Chia sjemenke,razlozi zbog kojih ih trebamo uvrstiti u našu redovnu prehranu

                                                    

U prošlom blogu sam pisao o hrani koja sadrži Omega 3 masne kiseline.Najznačajniji primjer te hrane su Chia sjemenke koje bi zbog svoje hranjivosti i vlakana trebali uvrstiti u redovnu prehranu,također mnogi Chia sjemenke konzumiraju pri raznim dijetama i često koriste i kao preparat za mršavljenje zbog njihove nutritivne vrijednosti a evo i zašto.

Šta su chia sjemenke

Chia sjemenke su sitna,crna,bijela i tamnosmeđa sjemena biljke Salvia Hispanica,koja je vrsta žalfije.Prirodno stanište joj je Južna i Srednja Amerika,tačnije područja Perua,Gvatemale,Bolivije,Paragvaja i Meksika.Od davnina su je uzgajali i koristili kao osnovnu namirnicu a sam naziv Čija je zapravo drevna majanska riječ za snagu.

Iako se koristila hiljadama godina,postala je popularna i u posljednih 25 godina jer su naučnici utvrdili da je prebogata omega 3 masnim kiselinama koje čine čak trećinu njenog sastava,što predstavlja jedan od izvora zdravog i kvalitetnog ulja.

Osim toga,Chia sjemenke obiluju antioksidansima i mineralima,a sadrže i visok nivo magnezijuma,gvoždža i kalijuma.Chia sjemenke su veoma bogate i mineralima koji je veoma bitan za metabolizam te rast i razvoj mišića i kostiju.Nakon toga je u njima prisutan i fosfor koji je također bitan za održavanje i regeneraciju tkiva,a pored njega se nalazi i bakar koji nam najčešće nedostaje u ishrani a važan je za zdravlje i pravilan rad srca.

Gvoždže kao sastavni dio hemoglobulina,uključen je u transport kiseonika kroz cijelo tijelo,a ovim mineralom čija sjemena također obiluju.Na kraju je prisutan i kalijum,koji osim što je dobar za kosti,pogoduje našem mozgu i nervima.

Iako su bogate esencijalnim mineralima,Chia sjemenke ne predstavljaju obilan izvor vitamina.Ipak sadrže vitamine A,B,E i D koji su pogodni za vid,kožu, nokte,kosti i zube,mišiće i nervno tkivo.Upravo zato se Chia sjemenke koriste kao dodatak jelima,prirodnim voćnim sokovima i desertima a ne sadrže ni šećere ni gluten ni okside.

Nutritivne vrijednosti Chia sjemenki

Prema naučnim analizama 28 grama Chia sjemenki 138 kalorija,8 grama masti,12 grama ugljikohidrata,10 grama vlakana i 5 grama proteina.To znači da jedna puna kašika dnevno obezbijeđuje 18 odsto dnevnih potreba kalcijuma,27 odsto fosfora,30 odsto mangana i nešto manju količinu kalijuma,cinka i bakra.

Sa obzirom da je čija sjeme potpuno neutralnog okusa,ono neće imati utjecaja na drugu hranu koja se istovremeno konzumira,pa se može koristiti kao dodadatak svim jelima.Najčešće se preporučuje i u kombinaciji sa salatama,sjemenke Chia su pogodne i uz dvopek,kao dodatak tokom pripreme hljeba,kolača i peciva a samljevene se mogu dodati i u jogort i kefir.Idealno se kombinuju i uz orašaste plodove,badem i proso.

Također,pored svega ovoga Chia sjemenke mogu se ubaciti i u supu,čufte od mesa ili u smjesu za pakovanje od mesa,sa obzirom na to da su idealna zamjena za prezlu.Za kraj se mogu pomiješati jogurt i čija sjemenke a u smjesu izrendati svježu jabuku i dodati joj malo kandiranog voća.

Chia sjemenke kada i zašto ih koristiti za mršavljenje

Chia sjemenke koliko god bile sičušćne i izgledale neugledno sve su omiljenije među populacijom i nose titulu supernamirnice.I nisu samo modni hit jer postoje i znanstvene potvrde o njihovom blagotvornom utjecaju na ljudsko zdravlje.

Kada govorimo o ovom sjemenkama kao preparatu za mršavljenje,Chia sjemenke za mršavljenje djeluju na više načina.Naime,njihov nutritivni sastav općenito povoljno djeluje na zdravlje cijelog organizma,pa se preporučuje u redukcijskim dijetama jer veoma brzo mogu nadomjestiti nedostatak mnogih tvari.

Prethodno namočene sjemenke nabubre i stvaraju sluz te

-Gotovo trenutno pružaju osjećaj sitosti

-Pospješuju rad crijeva

-Ubrzavaju probavu

-Ubrzavaju izlučivanje toksina te

-Spriječavaju zatvor

Sve nabrojane pojave zapravo nisu neobične kada jedemo manje hrane i želimo se riješiti viška  kilograma.Važno je spomenuti da ne podižu razinu šećera u krvi,pa time ne izazivaju osjećaj gladi.

Prednosti chia sjemenki

Dakle kako je već rečeno Chia je prava riznica nutrijenata,značajan je izvor Omega 3 masnih kiselina,bogata je prehrambenim vlaknima,proteinima,aminokiselinama,antioksidansima te sadrži čitav spektar mikronutrijenata uključujući kalcij,vitamin B,cink,bor,kalij,bakar i fosfor.

Od ostalih srodnih namirnica Chia sjemenke se razlikuju po stabilnosti masnih kiselina koje mogu kroz duže vrijeme stajati izložene svjetlosti i visokim temperaturama prije nego što užegnu.Zahvaljujući prehrambenim vlaknima kojima obiluju,posjeduju i imaju zanimljivo svojstvo formiranja gela u kontaktu sa vodom.

Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sistemu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle osilacije šećera u krvi,što ove sjemenke čini pogodnim i za dijabetičare.

Osim kod dijabetesa Chia se preporučuje i kod kardiovaskularnih bolesti,hipertenzije a može biti korisna i sportašima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata zbog čega doprinosi boljoj izdržljivosti i sportskoj izvedbi.

Dobra vijest jeste da Chia sjemenke ne treba samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci kao što je to slučaj sa sjemenkama lana.Stanovnici Meksika i Gvatemale ipak melju sjemenke ili ih koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i zanimljivih jela.

Mnogi se pitaju kako uvesti Chia sjemenke u prehranu e pa ovo su sljedeći načini

Chia napitak-Najjednostavniji i najbrži način kako uklopiti Chia sjemenke u prehranu jeste u obliku napitka,pomiješati ih sa cijeđenim sokom,limunadom ili običnom vodom.

Chia puding-Chia pudinzi su trenutno vrlo popularna poslastica koju volimo konzumirati za doručak ili zdravi desert.Mogu se pripremiti sa raznim vrstama mlijeka ili biljnih napitaka poput rižinog,bademovog ili zobenog napitka.

Kruh i kolači-Dobra vijest je da Chia sjemenke možete iskoristiti kao zamjenu za jaja u skladu sa mnogim receptima.Sa tim u vezi predlažemo da isprobate Chia kruh,muffine,keksiće ili palačinke sa Chia sjemenkama.

Pekmezi i džemovi-Ako tražite svoju verziju zgušnjivača za pripremu domaćih pekmeza i đemova onda su Chia sjemenke pravi odabir za vas.

Preljevi za salate-Ukoliko želite dodatno obogatiti svoju salatu za ručak,trebate umiješati žličicu chia sjemenki u preljev za salate.

Tijesto za pizzu-Chia sjemenka mogu biti odlična zamjena za brašno u pripremi tijesta za pizzu,a najčešće se koriste namočene u kombinaciji sa nekom vrstom povrća npr sa cvjetačom.

Mesne okruglice-Mesne okruglice se mogu poboljšati  tako da se krušne mrvice zamijene istom količinom Chia sjemenki.

Šta Chia sjemenke čine tvom tijelu

Sa obzirom a su Chia sjemenke veoma zasitne idealne su za doručak a mogu se jesti sirove,kuhane,te natopljene u vodi i u mlijeku.Evo šta zapravo Chia sjemenke čine našem tijelu

Usporavaju starenje kože-Istraživanje provedeno u Meksiku 2014 godine pokazalo je da su ove sjemenke jedne od najbogatijih prirodnih antioksidativnih namirnica,a poznato je kako antioksidansi spriječavaju slobodne radikale da uništavaju stanice i tkivo.Slobodni radikali nastaju kao nuspojava onda kada naše tijelo koristi kisik,a mogu uzrokovati probleme i sa srcem,dijabetesom i makularnom degeneracijom te ujedno utjecati i na starenje kože.Kako bismo to spriječili potrebno je unositi antioksidanse putem hrane koja će neutralizirati slobodne radikale,a chia sjemenke čine se kao odličan izbor jer se mogu jesti i pripremati na najrazličitije načine.

Čuva dentalno zdravlje-Sa obzirom na to da ove sjemenke sadrže kalcij,fosfor i cink,one pomažu i očuvanju tzdravih zubi.Kalcij izgrađuje naše zube,a cink spriječava nastanak kamenca te ima antibakterijski učinak zbog čega je sastavni dio pasti za zube i vodica za ispiranje usta.Fosfor je bitan jer pomaže tijelu da aapsorbira kalcij i tako održava zube čvrstima.Umjesto jutarnje kafe bolje popiti Meggle jogurt sa chia sjemenkama koji će pomoći tvojim zubima da ostanu zdravi,a ujedno će biti lagan obrok kojim možeš započeti dan.

Pospješuju probavu-Chia je osim antioksidansima izuzetno bogata i vlaknima.Vlakna su izuzetno važna za održavanje ravnoteže inzulina a sjemenke poput lana i chie potpuno prirodno uravnotežuju šećer u krvi zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti.Osim toga prehrana bogata vlaknima pospješuje normalan rad crijeva a time i zdravu stolicu.Pored svega toga Chia je veoma zasitna jer upija znatnu količinu vode te se brzo šiti u želucu pa tako suzbija apetit koji može dovesti do gubitka kilaže.Stoga,ako želiš izgubiti višak kilograma Chia sjemenke mogu biti izvrna pomoć u tome.

Čuva zdravlje srca-Sposobnost Chie da smanjuje upalu,regulira kolesterol i snižava krvni tlak čine je odličnim izborom za zdravo srce.Ove male sjemenke obiluju omega 3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne žile te ujedno i smanjuju rizik od srčanog udara te bolesti krvnožilnog sustava.Stoga treba čuvati svoje srce i u prehranu uvrstiti ove fantastične sjemenke,ali i ostale namirnice bogate omegom 3 poput tune i lososa.

Jača kosti i izgrađuje mišiće-Chia sadrži veliku količinu kalcija koji je ključan za čvrste i zdrave kosti,ali osim kalcija ove sjemenke bogate su i drugim hranjivim tvarima važnima za kosti,a to su fosfor,magnezijum i proteini.To ih čini alergičnima na mliječne proizvode ili ih se nekog razloga ne konzumiraju pa uz ove sjemenke mogu nadomjestiti te tvari.Osim što pogoduju kostima,Chia sjemenke također pomažu i u izgradnji mišića sa obzirom na to da su pune proteina,te stoga ukoliko želiš višak masnih naslaga chia je tvoj saveznik.Naravno to vrijedi samo ako se vježba jer bez vježbanja nema rezultata.

Kako jesti Chia sjemenke

Sa obzirom na to da Chia sjemenke imaju blagi ukus,mogu se dodavati u većinu jela,ali ako se jedu sirove u njihovom izvornom obliku teško se mogu apsorbirati hranjive tvari koje one sadrže.Najbolji način za pristup vitamina i mineralima jeste da se ove sjemenke natope.Ukoliko ostanu u vodi preko noći one će nabujati i postati želatinaste,pa ih je lakše probaviti a ujedno će naše tijelo moći apsorbovati sve hranjive tvari iz njih. Sjemenke se mogu kombinovati sa jajima  i kruhom ako se peku kod kuće,a mljevene sjemenke se mogu dodati u sva kuhana i pečena jela jer im se neće promijeniti okus.

U svakom slučaju Chia sjemenke se mogu dodavati u većinu jela,stoga ne treba mnogo kreativnosti i vremena da se ove namirnice uvrste u svakodnevni jelovnik.Međutim,ako ipak nemaš vremena ili inspriracije ya jela sa Chiom,onda posegni za Meggle tekućim jogurtom sa chiom koji dolazi u tri okusa i izvrstan je za međuobrok,lagani doručak ili večeru,a ujedno je i praktičan pa ga možeš ponijeti sa sobom u torbi gdje god da ideš.



Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje