Blog o mlijeku 1 dio-Zašto pijemo mlijeko i kakva je funkcija mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj konzumaciji
Od malih nogu smo naučili da pijemo mlijeko i da uz to konzumiramo mliječne proizvode.Dakle,mlijeko je od davnina najvažniji životinjski proizvod,mlijeko se dobija od različitih životinja,koza,ovaca,krava,ali najčešće se dobija mužom krave,neki su ga još nazivali i kravlji proizvod,i shodno tome poznato je i tzv Kravlje mlijeko.Mlijeko je danas neizostavni dio naše prehrane i danas ga kod nas i u BiH tako i u svijetu potrošači svakodnevno konzumiraju prije svega uz jutarnju kafu,zatim kao međobrok između doručka i ručka,a neki i obavezno završe dan uz čašu mlijeka tako što obavezno popiju čašicu mlijeka navečer pred spavanja.Danas u prehrani nailazimo i na različite mliječne prerađevine kao što su sir,kajmak,pavlaka,jogurt,kefir,mliječno vrhnje i svi oni u sebi sadrže antioksidanse koji su dobri za zdravlje kostiju,doprinose jačanju imuniteta,poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne sposobnosti.Mlijeko je naročito važno i naročito se preporučuje djeci do sedam godina o čemu će pisati u današnjem blogu,zatim adolescentima i starijim osobama tj,osobama treće životne dobi.Mada pitamo se zašto je danas mlijeko još tako važno.Sa obzirom da je ovaj blog opširan i ima se dosta toga napisati,temu ću podijeliti na tri dijela.
Važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani
Upravo zbog toga što osigurava ljudskom organizmu nutrijente potrebne za građu organizma i odvijanje normalnih fizoloških funkcija,mlijeko je neizostavan dio izbalansirane prehrane u svim fazama života.Prema piramidi pravilne prehrane dnevno je potrebno konzumirati tri jedinice serviranja mlijeka ilimliječnih proizvoda.Prema tome,jedna jedinica serviraranja znači jedna čaša mlijeka ili jedan jogurt ili 30 grama sira.Preporučena dnevna količina mlijeka,odnosno mliječnih proizvoda u vrijednosti od tri jedinice serviranja osigurava 90 posto potreba za kalcijem,75 posto za fosforom,30 posto za vitaminom D,48 posto za proteinima,40 posto za vitaminom A,99 posto za vitaminom B 12,75 posto za vitaminom B2 te 30 posto za vitaminom B 3.Osim tih esencijalnih nutrijenata mlijeko sadrži brojne bioaktivne komponente koji pokazuju preventivno djelovanje.Posljednjih godina znanstvena istraživanja dala su mnogo dokaza o pozitivnoj ulozi mlijeka u promociji zdravlja i prevenciji mnogih bolesti.Najzanimljivije preventivno i terapeutsko djelovanje mlijeka iskazuje se kod kostiju,zubi,krvnožilnos sastava,pretilosti,dijabetesa i tumora.
Prehrambena vrijednost mlijeka za potrošače u uopštenom smislu
Prije svega da bismo znali prehrambenu vrijednost mlijeka,moramo znati njegovu definiciju uopšteno.Naime prema općoj definiciji,mlijeko je biološka tečnost bijele boje koja se dobiva lučenjem mliječnih žlijezda sisara.Za mladunčad sisara,mlijeko služi kao prvobitan izvor hrane,dok nisu u mogućnosti da vare drugačije hranu.Ljudi koriste mlijeko za ishranu otkad i samo čovječanstvo postoji.Različite vrste mlijeka dobivamo od različitih životinja kao što su ovčije mlijeko,kravlje,kozije mlijeko,mlijeko kamile itd,ipak kod nas u BiH pa tako i šira najpoznatije je Kravlje mlijeko dobiveno mužom krava.Kravlje mlijeko se najčešće koristi u ishrani ljudi.Zbog velike potrošnje i korištenja u ishrani,razvijen je čitav industrijski lanac i automatizovana proizvodnja mlijeka.U industrijama,a i u kućnim domačinstvima se preradom mlijeka dobivaju i mliječne prerađevine koje sam već spomenuo u svom uvodnom tekstu.Te prerađevine dobijaju se prirodnom fermentacijom mlijeka.Mlijeko je gradivni i veoma važan sastojak mnogih jela,poslastica i pića.Kravlje mlijeko u sebi sadrže gotovo sve energetske i potrebne materije za ljudski organizam.Ima veoma zadovoljavajući odnos proteina,masti i ugljikohidrata.To je još jedan od razloga zbog kojih se kravlje mlijeko najviše konzumira.Kravlje mlijeko u sebi ima manje šećera nego ostala mlijeka,ima više proteina i oko 3,5 do 6,5 posto masti,4 do 8,5 posto hranjivih materija i oko 88 posto vode.Od svih proteina u mlijeku,glavni protein je kazein koji je 80 posto prisutan,a ostalih 20 posto čine proteini surutke a to su albumini i globulini.Kravlje mlijeko je veoma dobar izvor kalcija,kalija i fosfora.Čovjek kroz jednu šolju mlijeka na dan dnevno unosi 30 posto dnevnih potreba ovih minerala.Mlijeko je bogato vitaminima A i D,a pored njih sadrži i vitamin B 12,B2 i vitamine B5.Svi ovdje navedeni vitamini su od velike važnosti za nas jer imaju veoma bitnu ulogu u regenirisanju i održavanju zdravlja ljudskog tijela.
Kupovina i čuvanje mlijeka
Mlijeko se danas može kupiti u bilo kojem supermarketu.Domaće kravlje mlijeko može se uzeti na farmama i domačinstvima koje uzgajaju krave pa prodaju mlijeko i prave razne mliječne proizvode,također za prodaju.Bilo pasterizovano bilo domače mlijeko ono je lako kvarljivo te može da ugrozi zdravlje potrošača.Iz tih razloga jeste potrebno poznavati osobine mlijeka i uslove čuvanja.Prilikom kupovine mlijeka također uvijek treba dobro obratiti pažnju na datum proizvodnje i rok upotrebe.Otvoreno pasterizovano mlijeko iz tetrapaka ili svježe mlijeko čuvamo u frižideru na niskim temeperaturama i to maksimalno u vremenskom periodu od dva do tri dana.Na visokim temperaturama mlijeko se može ukiseliti ili pokvariti u samo par sati.Dobro domaće mlijeko ima žućkastu bijelu boju i prijatnog je ukusa.
Uticaj mlijeka na zdravlje
Kada se priča o mlijeku,postoje podijeljena mišljenja.Mnogi kritičari smatraju da postoje sastojci u mlijeku koji nisu baš podobji za organizam,pri tome se misli na sastojke koji nadjačavaju imunitet organizma.Najveći problem od svih jeste da oko 70 posto ljudi podnosi laktozu u određenom obliku,pa ne mogu konzumirati mlijeko.Konzumacija mlijeka u tim slučajevima izaziva grčeve,dijareju i nadutost.Na svu sreću,za ovakve potrošače postoje drugi alternativni izvori kalcijuma,te vitamina A i D.Skorašnja istraživanja pokazala su da mlijeko izaziva akne.Mnogi nutricionisti ukazuju na to da proteini iz mlijeka mogu da iskoriste kalcijum iz kostiju,te su poželjniji proteini iz biljaka,jer smanjuju rizik od osteoporoze.Ovakve tvrdnje nisu dokazane putem istraživanja.
.jpg)
Comments
Post a Comment