ULOGA AMBALAŽE HRANE KOD POTROŠAČA
UVOD
Da bi potrošači imali svijest o zdravoj hrani i ispravnosti te hrane prvo trebaju imati uvid u ambalaže te hrane na tržištu,odakle dolaze, odakle potiče njihovo porijeklo da bi hrana imala dobar prolaz kako na domaćem tako na stranom tržištu. Pojedine namirnice dolaze u konzerviranim pakovanjima, pojedine dolaze u staklenim ambalažama, a sve to može da utiče i na zdravstenu ispravnost i neispravnosti hrane. Shodno tome ambalaža hrane je najbitnija i ključna karika u lancu trgovine kada je riječ o konzumaciji hrane za sve potrošače.
Potrošače pozivamo da pogledaju ispod i iznad etikete
Neovisno istraživanje provedeno na uzorku od 18000 potrošača pokazalo je da Evropljani više brinu za zdravlje i sigurnost hrane, nego za probleme vezane za okoliš i ekologiju, na potrošače se zbog toga apeluje da pogledaju ispod i iznad etikete. Upravo zbog toga jedna od ključnih bojazni potrošača odnosi se na ulogu ambalaže u sigurnosti hrane. Dvije trećine anketiranih potrošača u Hrvatskoj, odnosno njih 66 posto, ističe da ih brine rizik iz prelaska kemikalije ambalaže u njezin sadržaj. Među anketiranim Hrvatima ta se brojka penje na visokih 83 posto. Uz to, čak devet do deset Hrvata vjeruje da te hemijske interakcije mogu ugroziti njihovo zdravlje. Od svih ponuđenih materijala kojima je obuhvaćena metalna, kartonska,plastična i staklena ambalaža njih 60 posto potrošača najviše brinu plastične boce, tj njihov utjecaj na sastojke hrane i pića. Briga za zdravlje također igra ključnu ulogu u potrošačevom donošenju odluke i poticanju potražnje za namirnicama i pićima pakiranim u staklo.Čak 74 posto anketiranih smatra staklenu ambalažu najboljim odabirom za sigurnost hrane. Ako pogledamo pojedinačne rezultate po državama, izgleda da najviše povjerenja u staklenu ambalažu imaju Hrvati i Austrijanci njih 81 posto.
Sa druge strane, najveći broj Evropljana obuhvaćenih anketom njih 87 posto bi svojoj obitelji i prijateljima prepoučio staklo kao ambalažu broj 1 za pakiranje hrane i pića. Jer, staklena ambalaža igra veliku ulogu u sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane. Ona najbolje čuva svježinu i arome namirnica koje se pakiraju u nju.Samim tim, što staklo djeluje kao prirodna i nepropusna barijera. Potpuno je inertno što znači da tvari iz stakla ne prelaze u prehrambene tvari koje se u njega pakiraju.
Staklo je jedini opće korišteni ambalažni materijal u SAD koji Američka administracija za hranu i lijekove smatra sigurnim. I sama činjenica da se staklo koristi u laboratorijskim testiranjima govori sama za sebe. Europska komisija preporučila je staklo kao sigurnu alternativu za ljudsko zdravlje.
Iako Evropska komisija sve više postrožuje zakonske propise vezane uz kemikalije koje iz prehrambene ambalaže prelaze u hrane i pića, nema mjesta bojazni za budućnost staklene ambalaže. Naprotiv zbog svojih svojstava ona će zadovoljiti sve buduće EU standarde koje se odnose na budućnost EU koje dolaze u dodir sa hranom.
Comments
Post a Comment