Omega 3 masne kiseline,zašto su značajan izvor vitamina u prehrani čovjeka

                                                        

Omega 3 masne kiseline su danas iznimno bogat izvor vitamina u prehrani čovjeka kao i stanovništva općenito,veoma su rasprostranjene u širokoj ishrani potrošača.Omega 3 masne kiseline danas možemo naći najviše u ribi,morskim plodovima,chia sjemenkama,jajima,špinatu,brokulama te ulju soje i repice,danas je najviše njih sadržano u tzv ribama u konzervi tj sardinama koje su neizostavan obrok pretežno za doručak.Veoma su zdrave  i ostavljaju veliki trag,imaju veliki efekat pri liječenju raznih oboljenja,odumiranja moždanih ćelija i pomažu u obnavljanju energije i mišića,također ih možemo naći i u apotekama u obliku kapsula i koriste se kao dodaci prehrani kao esencijalne masne kiseline za zdravlje srca,mozga,povišenih kolesterola,triglicerida,depresije i slično.Tu svakako spadaju i sve namirnice biljnog i životinjskog porijekla kao i povećane nutritivne vrijednosti koji se danas kod potrošača posebno vrijednuje i ističe.

Omega 3 masne kiseline-mehanizmi djelovanja i učinci na zdravlje

Što se tiče njihove definicije,Omega 3 masne kiseline često se opisuju kao dragocjene masnoće zbog povoljnog djelovanja na zdravlje,a u prvom redu štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida,modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem.Kao što je već navedeno osnovni prehrambeni izvori omega 3 masnih kiselina su plava riba tj sardina,skuša,tuna,inćuni te riba iz hladnih mora,alge,plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi.Dodaci prehrani koji sadrže pročišćeno i koncentrirano riblje ulje vrijedan su izvor omega 3 masnih kiselina u prehrani čovjeka.

Tokom posljednjih nekoliko desetljeća kontinuirano raste interes za omega 3 masne kiseline i njihovu ulogu u zdravlju i bolesti.Mnoge kliničke studije uputile su se na pozitivne uloge omega 3 masnih kiselina u razvoju djeteta,prevenciji i terapiji kardiovaskularnih bolesti i u novije vrijeme kod raznih mentalnih bolesti uključujući depresiju,demenciju kao i ostale bolesti.

Blagotvorni učinci masnih kiselina posredovani su različitim mehanizmima,uključujući promjene sastava i funkcije stanične membrane,ekspresiju gena te sintezu eikozanoida.Brojna stručna udruženja i relevantne institucije preporučuju povećan unos omega 3 masnih kiselina za sve populacije.Stoga funkcionalna hrana,obogaćena tim dragocjenim masnoćama bilježi značajan porast,a dodaci prehrani na bazi omega 3 masnih kiselina su sve traženiji u apotekama i zdravstvenim ustanovama.

Često se spominje kako je nedostatak omega 3 masnih kiselina tzv skorbut našeg vremena jer tokom posljednjih 150 godina,konzumacija tih kiselina smanjila za 80 posto a unos omega 6 masnih kiselina se povećao za nekoliko stotina posto.Jedna od najizazovnijih prehrambenih mjera koja može imati značajan utjecaj na zdravlje populacije,odnosi se na povećan unos omega 3 masnih kiselina poput alfa lilenske kiseline,eikozapantenske kiseline i dokohazhakenske kiseline.

Omega 3 masne kiseline u kapsulama-znanstveno potvrđeno ljekovito djelovanje

Omega 3 masne kiseline u kapsulama jedan su od cijenom najpristupačnijih pripravaka,a dokazano doprinose zdravlju organizma.Odobrene zdravstvene tvrdnje i brojna istraživanja koja potvrđuju djelotvornost stavljaju ih na vrh dodataka prehrani koje bi jednostavno morali uzimati.Omega 3 masne kiseline u kapsulama dakle imaju sljedeće prednosti koje ću navesti u mom daljem izlaganju

Omega 3 snižava trigliceride-Povišena razina triglicerida u krvi značajno povećava rizik od srčanih oboljenja.Omega 3 značajno reducira razinu triglicerida i pomaže stabilizaciji ostalih rizičnih faktora povezanih sa metabolčkim sindromom.

Omega 3 u borbi protiv povišenih lipida iz krvi-Omega 3 posjeduje jedinstvenu sposobnost da ubrza uklanjanje lipida iz krvi poslije obroka te u tom smislu posjeduje značajne protektivne i preventivne osobine.

Omega 3 normalizira srčani ritam i preventivno djeluje protiv iznenadne smrti od moždanog udara-Omega 3 iz ribljeg ulja je veoma efikasna u regulaciji srčane aritmije koja značajno uvećava rizik od srčanog udara.Utvrđeno je da među osobama koje pate od srčane aritmije uveliko prevladavaju one sa niskom razinom omega 3 masnih kiselina u krvotoku te je samim tim klinička upotreba omega 3 masnih kiselina poželjna u tretmanu aritmije.

Dobro provedena studija pokazala je značajno manju pojavu atrijalne fibrilacije kod osoba koje se oporavljaju nakon obavljene operacije premosnice.Navedeno pokazuju i druga studija,koja pokazuje obdukcijske nalaze osoba koje su umrle iznenadno.

Preventivne osobine Omege 3 kao pomoć protiv nastanka tumora i pomoć oboljelima-Podaci prikupljeni u posljednja tri desetljeća pokazali su da ljudi koji žive u područjima u kojima se tradicionalno konzumira više ribe poput Norveške i Japana imaju imaju manju pojavu raka od ostalih i tako dovodi u pitanje konzumaciju Omege 3 i pojave raka.Prije svega je utvrđeno da postoje mehanizmi koji mijenjaju genetički signal u stanicama ne dozvoljavajući im da postanu kancerogene,također reduciraju proizvodnju inflamatornih molekula za koje se smatra da su inicijatori nastanka i progresije tumora.

Omega 3 i njezino djelovanje na mozak i moždane ćelije-Istraživanje povezanosti omega 3 i raspoloženja započela su nakon sređivanja meta studija koje su egzatktno pokazale da je među populacijom koja konzumira više morske ribe manje depresivnih poremećaja.Ne samo činjenica da je u većini zapadnih zemalja prehrana bazirana na procesuiranoj hrani,nego i trendovi mršavljenja koji najčešće podržavaju vječnu tezu kako treba izbjegavati masti,uzrok su porasta depresivnih stanja.

Dodatak Omega 3 pokazuje pozitivne rezultate kod različitih pacijenata i može biti prava pomoć osobama svih dobnih skupina koje zapadaju u depresivna stanja.

Uz to,prema jednoj od posljednjih objavljenih studija omega 3 masne kiseline mogu pomoći osobama koje uzimaju propisane medikamente,ali ne uspijevaju postići željene rezultate.Poboljšanja u kombinaciji sa lijekovima uočena su kod depresije,uznemirenosti,poremećaja sna i smanjenog libida.

Studija objavljena u Engleskoj potvrdila je efikasnost konzumacije zajedno sa lijekovima kod oboljelih od bipolarnog poremećaja.

Kao iznimno važna za funkcioniranje mozga,Omega 3 se pokazala izuzetno važnom i uspješnom u tretmanu poremećaja pažnje kod djece i adolescenata te u tretmanu i prevenciji demencije te Alzhemerove bolesti.

Omega 3 i kosti-Iako postoje tek preliminarna istraživanja na životinjama i ljudima,dovoljno snažno upozoravaju na povezanost konzumacije ovih masnih kiselina u očuvanju jakih kostiju,naročito uslijed starenja.

Ista istraživanja kažu da Omega 3 može spriječiti gubitak koštane mase usljed procesa starenja i povećati apsorbciju važnog kalija.

Sniženje kostiju i protupalni efekat Omege 3 ima osobitu važnost za smanjenje rizika od osteoporoze kod menepauzlalnih žena,kao i svu odraslu populaciju koja pati od gubitka koštane mase te oboljenja poput reumatoidnog artritisa ili paradontitisa.

Mogu li svi konzumirati Omega 3 masne kiseline

Iako korisna za svu populaciju i spolove,osobe koje upotrebljavaju lijekove za razrijeđivanje krvi ili imaju sklonosti krvarenju trebale bi se konsultovati sa liječnikom pri konzumacije omega 3 ribljeg ulja.

Koliko Omega 3 uzimati

Liječnici koji upotrebljavaju omega 3 masne kiseline u kliničkom tretmanu pacijenata sugeriraju uzimanje 1200 do 1800 mg masnih kiselina u smislu regulacije različitih rizičnih markera srčanih oboljenja.Kako bi značajno djelovale na povišene triglicirede,količine se kreću oko 3000 mg dnevno za pripravke standardne koncentracije.

Omega 3 masne kiseline- nutritivne zdravstvene vrijednosti prehrane,u kojoj hrani ih ima najviše

Tokom posljednjih 150 godina konzumacija Omega 3 masnih kiselina smanjila se za 80 posto,a unos omega 6 masnih kiselina povećao se za nekoliko stotina puta.To je moralo ostaviti trag na zdravlje.

Namirnice biljnog i životinjskog porijekla bogate su omega uključujući lanene sjemenke i njihovo ulje,orašaste plodove te ulje soje i repice.

Interes potrošača za povećanim prehrambenim proizvodima povećane nutritivne vrijednosti vlada još od 90 ih godina prošlog vijeka,što je dovelo do neprekinutog rasta tržišta hrane obogaćene omega 3 masnim kiselinama a posebno ribljim uljem.Hrana obogaćena omega 3 masnim kiselinama koja je trenutačno prisutna na tržištu uključujući proizvode od mesa i peradi,krušne i pekarske proizvode,namaze,jaja i proizvode od jaja,mlijeko i mliječne proizvode,sokove i bezalkoholna pića.

Šta sve spada u Omega 3 masne kiseline

Među raznim sjemenkama koje se sve češće ubrajaju u modernu prehranu spadaju i posebno se ističu chia sjemenke i sjemenke lana.Npr 30 grama chia sjemenki sadrži čak 5 grama omega 3 a 30 grama sjemenki lana sadrži približno 4,7 grama omega 3 masnih kiselina.U novije vrijeme pojavljuju se sjemenke i ulje konoplje,koji su također iznimno bogati izvori dragocjenih kiselina.

Ipak riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji izvor omega 3 masnih kiselina.Naprimjer tu spadaju posebno masne ribe poput haringe,lososa ,inćuna ili skuše mogu u 100 grama sadržavati i više od 1 omega 3 masnih kiselina.Također pored ovih sjemenki i kokoši jaja nosilica također sadrže dugolančano nezasićenu masnu kiselinu.Količina DHA sadržana u jajima ovisi o prehrani kokoši pa se jaja koka nosilica hranjena posebnim premiksima mogu označiti i kao jaja bogata omega 3 masnim kiselinama.

Omega 3 masne kiseline su također i značajan izvor minerala.Minerali su izuzetno značajni za normalno funkcioniranje našeg tijela te sudjeluju u nizu procesa u tijelu.Ne možemo ih ni stvoriti ni potrošiti a potrebni su nam u odgovarućoj količini.

I na kraju u Omega 3 masne kiseline spada i ulje račića krila,koje nije toliko zastupljeno u prehrani ali ćemo ga svejedno spomenuti.

Tržišta dodataka prehrani koje sadrži prirodne izvore omega 3 masne kiseline posljednjih godina bilježi veliki rast te se razvijaju nove i bolje formulacije sa sa sve većim formulacijama EPA I DHA.Ujedno raste i potražnja sa uljima visoke raspoloživosti a sve veću pažnju privlači i ulje krila račića.Kril je sitni morski račić,najčešće relativne biomase od svih postojećih mnogostaničnih organizama,koje većinom služi kao hrana ribama,pticama a posebno kitovima a obitava u veoma hladnim vodama Antalntika.Preživljavanje u tako visokom okruženju duguje visokom udjelu dugolančanih,višestruko nezasićenih masnih kiselina,uključujući EPA I DHA koje su vezane u njihovim staničnim membranama za fosfolide.Studije koje su provedene na ljudima i životinjama pokazale su da su omega 4 masne kiseline vezane za fosfolide,poput onih u ulju krila,imaju znatno bolju apsorbciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva od metilnih i etilnih eksera ili triglicerida omega 3 masnih kiselina.Ujedno je ulje krila prirodno bogato visokim antioksidansima.

Osnovni izazov pri kreiranju modernih proizvoda sa omega 3 masnim kiselinama jeste dobiti što čišću i kocentriraniju supstancu visoke učinkovitosti koja ujedno nema miris ili okus koji bi podsjećali na ribu.Stoga se danas proizvode moderni pripravci,posebno oni koji su namijenjeni djeci sa voćnim okusima,u tekućem obliku ili kao bombone za žvakanje,a kao izvor omega 3 masnih kiselina posebno su zanimljive alge te su takve supstance prigodne i za vegeterijance.

Da zaključimo Omega 3 masne kiseline u hrani nalazimo svakodnevno i svima se preporučuju,sa toga treba dobro gledati koju hranu konzumirati,jer kao ovakva hrana je veoma zdrava i preporučuje se svim potrošačima.


Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje