Uloga različitih vrsta mesa u prehrani čovjeka

                                                  Uloga različitih vrsta mesa u prehrani čovjeka

Mesni proizvodi su prerađeni proizvodi koji nastaju preradom mesa ili daljnjom preradom tako prerađenih proizvoda,tako da je na površini reza vidljivo da proizvod nema značajke crvenog mesa.Oni imaju presudnu ulogu u ljudskoj evoluciji i važan su sastojak kako zbog zdrave i uravnotežene prehrane tako i ljudskog bogatstva.Različite vrste mesa i mesnih proizvoda se razlikuju po svom hemijskom sastavu,poželjnosti kod domaćih potrošača i ostalim okolnostima koje ga čine povoljnim u ishrani kod potrošača.U nastavku ću govoriti o tome kakve su različite vrste mesa u prehrani čovjeka i kakve one imaju ulogu u ishrani tako i na zdravlje potrošača

                                      Uloga crvenog mesa u prehrani potrošača

  Smatra se da je crveno meso bilo važan dio čovjekove prehrane tokom njegove evolucije.Sugerira se da je bez uključivanje hrane životinjskog porijekla u prehranu malo vjerovatno da je evolucijski čovjek mogao postići tako neobično veliki i složen mozak.Crveno meso je dobar izvor proteina visoke biološke vrijednosti sa udjelom u prosjeku  od 20 do 24 grama proteina na 100 grama sirovog mesa a ujedno sadrži i osam esencijalnih aminokiselina.Crveno meso obiluje raznim makroelementima koji su važni za ljudsko zdravlje i dobrobit.Ova vrsta mesa osigurava oko 25 posto preporučenih unosa riboflavina,niacina,vitamina B6 i pantentonske kiseline.Savjet ministarstva zdravstva je da odmah osebe koje jedu više od 90 grama crvenog i prerađenog mesa treba smanjiti unos na prosječno esencijalne aminokiseline  i vitamine B skupine.Najznačajniji vitamini su B 12,B6,B1 i vitamin B2.

                                    Uloga bijelog mesa u prehrani potrošača

Pored crvenog i bijelo meso je isto značajno u prehrani kod potrošača.Piletina,Puretina,meso patke i guske predstavljaju kategoriju mesa koje nazivamo meso peradi ili bijelo meso.Perad je dobar izvor bjelančevina i željeza te vitamina B skupine.Meso ovih krilatih životinja u sebi sadrže esencijalne aminokiseline,sadrži veliki broj vitamina B skupine vezanih za zdravlje živčanog sistema i kože te određene diskretne količine minerala i cinka neophodnog za pravilan razvoj i funkciju imunološkog sistema.Sadrži relativno malo zasićenih aminokiselina koje mogu dovesti do povećane vrijednosti lošeg kolesterola u krvi.Masti koje su sadržane u mesu peradi su nezasićene i ne dovode do poraste lošeg kolesterola u krvi.Najmasnije je meso petaka i gusaka dok je meso pilića i puretina veome posno i sadrži samo oko 2 posto masti.Ovo se svakako odnosi na meso bez kože,te je na kraju najbolje da se ne konzumira.Nadalje,treba istaći da je meso peradi lakže probavljivo od crvenog mesa te se koristi u prehrani djevce i starijih osoba.Potrebno je napomenuti da meso peradi može uzrokovati i trovanje salmonelom.Sa obzirom da se ne može uništiti zamrzavanjem svako meso je potrebno termički obraditi prije svake konzumacije.Posebno je važno obraditi pažnju na konzumiranje paštete od pilećih jetrica koje nisu propisno termički obrađene.U nastavku moga članka govoriti ću o raznim vrstama mesa u prehrani potrošača.

                                                    Razne vrste mesa u prehrani potrošača

                                              Alternativno konjsko crveno meso

Jedan od glavnih zanimanja za pojavu konjskog crvenog mesa bila je pojava dioksina,goveđe emulzije i problema sa životinjama u Evropi prije nekoliko godina.Zbog toga su potrošači počeli tražiti crveno meso od svojih netradicionalnih vrsta.Konjsko meso bi trebalo u ovom kontekstu trebalo igrati  ulogu kao alternativno crveno meso u goveđem mesu i za ono meso koje se tvrdi da je dijetetsko meso.Konjsko crveno meso smatra se važnim izvorom minerala,posebno željeza,magnezijuma,bakra i važan je izvor prehrane za sve potrošače.Konjsko meso jeste meso koje je podložno kvarenju pa se ne preporučuje da se koristi kao dio smjese za proizvodnju kobasica.Prehrambeni sastav konjskog mesa u usporedbi sa svinjetinom,govedinom,ili peradi karakteriše niska razina masti ili kolesterola što ukazuje na to da njegova konzumacija može biti korisna za zdravlje.

                                                        Ovčije meso

Ovčije meso jeste meso koje se proizvodi od domaćih ovaca.Ovca u prvoj godini jeste jagnje a njeno meso jeste jagnjetina.Ovčije meso potrošači ne konzumiraju tako često kao druga mesa.Ovo meso je dosta siromašno kalorijama.Ovo meso je dosta siromašno kalorijama.Shodno tome ovo meso ima dosta masti u sebi a veoma malo proteina.Imamo dvije vrste ovog mesa a to su jagnjetina i ovčetina.Jagnjetina jeste najskuplja od dvije vrste mesa i sve je manje zastupljena u prehrani potrošača te je potrošači sve manje kupuju.Od svih vrsta mesa ovčije meso je najmanje zdravo i potrošači ga ne konzumiraju kao ostale vrste mesa.

                                                  Goveđe meso

Goveđe meso se proizvodi od mesa goveda.Spada u kategoriju crvenog mesa koji se koristi kao meso sisavaca a sadrži veće količine željeza od piletine ili ribe.Obično se jede kao pečeno meso,rebra ili odresci,govedina može također da se malje i od nje se može praviti pašteta.Paštete od mljevene govedine se često koriste u hamburgerima.Prerađeni proizvodi od goveđeg mesa uključuju govedinu,svježe meso i kobasice.Govedina se treba konzumirati umjereno jer se umjeren unos govedine smatra kao dio zdrave prehrane.Govedina se sastoji od bjelančevina i različitih vrsta masti,te sadrži devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za rast i razvoj čovjeka.Njihov sastav u proteinima varira u zavisnosti u prehrambenom izvoru.Govedina sadrži različite količine masti.Količina mesa u govedini zavisi o dobu životinje,spolu,pasmini i hranidbi.Govedina sadrži brojne vitamine i minerale a to su vitamin b 12,cink,selen,željezo,vitamin b6 i fosfor.Pored ovog govedina sadrži mnogo vitamina i minerala u nešto manjim količinama.Govedina jeste bogat izvor visokvalitetnih bjelančevina i shodno tome može biti komponenta izvrsne prehrane za sve potrošače.

                                                    Teleće meso

Teleće meso se dobiva od mesa teladi u tri sedmice do šest mjeseci.Teletina spada u crveno meso,ima svijetlo rušičastu boju i kiselkasto prepoznatljiv ukus.Teletina se često koristi u prehrani kod potrošača,komadi teletine su gotovo nemasni.Energetska vrijednost 100 grama telećeg mesa iznosi oko 117 grama masti.Od toga je 21 posto protein,a 3 posto masti.Od vitamina i minerala teletina je dobar izvor cinka,a odličan izvor minerala i bakra.

                                             Zečije meso

U posljednjih 50 godina svjetska proizvodnja kunića povećala se na 2,5 miliona tona u 2009 godini.Kao i ostale vrste mesa i zečije meso sadrži visoku razinu esencijalnih aminokiselina i to sve pogoduje probavljivosti mesa.Zečije meso sadrži nisku razinu fosfora i nisku razinu natrija.Zečije meso sadrži također i i niske razine kolesterola u usporedbi sa ostalim vrstama mesa.Karakteriziraju ga veoma niske razine zasićenih i poluzasićenih masnih kiselina.Istraživanja su dokazala da se sadržaj vitamina E koji je neophodan za rast i poboljšanje imunološke funkcije može udvostručiti dodacima prehrani od 200 mg,njegova prisutnost u mišićnim stanicama smanjuje oksidaciju lipida.

                                       Kozije meso

Najvažnija kategorija kozijeg mesa na tržištu koja je veoma tražena kod potrošača jeste jaretina,veoma je tražena i skupa,smatra se specijalitetom i poslužuje se u veoma posebnim prigodama.Jareće meso jeste uglavnom lahko probavljivo.Potrošači su podijeljeni kod konzumacije mesa odraslih koza,ujedno je meso tamno i tvrdo pa se konzumira u obliku različitih prerađevina nakon salamurenja i sušenja a rijetko se konzumira u svježem stanju kao pečeno ili kuhano.Kozje meso ima visoku hranidbenu vrijednost,zbog velikog sadržaja proteina,velike količine makro i mikro elemenata,vitamina topljivih u vodi i mastima.Jareće meso sadrži više vode a manje masti i pepela u odnosu na ostale vrste mesa odraslih koza.Činioci koji utiču na sastav jarećeg mesa jesu dob,klaonička masa,razina i vrsta obroka,pasmina i slično.Na sadržaj vitamina i minerala utiče i spol životinje pa su tako utvrđene količine vitamina i minerala na 100 grama pečenog kozijeg mesa utvrđenog u procentima.

                              Meso divljači

Iako je meso divljači veoma teško pripremiti,sve je veći interes potrošača za takvom vrstom mesa i našlo se rasprostranjeno u domaćoj potrošnji,favorizirajući one sa prehrambenim karakteristikama koji se podudaraju sa modernim prehrambenim kriterijima kao štoje to slučaj sa ispitivanim mesom.Što se tiče sadržaja masti u mesu divljači on uveliko zavisi o nekim činbenicima kao što su dob,spol životinje,gnojno stanje i anatomsko porijeklo mesa. Najveći sadržaj masti u mesu divljači pronađen je kod japanske prepelice.

                


Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje