda-Duhanu je potrebno najviše vode dok je u klijalištu.Nakon sadnje na stalno mjesto duhan se mora redovito zalijevati kako bi mu se omogućilo kvalitetno korijenje.Kada počne berba,potrebe za vodom se smanjuju sve više kako odmiče faza sazrijevanja.Ako postoje mogućnosti za navodnjavanje,u slučaju suše treba obaviti navodnjavanje u vrijeme intenzivnog vegetativnog porasta.

-Tlo-Duhan najbolje uspijeva na lakšim,strkturalnim ili prozračnim dijelovima tla,slabo kisele do neutralne reakcije.Najbolji položaj za uzgoj duhana su tla na brdskim i ostalim nagnutim položajima.

                                    Duhanska industrija u svijetu

Duhanska industrija je grana lake industrije koja se bavi proizvodnjom i preradom duhana u cijelom svijetu.Duhan se naime kao i sve druge biljke uzgaja na poljoprivrednim farmama,ali se kod duhana primjenjuju i dodatne radnje prirodnog ili umjetnog sušenja duhana te njegove pripreme i pakiranja za prodaju.Upotrebna i komercijalna vrijednost duhana postiže se tek nakon njegove daljnje pripreme,složene industrijske obrade i pakiranja.Za trgovačke potrebe duhan se sortira u robne tipove.Najvažniji robni tipovi duhana su oni koji se suše toplim zrakom,uz one na zraku i na suncu.

Najveći proizvođači duhana su Kina,Indija,Brazil,Sjedinjene Američke Države,zemlje EU,Zimbabve,Turska i Malavi.Ukupna svjetska proizvodnja duhana posljednjih godina kreće se između 6 i 7 miliona tona godišnje.Danas na svijetu djeluju oko 500 legalnih i oko 200 ilegalnih tvornica cigareta.

Trgovina finalnim duhanskim proizvodima koncentrirana je u svega nekoliko mega kompanija a to su China National Tobacco,Philip Morris international,British American Tobacco,Imperial Tobacco i Japan Tobacco.Navedene kompanije podmiruju oko 90 posto svjetske proizvodnje cigareta.

Ekonomski gledano,gro duhanske industrije čini proizvodnja i trgovanje finalnim duhanskim prozvodima.U njoj cigarete danas imaju lavovski udio,sa oko 95 posto,odnosno oko 5500 milijardi komada godišnje.Ostali poznati duhanski proizvodi su cigare,duhan za lulu,te duhan za pušenje i žvakanje.Duhanski proizvodi se danas proizvode od duhana različitih vrsta,tipova i porijekla,kompleksnim i brojnim tehnološkim metodama uz pomoć prehrambenih dodataka kao što je med i sa neduhanskim materijalima kao što su kao što su cigaretni papir i razni filteri.Industrija cigareta  izrazito je tržišno orijentirana industrija u svjetskim razmjerima.Duhanski proizvodi su visoko oporezovani od 300 do 400 posto u odnosu na proizvođačke cijene,odnosno 60 do 80 posto maloprodajne cijene,što osigurava i visoke budžetske prihode u svim državama svijeta.

                                        Proizvodnja duhana u BiH

Proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini stoljećima je bila jedan od od glavnih stupova gospodarstva na ovim prostorima.Na ovim prostorima duhanska proizvodnja doživila je svoj vrhunac tek 70-ih godina prošlog stoljeća.Godišnja proizvodnja duhana dosezala je do 20,000 tona,čija je otkupna vrijednost iznosila 30 do 40 miliona eura.Nakon 1980 godine uslijedila je stagnacija i naglo opadanje proizvodnje duhana.Ratne godine su dodatno pridonijele smanjivanju proizvodnje hercegovačkog tipa duhana.Međutim,unatoč svim ovim problemima koje smo spomenuli,proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini danas je veoma aktuelna,još uvijek postoji,prema slobodnoj procjeni iznosi 100 do 150 tona ali to više nije slobodna i organizirana proizvodnja već se ta proizvodnja plasira kroz ilegalne kanale.Potrošnja duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini danas se procjenjuje na na 7,000 do 8,000 tona pri čemu domaća proizvodnja iznosi 50 do 60 posto.

Za razliku od područja Hercegovine,U Bosanskoj Posavini duhanska proizvodnja je već od 60-ih godina prošlog vijeka orijentirana na proizvodnju robnih sorti Burley i Virginia.Neupitnu ulogu u tome ima Bosanac d.d. Orašje koji već skoro 130 godina učestvuje u prometu,.proizvodnji i preradi duhana,te vodi cjelokupnu brigu oko što uspješnije proizvodnje duhana na poljoprivrednim gospodarstvima Bosanske Posavine.Unatoč nešto boljem proizvodnom položaju proizvodnja duhana je u stalnom opadanju za oba robna tipa i to tako da je u posljednjim godinama palo na nivo od 452 tone u 2015 godini da bi u 2016 godini iznosila oko 429 tona.

                           Proizvodnja duhana u Republici Hrvatskoj

Zadnji podnaslov mog prvog bloga o duhanu tiče se proizvodnje duhana u Republici Hrvatskoj i njegovog razvoja.Duhan se u Hrvatskoj počeo uzgajati 1571 godine na području Đurđevca,a vremenom duhan zadobiva sve veće značenje i započinje širenje na području Slavonije i Baranje.Danas se najveće površine pod duhanom nalaze na području Virovitičko-Podravske županije,područje Pitomače,Virovitice i Slavonije,a manje površine na području Slavonsko-požeške županije u okolini Kutjeva i Požege.

Prvo preduzeće za proizvodnju,otkup i obradu duhana osnovano je 1955 godine u Slatini,nakon toga se osnivaju u Virovitici,Pitomači i Kutjevu.Najveća i najmodernija tvornica za proizvodnju duhana u Hrvatskoj je Tvornica Duhana Rovinj koja posjeduju svu modernu tehnologiju za proizvodnju i preradu duhana i duhanskih proizvoda.

Po prosječnom prinosu tipa duhana Virginia je na četvrtom mjestu u Evropi.U proizvodnji duhana tip Virginia sudjeluje sa oko 90 posto a tip burkley sa oko 10 posto.Proizvodnjom duhana u Hrvatskoj bavi se oko 2800 proizvođača.Najveće uzgojne površine duhana u Hrvatskoj bile su od 1975 do 1991 godine,kada se duhan uzgajao na površini od prosječno 11,358 hektara.U Hrvatskoj se u proizvodnji koristi oko 95 posto domaći sortinet duhana,njegovo sjeme proizvode Hrvatski duhani.

Duhan je polimorfna i vrlo prilagodljiva vrsta i kao poljoprivredna kultura uzgaja se na svim kontinentima.U svijetu se uzgaja od oko 130 država od Švedske do Novog Zelanda.Najveće površine duhana nalaze se u Aziji,Južnoj Americi,Australiji,Africi i Europi.Največi proizvođači duhana u Evropi su Turska,Italija i Bugarska.U većini zemalja vodećih Evropskih uzgajivača uzgojne površine bile su največe 1970 i 1980 godine uz prosječan prinos od 1,4 hektara.Od 2000 do 2010 godine te površine po duhanom su znatno manje,od 5,000 do 6,000 hektara ali je vidljiv trend povećanja prinosa.

Kod nas u Hrvatskoj se više uzgaja duhan tipa Virginia,dok se na vrlo malo poljoprivrednih gospodarstava uzgaja duhan tipa burley.Proizvodnja duhana u Republici Hrvatskoj danas svakako predstavlja jedan od najvažnijih grana poljoprivredne proizvodnje.Proizvodnjom duhana se i dalje bavi jedan dio poljoprivrednih gospodarstava kojim ona predstavlja glavni izvor prihoda.Sama proizvodnja duhana ima svoje određene specifičnosti,a jedan od njih je i poveći angažman radne snage,što sa jedne strane omogućava povećanje troškova same proizvodnje a sa druge strane omogućava i sezonsko zapošljavanje radnika.

Otkup duhana u Hrvatskoj dakle obavljaju Hrvatski duhani i Agroduhan Slatina.Od ukupne količine proizvedenog duhana u Hrvatskoj 60 posto otkupljuje Tvornica duhana Rovinj,dok se preostali dio duhana u najvećoj mjeri izvozi na tržišta Europske Unije.

Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje