Da li ste intolerantni na gluten,šta zapravo predstavlja ishrana bez glutena

                                                  

Danas svi jedemo namirnice koje sadrže gluten i nailazimo na njega često u svakodnevnoj prehrani.Ali danas postoje razne kategorije potrošača i oni potrošači koji su dijabetičari jedu često hranu bez glutena jer smatraju gluten štetnim za njihov metabolizam i zbog toga takvu hranu izbacuju iz ishrane,dok su druge kategorije potrošača jednostavno intolerantne na gluten tj ne podnose takvu hranu pa jedu samo onu bezglutensku,dakle gluten može biti dobar ili loš i kao svaka hrana i glutenska hrana ima svoje prednosti i svoje štetnosti.Dakle prije svega želim da vas upoznam općenito sa glutenom,kako nastaje,u kojoj hrani se može naći ,koje kategorije potrošača trebaju izbjegavati gluten itd.

Šta je zapravo gluten

Gluten je protein koji se prirodno nalazi u određenim žitaricama od kojih su najpoznatije raž,ječam i pšenica.Gluten se također može naći u namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.Kod proizvodnje i pakiranja namirnica može doći do kontaminacije glutenom.Ako se zob proizvodi ili pakira blizu pšenice,tragovi glutena iz pšenice mogu završiti na zobi.Takva zob onda nije tehnički free gluten.

Gluten se može pronaći u namirnicama  u kojima ga nikada niste očekivali.Često se koristi za poboljšanje teksture i okusa u proizvodima kao što su umak od soje i sladoled.

Da li je gluten loš za potrošače

Broj ljudi koji boluje od celikalije je relativno malen,i to otprilike 1 posto populacije ima ovu bolest.Za većinu potrošača je gluten potpuno siguran,a to pokazuju mnoge znanstvene studije.Ali za mali postotak ljudi gluten je zapravo opasan.Ljudi koji boluju od celikalije i intolerancije na gluten svakako bi trebali izbjegavati gluten jer on izaziva ozbiljne zdravstvene smetnje.Ljudi koji imaju alergiju na pšenicu trebaju samo pšenicu izbjegavati,dok ostale namirnice sa glutenom smiju konzumirati.Dakle gluten predstavlja problem samo za one koje provjereno negativno reagiraju na njega ili koji dobiju pozitivan test na celikaliju.Srećom da većina ljudi može konzumirati gluten bez problema.Mada kao i svaka ishrana gluten može biti i dobar i loš za potrošače.

Tko treba izbjegavati gluten

Da li ste u onoj kategoriji potrošača koji loše reagiraju na gluten.Ako ste u jednoj od ovih kategorija onda se svakako preporučuje da izbacite gluten iz prehrane

Celikalija-Mnogi potrošači misle da je celikalija alergija na gluten,mada oni imaju pogrešno mišljenje u tom pogledu sa obzirom da celikalija nije alergija na gluten već je to zapravo autoimuna bolest kod koje tijelo ima negativnu reakciju na gluten.Radi se zapravo o nepodnošenju glutena.

Ljudi sa celikalijom imaju autoimunu reakciju kada jedu gluten.Njihov imunološki sistem kreće napadati vlastito tkivo.Procjenjuje se da otprilike 1 do 1000 osoba boluje od celikalije.

Danas mnogi ljudi koji boluju od celikalije nisu svjesni ni da je imaju.Neke studije procjenjuju da oko 80 posto potrošača imaju celikliju a da za nju ni ne znaju,ali celikaliju je jako bitno dijagnosticirati što ranije jer može izazvati dodatne zdravstvene probleme.Lijek za celikaliju ne postoji već je jedino strogo pridržavanje bezglutenske prehrane tj smije se jesti samo free gluten hrana.

Alergija na pšenicu-Alergija na pšenicu jeste zapravo alergija na jedan ili više proljeva koji se nalaze u pšenici.Za alergiju na pšenicu postoje labaratorijski testovi pa se ona može lako otkriti.Uobičajeni simptomi ove alergije su oticanje grla ili svrbež usta,osip,otežano disanje,mučnina,grčevi ili proljevi.Bitno je napomenuti da alergija na pšenicu nije gluten.To znači da ostale žitarice koje sadrže gluten smijete jesti jedino ne smijete pšenicu.

Necilikalijska reakcija na gluten-Intolerancija na gluten jeste osjetljivost na gluten.Ona ima slične simptome kao i celikalija,ali bez povišenih raznih antititjela i oštećenja crijeva.Za necelikalijsku intoleranciju na gluten ne postoji test,ali može se dijagnosticirati ako su simptomi konzistentni i ako ste testirani negativno na testove za celikaliju i alergiju na pšenicu.

Šta zapravo predstavlja bezglutenska ishrana kod potrošača

Pored neophodne bezglutenske ishrane kod alergičnih na glutenske žitarice i oboljelih,bezglutenska dijeta može pomoći svima ka zdravim promjenama u ishrani.Benefiti bezglutenske ishrane su veliki,a ona uopšte ne mora biti toliko komplikovana ako znate pravila.

Najveći problem jest taj što se gluten krije iza mnogih prehrambenih proizvoda,čak i onih koji ga po prirodi ne sadrže kao što su to mliječni ili kukuruzni proizvodi.Međutim gluten se krije i iza onih proizvoda za koje nikad ne bih rekao da ga sadrže kao što su soja,kečap,korn flips,sosovi i razne grickalice.Skriveni tragovi glutena mogući su zbog kontaminacije u samoj proizvodnji ili zbog dodataka u recepturi.

Koji proizvodi su proizvodi bez glutena

Na prvom mjestu hrana bez glutena je veoma nedostupna,a onda i jako skupa.Treba da znate da gotovo svi prehrambeni proizvodi sadrže gluten.Zbog toga je  osobama koje su na bezglutenskoj dijeti a naročito onima koji imaju celikaliju,kupovina namirnica bez glutena veoma komplikovana,jer i mali trag glutena može prouzrokovati zdravstvene tegobe.

Ishrana bez glutena u najvećoj je mjeri usmjerena na kućni režim,i tada trebate voditi računa o namirnicama koje koristite u kuhinji.Deklarisani proizvodi bez glutena jesu sigurni ali i znatno skuplji.Sa druge strane postoje mnogi proizvodi koje ne sadrže gluten u svom sastavu ali to nije posebno naznačeno.Zbog toga je čitanje etiketa veoma važno za sve osobe na bezglutenskoj ishrani.

Zablude koje su vezane za bezglutensku ishranu

Jedna od zabluda bezglutenske ishrane jeste da je to samo dijeta za mršavljenje.Ukoliko se u istoj mjeri koriste i peciva i tijesto,ali bez glutena,ne postoji razlog za mršavljenje.Kukuruz i pirinač su također žitarice sa visokim sadržajem kalorija.Druga strana zablude ishrane bez glutena je da je po automatizmu zdraviji način ishrane,taj način ishrane može biti još zdraviji ako se upotrebljavaju zdravije namirnice i ako se priprema obroka usmjeri prema kuhinji.Izbjegavanje prehrambenih proizvoda bez šećera važna je varijanta bezglutenske ishrane.

Namirnice koje ne sadrže gluten

Mnogi potrošači se pitaju koja hrana nema glutena.Dakle većina namirnica prirodno ne sadrži gluten,no zbog načina proizvodnje i dodavanja glutena on se u tragovima može naći u mnogo namirnica.Za većinu ljudi gluten zapravo ne predstavlja nikakav problem ali osobe koje boluju od celikalije trebaju biti oprezne.Najsigurnije riješenje za njih je kupovati proizvode sa certifikatom gluten free tj one namirnice koje sigurno ne sadrže gluten.U tu kategoriju spadaju sljedeće namirnice

Proso-ne sadrži gluten i odlična je žitarica bez glutena.Može se koristiti i u obliku proso popsa,kojeg bebe i djeca obožavaju.Za one koji boluju od celikalije izbor će pasti certificirani proso bez glutena.

Riža-Mnogi se ljudi pitaju da li riža sadrži gluten no možemo umiriti sve njezine obožavatelje činjenicom da RIŽA NE SADRŽI GLUTEN.Postoji više vrsta riže ali i raznih proizvoda spravljenih od riže,poput ukusnog i vrlo popularnog rižinog griza,rižinog papira ili rižinog brašna.Kada je u pitanju celikalija,najsigurniji izbor je riža sa bezglutenskim certifikatom.
Heljda-Heljda je isto žitarica bez glutena.Brašno od heljde također ne sadrži gluten i super je zamjena za pšenično brašno,a postoji i brašno od heljde sa bezglutenskim certifikatom.
Kokice,kukuruz i palenta-Glutena u kukuruzu nema.Zato budite bez brige jer kokice ne sadrže gluten.Međutim iako je cornflexu glavni sastojak kukuruz većina cornflexa ipak sadrži gluten.Sigurno riješenje je cornflex bez glutena.
Slanutak-Slanutak ne sadrži gluten a isto tako ni ostale grahorice poput leće,graha ili graška.Grahorice su jako zdrave namirnice bez glutena.
Soja-Vegani mogu obrisati graške znoja sa čela jer ovaj obožavani izvor proteina ne sadrži ni gram glutena.
                                       

                         

                            Bezglutenska prehrana kod potrošača

Gluten free prehrana je dijeta bez namirnica koje ne sadrže gluten ili su kontaminirane glutenom tj jede se samo hrana bez glutena.

Sa tim u vezi svim potrošačima se preporučuje ako se žele ozbiljno pridržavati bezglutenske prehrane morati će postati ekspert u čitanju etiketa na namirnicama sa obzirom da mnogo proizvoda danas sadrži gluten.Od velike pomoći u dijeti su proizvodi koji na sebi imaju gluten free certifikat.

Gluten free prehrana se generalno ne preporučuje ljudima koji nemaju dijagnozu celijakije ili intolerancija na gluten.

                           Prednosti bezglutenske prehrane

Osobe koje imaju celijakiju ili intoleranciju na gluten će osjetiti značajno poboljšanje simptoma kada jedu hranu bez glutena.Ovdje se radi o malom postotku ljudi,ali ako sumnjate da gluten izaziva probleme svakako je bitno da se testirate i isprobate gluten challenge dijetu.

                         Nedostaci bezglutenske prehrane

Cijelovite žitarice koje sadrže gluten isto tako sadrže vlakna i druge hranjive tvari kao što su B vitamini,magnezij i željezo.

Kada izbacimo određene grupe namirnica iz prehrane,moramo biti oprezni da te hranjive tvari dobijemo iz drugih namirnica.

Budimo iskreni,hrana bez glutena je također generalno skuplja od obične hrane.To je tako jer bezglutenski proizvodi moraju proći labaratorijska testiranja na gluten koji obični proizvodi ne prolaze.Također gluten free namirnice se proizvode i pakiraju odvojeno od normalnih namirnica,a to sve podiže cijenu.

Isto tako samo zato jer nešto što je gluten free ne znači odmah da je zdravo.Neki bezglutenski proizvodi su jako procesuirani ili sadrže puno šećera i masti.Takve proizvode je bolje izbjegavati bez obzira jeste li na bezglutenskoj prtehrani ili ne.

Također,malo restorana ima hranu bez glutena tako da izlasci postaju sve kompliciraniji ako se pridržavate stroge prehrane bez glutena.Bezglutensku hranu nije lako naći u restoranima.

                             Zaključak

    Gluten je protein koji se prirodno nalazi u određenim žitaricama kao što pšenica raž i ječam.Gluten dakle trebaju izbjegavati ljudi koji boluju od celijakije i intolerancije na gluten,ali za većinu ljudi ne postoje znanstveni dokazi da dijeta bez glutena poboljšava zdravlje.

Potrošači koji imaju zdravstvenih problema trebaju se prvo nasavjetovati sa liječnikom koji će napraviti određene testove na gluten.A oni koji nemaju,mogu slobodno da uživaju u hrani koju vole bilo da je ta hrana sa glutenom ili bez glutena.                   

Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje