Prehrana kod potrošača treće životne dobi,koliko je poželjno voditi računa u ishrani i hraniti se u poznim životnim godinama

                                                   

Osobe treće životne dobi spadaju u najosjetljiviju kategoriju potrošača.Sa obzirom da je riječ o starijim osobama oni bi najviše trebali da paze koja im hrana odgovara a šta bi smjeli a šta ne bi smjeli konzumirati u prehrani sa obzirom da bi nezdrava hrana mogla narušiti njihovo zdravlje.Tim osobama je najbolje poslušati savjet liječnika ili nutricioniste koji će ih nasavjetovati ono što je najbolje za njih,jer se u poznim godinama čovjek treba posebno paziti i čuvati kada je ishrana u pitanju.Kako stariji potrošači da povedu računa o prehrani ,koje su preporuke liječnika za ishranu u starijoj dobi,te koja su pravila ishrane kada je Zlatna dob u pitanju saznati ćete u mom današnjem blogu.

Sve što trebate znati o prehrani kod starijih osoba

Kod osoba starije životne dobi naročito je važno da jelovnik sadrži nutritivno bogate namirnice kako ne bi došlo do nedostatka vitamina i minerala.Neadekvatan način prehrane starijih osoba može dovesti do zdravstvenih problema,bilo da je riječ o padu imuniteta,te sa njime povezanih bolesti ili do probavnih smetnji.Kako bi sačuvali dobro zdravlje i u trećoj dobi,starije osobe bi trebale imati zdravi i uravnoteženu ali ne previše kaloričnu prehranu.Ovim kategorijama osoba preporučuju se integralni kruh,bijelo meso,riba,maslinovo ulje,orašasti plodovi te sezonsko voće i povrće.

Povezanost prehrane i bolesti

Opasnost pojava malnutricije povećava se starenjem zbog tjelesnih,socijalnih,psiholoških i ekonomskih problema koje obilježavaju proces starenja.Malnutricija je manjak esencijalnih hranjivih tvari u ljudskom organizmu,a uglavnom pogađa one bolesnike koji nemaju adekvatan nutritivni unos.Unatoč velikoj učestalosti,malnutricija kod starijih osoba često izostaje kao dijagnoza i rijetko se liječi.

Proces starenja uzrokuje promjene u sastavu tijela,uključujući smanjenje mišićne mase i povećanje masnog tkiva.Sarkopenija je specifično obilježje starije dobi,a podrazumijeva gubitak mase skeletnih mišića i rezultira smanjenjem mišićne snage.Najčešći deficiti koji pogađaju starije oboljele osobesu nedostatak bjelančevina,željeza,cinka,selena,vitamina B1,B6,B12 i vitamina D.

Vodeći zdravstveni problemi starijih osoba koji se dovode u vezu sa načinom prehrane su kardiovaskularne bolesti,prijelomi kostiju,imunosni poremećaji,poremećaji bubrežne funkcije,depresija i poremećaji raspoloženja,kognitivni poremećaji,reumatski artirtis,poremećaj vida i općenito poremećaj stanja uhranjenosti i tjelesne sposobnosti.

Koji vitamini i minerali su važni za starije osobe

U smjernicama za prehranu starijih osoba navedeno je da vitamin C veoma važan jer pomaže u postizanju bolje otpornosti organizma na infekcije.Osobito se savjetuje potrošačima koji su skloni raznim upalama,pušačima i onima koji preventivno uzimaju acetilsalicnu kiselinu.Također je navedeno da se u liječenju i prevenciji savjetuje uzimati omega 3 masne kiseline koje inače nalazimo u plavoj ribi,hladnovodnoj ribi te u lanenom sjemenu i ulju.Te kiseline su esencijalno važne za organizam,imaju povoljan učinak na krvnožilni sistem,pomažu u boljoj regulaciji krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi a naročito triglicerida.

Od minerala se savjetuje magnezijum zbog toga što sudjeluje u regulaciji neuromišične provodljivosti,što se posebno odnosi na srčani mišić.Njegov se deficit pojavljuje i kod osoba koje uzimaju diuretike,a povećane potrebe za upotrebom magnezijuma imaju i dijabetičari.Magnezijum povećava propusnost stanične opne za glukozu i time pridonosi boljoj regulaciji povišenog šećera u krvi.Sa obzirom da se starenjem smanjuje mineralna gustoća kostiju,povoljno je osigurati dovoljan unos kalcija kroz prehranu ili sumplemente.Najbolje je polovinu uzimati prehranom a ostatak u sumplementima.Za sve je to osobito važan savjet liječnika.

O čemu treba voditi računa kod prehrane starijih osoba

Važno je naglasiti da se dnevne energetske potrebe starijih osoba smanjuju za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina a nakon toga se smanjuju za još 10 posto po desetljeću.Učešće hranjivih tvari u ukupnom dnevnom energetskom iznosu kreće se u rasponu od 10 do 35 posto energije iz bjelančevina,20 do 35 posto energije iz masti, i 45 do 65 posto energije iz ugljikohidrata.Također,udjeli mikronutrijenata su određeni prema preporukama u ovisnosti o dobi kao što su kalcij,vitamin D,B12 i folna kiselina.

Pripremu i planiranje obroka u našem domu prilagođavamo fiziološkim promjenama osoba te bolestima koje nose specifične promjene vezane za prehranu.Ujedno treba voditi računa da starije osobe piju velike količine vode i to naročito u sljedečim situacijama

-oslabljen osjećaj na žeđ

-česta inkontinencija i oslabljena funkcija bubrega

-otežano gutanje i problem kod držanja čaše

-slabija pokretljivost

-zaboravnost

-suhe usne,usta i koža problemi sa znojenjem

Osam pravila prehrane za osobe u zlatnim godinama

Pravilna prehrane osoba starije životne dobi uz stalnu tjelesnu,psihičku i radnu aktivnost najznačajnija je mjera primarne prevencije nastanka šećerne bolesti kod starijih osoba.Zbog toga su izrađene Smjernice Pravilne prehrane za starije osobe,koje uključuju osam prehrambenih pravila za starije osobe.Osam prehrambenih pravila za starije osobe uključuju

1.Primjeren unos hrane do 1500 kcal dnevno uz stalnu tjelesnu aktivnost.

2.Svakodnevno jesti što raznovrsniju hranu,voće i povrće,nemasne mliječne proizvode,i što više plave ribe uz jedan decilitar crnog vina.

3.Dnevno uzimati osam čaša vode do dva decilitra ili negazirane ili nezaslađene tekućine.

4.Sezonsko voće,povrće,klice i integralne žitarice konzumirati u povećanoj količini.

5.Crveno meso zamijeniti sa bijelom mesom peradi i naročito sa plavom ribom.

6.Primjeren unos nemasnog mlijeka,svježeg sira,jogurta,kefira i orašastih plodova.

7.Maksimalno ograničiti unos 5B u hrani sol,bijeli šećer,bijelo brašno,bijelu rižu i bijelu mast.

8.Povećati unos brokule,cvjetače,cikle,crvenog i bijelog luka te sojinih proizvoda ucilju spriječavanja starenja.

Hrana za zdravo starenje

O zdravoj prehrani moramo misliti tokom cijelog našeg života,ali se u različitim  životnim fazama mijenjaju i naše potrebe.Određeni vitamini i minerali igraju posebno važnu ulogu u zlatnim godinama.Ovom prilikom upoznati ću vam sa popisom vitamina i minerala koji igraju važnu ulogu za zdravlje u zlatnim godinama.Taj popis je sljedeći

Kalcij-Kalcij pomaže u radu mišića,živaca i krvin stanica.Žene starije od 50 godina i muškarci iznad 70 godina trebaju unositi u organizam 20 posto više kalcija u odnosu na ostale odrasle ljude.Mlijeko,jogurt i sir su njegovi dobri izvori.

Vitamin B12-Ovaj vitamin pomaže u proizvodnji krvih i živčanih stanica.Prirodni su izvori ovog vitamina u namirnicama životinjskog porijekla kao što su meso,riba,jaja i mliječni proizvodi.Njegova nadoknada je moguća i putem dodataka prehrani,kao i namirnicama koje su dodatno obogaćene ovim vitaminom kao što npr žitarice.

Vitamin D-Vitamin D također pomaže svim mišićima,živcima,te imunološkom sastavu u ispravnom funkcioniranju.Prirodni izvor vitamina D je sunčeva svjetlost,ali sposobnost našeg tijela da pretvori sunčeve zrake u vitamin D se smanjuje sa godinama.Još teže je dobiti dovoljno vitamina D iz hrane,ali masna riba poput lososa,štuke ili srdele je dobar izvor.

Magnezij-Magnezij pomaže tijelu u proizvodnji proteina i stvaranju kostija te održavanju stabilnih razina šrćera u krvi.Izvor magnezijuma su orašati plodovi,sjemenke izeleno lisnato povrće.Stariji ljudi nerijetko jedu manje ovih namirnica a mnogi imaju kronične bolesti ili uzimaju puno lijekova zbog čega se javlja manjak ovog minerala u organizmu.Stoga se preporučuje njegova nadoknada.

Omega 3 Kiseline-Omega 3 masne kiseline nazivaju se još i esencijalne,jer ih tijelo ne može samo proizvesti.Pomežu u zaštiti od bolesti povezanih sa starenjem kao što su Alzheimerova bolest,artritis i makularna degeneracija.Najbolji izvori Omega 3 masnih kiselina su namirnice poput masne ribe,oraha ,ulja repice ili sjemenki lana.

Cink-Manjak cinka nije rijetkost u zlatnim godinama.Cink pomaže u funkcioniranju osjeta mirisa i ukusa,u borbi protiv infekcija i upala,a sve su to važne uloge u našem tijelu.Cink također igra važnu ulogu u zaštiti vida.Nalazi se u govedini,rakovima te žitaricama obogaćenim za doručak.

Selen-Selen štiti stanice od oštećenja i infekcija te pomaže u dobrom radu štitnjače.Također ima važnu ulogu u održavanju mišične snage,a može pomoći i u prevenciji bolesti povezanih sa starenjem kao što su demencije,neke vrste karcinoma te bolesti štitne žlijezde.Ipak ne treba pretjerivati sa konzumacijom selena sa obzirom da previše selena može dovesti do gubitka kose a nokte učiniti lomljivima.

Kalij-Kalij igra važnu ulogu u gotovo svim procesima našeg tijela,uključujući srce,bubrege,mišiće i živce.Također može pomoći u zašiti od moždanog udara,prevenciji viskog krvog tlaka i osteoporoze.Kod starijih osoba nerijetko postoji manjak kalija.Dobar izvor kalija su banane,špinat,mlijeko i jogurt.

Vlakna-Vjerovatno je poznato da su vlakna dobra za naše zdravlje,a posebno su važna u starijoj životnoj dobi.Vlakna pomažu u zaštiti od srčanog i moždanog udara,pomažu u redovnom pražnjenju crijeva te smanjuju razinu kolesterola i šećera u krvi.Žene starije od 50 godina trebale bi unositi 21 gram vlakana u organizam dnevno,dok je muškarcima za razliku od žena potrebno 30 grama vlakana za dobro funkcionisanje organizma.To bi značilo šest do osam porcija cjelovitih žitarica ili osam do deset porcija povrća.

Zadatak medicinske sestre u riješavanju problema prehrane za osobe starije dobi

Prehrana koja je definisana kao proces unosa i iskorištavanja hranjivih tvari,ima ključnu ulogu u svim aspektima zdravstvene zaštite,uključujući rast i razvoj,promicanje zdravlja te na kraju prevenciju akutnih i hroničnih bolesti.Medicinske sestre rade na području spriječavanja bolesti,liječenja i rehabilitacije.Prehrana je jedna od važnih stavki zdravstvene njege,koju provode medicinske sestre ili tehničari.Medicinska sestra ima važnu ulogu kada je riječ o riješavanju problema prehrane za osobe starije dobi,a to je vođenje evidencije o unosu hrane ili tekućine kako bi nutritivne potrebe bolesnika bile zadovoljene.Zadatak medicinske sestre ili tehničara jeste da potiče bolesnika na uzimanje hrane i pića i da provodi postupke higijene prije ili poslije obroka.Ukoliko je potrebno i moguće,pokazuje i objašnjava postupke hranjenja članovima obitelji i potiče ih na hranjenje bliskog člana obitelji.Važan je i strpljiv pristup prema bolesniku kako bi pacijent pravilno i pravovremeno uzimao obroke,osigurati hranu koju bolesnik voli i smije jesti,pomoći pri hranjenju ukoliko je to potrebno,prikupiti informacije od članova obitelji o namirnicama koje pacijent voli.Medicinska sestra ima najbliži kontakt sa bolesnikom i njegovom obitelji i sa obzirom na to prva uočava promjene i ostalom stručnom timu iznosi svoja zapažanja.

                                  Zaključak

Starenje ljudi počinje od rođenja i traje sve do njihove smrti.Po kategorizaciji Ujedinjenih Naroda,dobna granica kojom se ljudi smatraju starim ljudima jeste 65 godina.Prehrana utječe na proces starenja i važan je element zdravlja kod starije populacije.

Nutritivni status starijih osoba zahtijeva pažnju svih članova obitelji,društva ili tko već brine o njima ako se nisu u stanju sami o sebi brinuti.Da bi prehrana potrošača treće životne dobi bila pravilna trebala bi biti umjerena i raznovrsna kako bi osobe u organizam mogle unijeti potrebnu količinu važnih hranjivih tvari koje bi im dale potrebnu energiju.

Spoznanje o starosti i specifičnim promjena koje se dešavaju tokom starenja,o karakteristikama i posebnostima bolesnog starenja,su cilj za daljnji rad i unaprijeđenje kvalitete života te trebaju biti imperativ svakog socijalnog i zdravstvenog djelatnika koji se skrbi za osobe treće životne dobi.Osobe starije dobi se često susreću sa nedostatkom znanja te informacija o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.Potreba za hranom pripada osnovnim ljudskim potrebama.

Medicinska sestra ima važnu ulogu u provođenju edukacije o zdravoj prehrani i načinu života kod osoba treće životne dobi,naravno uzimajući u obzir i osobe ostalih dobnih skupina.Sa obzirom da su starije osobe izložene razvitku bolesti,tražiti će i veću razinu medicinske njege i zdravstvene skrbi.Vrlo je važno pružiti emocionalnu potporu,toplinu,i prije svega biti profesionalac u svom poslu.

Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje