Poremećaji u prehrani potrošača,kako nastaju,koji su njegovi simptomi,uzroci i posljedice

                                                     

      Mnogi potrošači danas paze na liniju i čuvaju se svakojakih namirnica u prehrani,sa obzirom da svakodnevno prejedanje može dovesti do pretilosti,isto tako i negativne posljedice sudržavanja od ishrane zbog čuvanja vitke linije može dovesti do poremećaja o prehrani,današnji poremećaji u prehrani su anoreksija,bulimija i to na kraju može dovesti do kobnih posljedica za život,stoga bi svim potrošačima savjetovao da budu umjereni,kako da se ne prejedaju tako i da ne gladuju previše, i ne pretjeruju sa raznim dijetama i vježbanjima jer se sve može na kraju zakomplikovati.Ali pitamo se šta je zapravo glavni uzrok poremećaja u prehrani,kako on nastaje,koji su njegovi simptomi uzroci i posljedice.

                        Poremećaji hranjenja

Poremećaji u uzimanju hrane su dakle opasni poremećaji u ponašanju koji su rezultat međusobnog djelovanja niza faktora, a mogu uključivati emocionalne potrebe i poremećaje ličnosti,pritisak u obitelji,moguću genetsku ili biološku predispoziciju i kulturu u kojoj postoji obilje hrane i opsjednutost mislima o mršavljenju.

Danas postoji različitih tipova poremećaja u ishrani koji se mogu karakterisati kao bulimia nervosa,anorexia nervosa i ostali nespecifirani poremećaji.To nisu novi poremećaji.Iako je anorexia nervosa prvi put definirana kao medicinski problem 1873 godine samoizgladnjivanja možemo naći i u srednjovijekovnim historijskim spisima.

Šta je danas bulimia nervosa

Bulimiju,koja je češća od anoreksije, kategoriziraju ciklusi pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane.Obično započinje u ranoj adolescentskoj dobi kada mlade žene isprobavaju restriktivne dijete te u slučaju neuspjeha reagiraju pretjeranim uzimanjem hrane.Nakon toga hranu izbacuju ili povraćanjem ili uzimanjem laksativa,dijetnih pilula ili smanjenjem tekućine u tijelu.

Pretjeranom uzimanju hrane koji prethodi izbacivanju unosi se prosječno 1000 kilokalorija,ali se može unijeti i do 20000 kilokalorija ili samo sto.Pacijenti kod kojih je dijagnosticirana bulimija imaju oko 14 epizoda pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane svaki tjedan.Ljudi sa bulimijom koji ne obole od anoreksije normalne su ili malo povišene tjelesne težine koja može fluktuirati više od 20 kilograma zbog ciklusa prežderavanja i izbacivanja hrane.

Šta je anorexia nervosa

Anorexia nervosa jeste poremećaj koji oboljelog dovodi u stanje izgladnjivanja i mršavljenja,čime se gubi od 15 posto do 60 posto normalne tjelesne težine.Polovina tih pacijenata,koji su poznati kao oboljeli od restriktivne anoreksije,smanjuju težinu strogim dijetama dok druga polovina odnosno bulimični pacijenti,mršavost održavaju izbacivanjem hrane.Iako su obje vrste bolesti ozbiljne,bulimični pacijenti često su u većoj opasnosti jer bulimija predstavlja stres za ljudsko tijelo.Mada Anoreksia Nervosa nije nikakva manja šteta,veće su kobne posljedice od anoreksije.

Nespecifirani poremećaji u uzimanju hrane

Treća kategorija poremećaja u uzimanju hrane su nespecifirani poremećaji,koji se ne mogu definisati ni kao anoreksija ni kao bulimija.Ta kategorija uključuje pretjerano uzimanje bez izbacivanja hrane,rijetke epizode pretjeranog uzimanja i izbacivanja,ponovljeno žvakanje i pljuvanje bez većih količina hrane,ili normalnu težinu u ljudi sa anoreksičnim ponašanjem.

Kod koga se javljaju poremećaji u uzimanju hrane

Spol i Dob-U proteklih se nekoliko godina bulimija povećavala većom brzinom od anoreksije.Procjene učestalosti bulimije u mladih žena kreću se od 3 posto do 10 posto.Mladi ljudi povremeno provociraju povraćanje nakon uzimanja velikih količina hrane,međutim ne mogu se smatrati bulimičarima zato što kod većine to povremeno nezdravo ponašanje nestaje.Anorexia nervosa jeste treće najveća bolest kod adolestecentica i procijenjuje se da zahvaća od 0,5 posto do 3 posto svih tinejđerki u zapadnom svijetu.Anoreksija se obično javlja kod  potrošača adolescenata.Međutim u proteklih četrdeset godina učestalost anoreksije kod tinejđera je stabilna,a trostruko se povećavala i kod mladih žena.

Etnički i socioekonomski faktori-Život u ekonomsko razvijenim zemljama na bilo kojem kontinentu predstavlja veći rizik za pojavu poremećaja u uzimanju hrane nego pripadnost nekoj etničkoj skupini,simptomi u zemljama sa visokim rizikom su veoma slični.Čudno je da to da su u siromašnim zemljama i bogati i siromašni ljudi izloženi riziku.Život u gradu predstavlja rizik za bulimiju a ne za anoreksiju.

Poremećaji ličnosti-Specifični poremečaji ličnosti povezani su sa poremečajima u uzimanju hrane,te zapravo predstavljaju bijeg od stvarnosti od anoreksije,granični slučajevi kod bulimije te narcizam i kod anoreksije i kod bulimije.Međutim te se osobine mogu naći kod bilo kojeg poremećaja u uzimanju hrane.

Fizički veoma aktivni ljudi-Vrlo kompetitivni sportaši su često perfekcionisti,što je osobina ljudi sa poremećajima u uzimanju hrane.Žene koje se bave kompenzacijskim sportovima kao što su gimnastika i umjetničko klizanje,te sportovima u kojima je naglasak stavljenm na izdržljivost posebno su izložene riziku.Procjene učestalosti poremećaja u uzimanju hrane u tim skupinama kreću se od 15 posto do 60 posto.

Vegeterijanci-Nedavno ispitivanje adolescenata vegeterijanaca,od kojih su većina potrošača bile žene,dokazalo je da ti tinejđeri jedu više voća i povrća,dvostruko više su na čestim dijetama,četiri puta više su na intenzivnim dijetama a osam puta više koriste laksative od nevegeterijanaca.

Kronične bolesti-Nedavno je istraživanje pokazalo da 10 posto tinejđerki i 6 posto tinejđera sa kroničnim bolestima,kao što dijabetes ili astma imaju neki od rizika od poremećaja u uzimanju hrane.Ti poremećaji predstavljaju ozbiljan problem kod dijabetičara,postotak rizika je oko 6 posto i u muškaraca i žena bilo sa tipom 1 ili 2 dijabetesa.Pretjerano uzimanje hrane je najubičajenije kod dijabetesa tipa 2 i često dovodi do pretilosti.Kod dijabetesa tipa 1 uobičajene su i bulimija i anoreksija.Ako se kod pacijenata koji su ovisni o inzulinu razvije anoreksija,njihova izuzetno mala težina može kontrolisati dijabetes.Međutim,oni će umrijeti ako prestanu uzimati inzulin i gubiti na težini.

Rani pubertet-Nova istraživanja pokazuju da desetogodišnje djevojčice pokazuju zadirkivanje ili mučenje od strane svojih vršnjaka sa mišljenjima da su ružne ili debele bez obzira na svoj stvarni fizički izgled.Takvo loše mišljenje o vlastittom tijelu često dovodi do poremećaja u uzimanju hrane.Tada nije niti iznenađujuče da postoji veći rizik od bulimije i ostalih emocionalnih poremečaja od djevojčica u ranom pubertetu, kada se pritisak koji osječaju adolescenti dalje pojačava pažnjom koju posvečuju promjenama na tijelu i koja dovodi do anksioznosti.

Uzroci poremećaja u prehrani

Ne postoji jedinstveni uzrok poremećaja u uzimanju hrane.Niz faktora,uključujući kulturološki i obiteljski pritisak,hemijsku neravnotežu i poremećaje ličnosti zajedno dovodi i do anoreksije i do bulimije iako je svaki poremećaj određen različitim kombinacijama tih faktora.Genetika također može igrati malu ulogu,ipak više je razloga koji dovede do poremećaja u prehrani a to su

-Emocionalni poremećaji

-Obiteljski utjecaj i genetički faktori

-Problemi povezani sa rođenjem

-Kulturološki utjecaji

-Biološki i medicinski faktori

Koji su simptomi poremećaja u uzimanju hrane

Simptomi bulimije mogu biti veoma suptilni,sa obzirom da žene sa ovim poremećajem to prikrivaju i iako su nedovoljne težine ne mogu uvijek biti anoreksične.Općenito su ljudi sa bulimijom zaokupljeni hranom i mogu zloupotrebljavati laksative,dijetne pilule,emetike ilidiuretike odnosno lijekove koje izazivaju povraćanje.Povraćanje može ponekad izazvati pukunuće krvnih žila u očima i oticanje žlijezda koji tada izgledaju kao vrećice ispod uglova usta.Zbog prekomjerne kiseline dolazi i do karijesa i erozije cakline,obolijava zubno meso a na koži se mogu pojaviti i osip i prištići.Ponovljeno izazvano povraćanje,pri čemu osoba gura ruku u grlo,može dovesti do ogrebotina i žuljeva na vrhovima prstiju.

Za razliku od bulimije primarni simptom anoreksije je veliki gubitak težine zbog prestroge ili kontinuirane dijete,koja se može sastojati od redukcijske dijete ili ciklusa pretjeranog uzimanja hrane ili namjernog pražnjenja.Jedan od najneobičnijih simptoma kod oba poremećaja jeste iskrivljena predožba o vlastitom tijelu.Iako se takva predožba obično veže uz tešku anemiju,ona je češća kod bulimije.Ispitivanja su pokazala da bulimičari češće precijenjuju svoju vlastitu težinu.Kaa vide slike hranu,ljudi sa bulimijom opisuju svoje tijelo kao vrće nego što u stvari jest.

Posljedice bulimije

Bulimičari koji sadrže normalnu težinu i koji ne postanu anoreksični susreću se sa nekoliko zdravstvenih problema.Opčenito su izgledi bolji kod bulimije nego kod anoreksijeKvarenje zuba,karijes i problemi sa desnima uobičajeni su kod bulimijePovremeno proces prekomjernog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane može dovesti do gubitka tekućine i smanjenog kalija što dovodi so slabosti i opće paralize.Žene sa bulimijom sklone su depresiji i riziku od impluzivnog ponašanja kao što su spolni promiskuitet i kleptomanija koji su zabilježeni u većini slučajeva sa bulimijom.Žene sa bulimijom često koriste lijekove koji ne idu na recept kao što su laksativi,diuretici lijekove koji potiču povraćanje itd.Dijetne pilule čak i biljni recepti koje ne idu na recept mogu biti opasni naročito ako se zlouptrebljavaju.

Posljedice anoreksije

Zasad ne postoji nijedan program liječenja anoreksije nervoze koji bi bio potpuno djelotvoran.U skupinu sa najvećim rizikom spadaju oni potrošači koji imaju i teške psihološke poremećaje.U mnogim ispitivanjima anoreksičnih bolesnika zabilježena je stopa smrtnosti od 4 do 20 posto.Rizik od rane smrti je dvostruko veći kod bulimičnih anoreksičara nego kod bolesnika sa restriktivnom anoreksijom.U najvećoj oasnosti su pacijenti koji se počinju liječiti u vrijeme kada su najveće težine.Suicid je u nekim ispitivanjima činio polovinu smrtnih slučajeva od anoreksije.Drugi rizični faktori za ranu smrt uključuju bolest koja traje najduže šest godina,prethodnu pretilost,poremećaje ličnosti i disfukcionalne brakove.

Poremećaji u uzimaju hrane su naročitojako teški kod mladih ljudi sa dijabetos tipa 1.Hipoglikemija ili niska razina šećera u krvi opasna je kod anoreksije a posebno opasna i kod onih potrošača sa dijabetesom.Stoga se svim potrošačima preporučuju dobar pregled ne samo kada su u pitanju poremećaji u prehrani kao anoreksija i bulimija, nego i dugi mogući uzroci poremećaja u uzimanju hrane kao što emecionalni poremećaji,depresija,genetika,obiteljski razlozi i medicinska stanja kao što su abnormalnosti hipotalamusa.

Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje