Blog o čaju 1 dio-Kakva je potrošnja čaja u BiH i u svijetu,koje su njegove osnovne karakteristike koja ga čine osvježavajućim napitkom

                                                          

                                                                                                                                                                                                                                              Uvod

Moja sljedeća tema nakon priče o konzumaciji kafe jeste čaj.Naime mnogi se danas pitaju da li je zdraviji čaj ili kafa,e pa po svemu sudeći čaj jeste zdraviji napitak od kafe,ranije se govorilo da kafa podiže euforiju,da je stimulans za dobro raspoloženje,veselost i sve to a da u kontrakstu tome čaj obara raspoloženje,smiruje te dovodi do stanja depresije,međutim mnogi se pitaju da li je to tačno,e pa u nastavku ću pisati o konzumaciji čaja pa i njegovim osnovnim karakteristikama,e pa vaše je da se odlučite da li ćete više konzumirati kafu ili čaj.Mnogi tvrdnje o čaju danas nisu tačne u što ću vas uvjeriti mojim današnjim izlaganjem.Naime,shodno tome čaj je uz kafu danas najpopularniji napitak današnjice i pored kafe ulazi u kategoriju najtraženijih napitaka kod potrošača.Što se tiče potrošnje čaja u svijetu,iako Hrvatska nema kulturu ispijanja čaja kao druge zemlje u svijetu kao što je naprimjer Engleska ili Japan,čaj je svejedno postao veoma popularan.Sa tim u vezi Hrvati godišnje popiju više od 200 tona čaja.Naime prema podacima Hrvatske Gospodarske komore prošle godine je u Hrvatskoj proizvedeno 89 tona različitih vrsta čajeva.Od te količine 46 tona je plasirano u izvoz a istodobno uvezena 161 tona,čime se dolazi do količine od 204 tone koliko se našlo prošle godine na domažem tržištu.Hrvatska ima veliku proizvodnju kamilice te pozitivnu bilancu u proizvodnji ljekovitog bilja koji se nekim slučajem ubraja u čajeve.Prošle godine izvoz ljekovitog bilja iznosio je sedam miliona dolara,dok na sam čaj otpada manja vrijednost od svega 535,000 dolara.Najveće tvrtke u sektoru proizvodnje čajeva i ljekovitog bilja bile su Franck,Cedevita,Podravka,Cedevita i Jan Speder te tvrtke kao što su Suban,Agrikostar,Ljekovito bilje te Bioaromatica.Čajem i srodnim biljem prošle godine je u Hrvatskoj bilo zasađeno oko 2700 hektara površina,a prinos je procijenjen na ukupno 1400 tona.Što se tiče samog čaja i uvoz i izvoz svake godine rastu i tako iz godine u godinu.Za prvih deset mjeseci ove godine podaci Hrvatske Gospodarske komore govore o 135 tona uvezenog čaja u vrijednosti od1,08 miliona dolara te izvozu od 39  tona za 403,000 dolara.Proteklih godine čaj se najviše uvozio iz Kine,Njemačke,Austrije,Šri Lanke i Velike Britanije.Za razliku od globalnog tržišta sa kojeg se izvozio čaj,izvoz u Hrvatskoj se odnosio uglavnom na zemlje jugosfere.Na prvom mjestu po izvozu čaja iz Hrvatske je naša zemlja BiH,a nakon nje slijede Slovenija,Srbija i Crna Gora.Pored ovih zemalja u svijetu se čaj enormno proizvodi,i kao što sam već rekao uz postao je uz kafu jedan od najtraženijih i najkupovnijih napitaka kod potrošača ali mnogi se pitaju kako je nastao čaj i kakvo ja njegova historija i porijeklo.

                                            Kako je nastao čaj

Što se tiče nastanka čaja,prije svega kada pomislimo na čaj,nekoga to asocira na Japan,nekog na Englesku,nekog na Kinu,a neke od nas na hladno pa i na toplo vrijeme.Ovaj divni aromatizovani napitak se može piti tokom cijele godine.Svrha nije ni važna nego uživanje u šoljici čaja,sada kakav je  historijat i porijeklo čaja mnogi se pitaju.Prema svemu sudeći čaj porijeklo ipak vodi iz Kine.

                                   Historija i porijeklo čaja

  Priča o čaju počela je prije 5000 godina u Kini.Prema legendi otkrio ga je kineski car Shen Nung.On je prema legendi bio sposoban vođa,znanstvenik i ljubitelj umjetnosti.Jedna od njegovih uredbi glasila je da zbog prevencije bolesti sva voda za piće mora prokuhati.Jednog dana dok je car bio dalekoj regiji svog carstva on i njegove sluge stale su se odmoriti.Sa tim u vezi prokuhali su vodu za piće.Sa obližnjeg grma u vodu je upalo nekoliko listova i voda je promijenila boju.Cara kao znanstvenika zanimalo je kakva je to tekućina te je otpio nekoliko gutljaja i otkrio da vrlo osjevežava.Tako je navodno otkriven čaj.Sa obzirom da je prihvaćeno da je domovina čaja Kina ona je stoljećima bila jedina zemlja ona je stoljećima bila jedina zemlja u kojoj se čajevac uzgajao za pripremu ovog napitks.Upravo iz Kine potiče naziv za biljku čaj,jer je prema kineskom pokrajinskom dijalektu u pokrajini gdje se ta biljka najviše uzgajala napitak nazivao cha.Međutim mnogi naučnici i istraživači ne znaju da je čaj nastaoupravo u Kini.Sa tim u vezi,zanimljivo je da Marko Polo nikad u svojim putovanjima u Kinu nije spomenuo čaj.Prvi Evropljanin koji spominje čaj bio je Portugalac Jasper de Cruz 1560 godine.Portugal je sa svojom naprednom mornaniricom prvi put uspio dobiti pravo trgovine sa Kinom.Na jednoj od tih misija je otac De Cruz probao čaj.Portugalci su čaj prevozili do Lisabona,dok su Nizozemci,koji su bili u savezu sa Portugalom,prevozili čaj do Nizozemske,Francuske i Baltičkih zemalja,tako se čaj na kraju proširio cijelom Evropom i danas je čaj postao omiljeno prevetivno piće kod suzbijanja bolesti kod mnogih potrošača,zbog toga većina ljudi više pije čaj od kafe i smatra ga mnogo zdravijim za razliku od kafe.

                    Zašto se čaj sve više pije u Bosni

U mom prethodnom članku sam pisao o kafi i njezinim karakteristikama,sa tim u vezi kultura ispijanja kafe u Bosni je prisutna vijekovima i neodvojivi je dio života svakog njezinog stanovnika.Dok se u drugim zemljama prijatelji uglavnom pozivaju na piće u Bosni i Hercegovini se taj isti poziv izražava pozivom na kafu.Međutim ne mora značiti da je to uvijek tako jer su se pored kafe ispijali čajevi koji su također imali svoje posebno mjesto prilikom druženja.Naša domovina je prirodno više zemlja čaja nego kafe ali kako se konzumacija kafe širila mi nismo bili imuni pa se crni napitak i kod nas ukorijenio.Ipak posljednjih godina ponovo se vraćaju stara vremena i čaj postaje sve popularniji.Što zbog veće svijesti o zdravlju,što zbog širokog izbora domaćih i prirodnih trava za  razne zdravstvene potrebe,čaj se ubrzano vraća među poplarne napitke.Crni čaj,kada se pije u Turskim staklenim šoljicama predtavlja poseban čejf.Ta slika za stolom za staklenkama dok se miješa šećer ili med,ispunjava Baščaršiju u Sarajevu tokom ljetnjih mjeseci.Sa druge strane,u vrijeme sve većih zdravstvenih smetnji zbog većeg konzumiranja prerađene hrane i brzog načina života,čajevi su pravi saveznici u održavanju zdravlja.Ponuda čajeva se proširila i kod nas u BiH i prati svjetske trendove.Na policama BH supermarketa mogu se naći sve vrste čajeva od kamilice i nane,majčine dušice,crnog i zelenog čaja,zatim čajeve od žare,indijskog,planinskog čaja i drugih.Veoma širok asortiman čajeva nudi poznati BH brend SETI koji svoju proizvodnju bazira na čistim travama i biljkama.Svaki od tih čajeva,pored ugodnog ukusa,u sebi ima iscijeliteljske sastojke za razne smetnje.Zato treba misliti na svoje zdravlje i vratiti čajevima mjesto u kući koje zaslužuju.

                           Karakterstike čaja-Općenito o čaju

Čaj ima mnoge zdravstvene karakteristike koja ga čine posebnim.Prema istraživanjima kada bi se pričalo općenito o čaju,čaj je aromatično piće koje je obično pripremano sipanjem vruće ili ključale vode preko osušenih listova biljke Camelia Sinensis.U Bosanskom terminu čaj obično označava uglavnom biljni čaj tj čaj od nane kamilice itd.Nakon vode čaj je najšire upotrebljavan napitak na svijetu.Neki čajevi imaju osvježavajući blago oštar okus dok ostali imaju znatno drugačije profile koji ubrajaju slatke,orašaste,cvijetne ili travnate reference.Kao što je već ranije navedeno čaj dakle prema historiji potječe još iz drevne Kine,vjerovatno je još tad okarakterisan kao medicinsko piće.


     Danas je čaj postao atrakcija među stanovnicima Kine ali i u ostalim zemljama o čemu ću pisati u narednom podnaslovu.

                             Potrošnja čaja u svijetu

Čaj je najpopularnije piće koje se proizvodi i konzumira u svijetu izjednačavajući sve ostale uključujhući kahvu,čokoladu,gazirana pića i alkohol sve kombinirano.Veći dio čaja koji se konzumira van Istočne Azije proizvodi se na velikim plantažama na brdovitim regijama Indije i Šri Lanke i prodaje se većim proizvođačima.U suprotnosti sa velikoserijskom industrijskom proizvodnjom su više manjih bašti,ponekad minuskulne plantaže,koje proizvode jako prodavane čajeve koje veličaju gurmani.Ovi čajevi su veoma rijetki i skupi i mogu biti u usporedbi sa nekim od najskupljih vina u ovom smislu.Indija je najveća svjetska nacija po pitanju ispijanja čaja iako konzumiranje čaja po stanovniku ostaje 750 grama po osobi svake godine.Turska sa 2,5 kg čaja koji se konzumira po osobi po godini največa je svjetska država u konzumiranju čaja po stanovniku.                                                                              

Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje