Blog o čaju 2 dio-Kakva je funkcija različitih vrsta čajeva u ispijanju i konzumaciji kod potrošača,kakve zdravstvene prednosti kao i negatvne efekte čaj ima i po čemu je moguće razlikovati čaj od kafe

                                             


                                                 Različite vrste i funkcije čajeva u konzumaciji

U konzumaciji kod potrošača postoje različite vrste čajeva,međutim svi čajevi nisu isti i nemaju istu namjenu,svi su oni zdravi mada naravno svaki na svoj način,u nastavku ću vam pisati o vrstama čajeva u konzumaciji kod naših domaćih potrošača,način njihove pripreme i koji su čajevi danas najučestaliji.Dakle kako sam u prethodnom blogu napisao čaj je nastao u Drevnoj Kini kao medicinsko sredstvo a da li je to zaista tako i kojim bolestima on pomaže uvjerite se u sljedećem tekstu.Dakle,u jeku prehlada i kao prevencija u borbi proitiv različitih bolesti čaj je nezaobilazan napitak,isto tako čaj je nezaobilazan napitak za smanjenje nadraženog grla pored sirupa i tableta naravno.Čajevi od mente,matičnjaka i majčine dušice idealni su napitci za za jačanje otpornosti tijela na prehlade i viruse.Čaj je hiljadama godina na istoku smatram ključem dobrog zdravlja,sreće i mudrosti.,zbog čega je privukao pažnju brojnih istraživača sa zapada koji otkrivaju zdravstvene prednosti različitih vrsta čajeva. Međutim mnoge istraživače zanima koja je funkcija tih čajeva u konzumaciji potrošača.Navesti ću neke od vrsta čajeva i njihovu funkciju.

Čaj od lipe za prehladu-U slučaju prehlade najbolje je posegnuti za čajem od lipe.Ovaj čaj ublažava kašalj,potiče znojenje i povećava otpornosti prema infekcijama.Preporučuje se za konzumiranje svaki dan kao preventiva u spriječavanju kašljanja i prehlade.

Bijeli čaj-Bijeli čaj bogat je moćnim antioksidansima i polifenolima koje  pospješuju čišćenje jetre od toksina.On ubrzava rad metabolizma i samim time pospješuje mršavljenje.Također sadrži i antioksidanas koji spriječava stvaranje novih masnih ćelija.

Zeleni čaj-Zeleni čaj slično kao i bijeli ubrzava topljenje masti,ubrzava metabolizam i pospješuje rad jetre.On reguliše nivo šećera u krvi čime pospješuje osjećaj sitosti a snižava i holesterol.Preporučuje se svim potrošačima da ga piju svakodnevno jer je dobra prevencija protiv demencije i Alzheimerove bolesti.

Crni čaj-Crni čaj čuva zdravlje pluća.Upravo se zbog toga preporučuje pušačima.Također pomaže u regulisanju šećera u krvi čime se smanjuje rizik od nakupljanja sala.

Čaj od mente-Čaj od mente djeluje kao diuretik i koristi se kao pomoć kod zatvora.Čaj od mente povećava mobilnost probavnog trakta i olakšava probavljanje hrane a ublažava grčeve i nadust.

Čaj od hibiskusa-Ovaj čaj j borac protiv visokog pritiska.Istraživanja su dokazala da redovno ispijanje dvije do tri šoljice ovog čaja na dan snižava pritisak i jednako je djelotvoran kao lijekovi za visoki pritisak.Osim toga,čaj od hibiskusa štiti tijelo od slobodnih radikala,hroničnih oboljenja,dijabetesa i srčanih problema.

Čaj od đumbira-Osim što ublažava upalne procese u tijelu,čaj od đumbira regiliše apetiri i smanjuje nadutost.Zbog toga se preporučuje kod mučnina i menstrualnih bolova.Odličan je izbor i kod glabolja.

Čaj od koprive-Ovaj čaj pomaže u čišćenju krvi od toksina i pospješuje rad jetre.Koristi se u liječenju kožnih bolesti ali i ublažavanju polenskih alergija.On djeluje poput antihamstika i ublažava simptome kao što su kašalj,sekret iz nosa i svrab iz očiju.

                                                 Proizvodnja i priprema različitih vrsta čajeva

    Hiljadu različitih pravih čajeva u hiljadu oblika okusa i boja možemo podijeliti u šest glavnih vrsta a to su bijeli,žuti,zeleni,oolong čaj,crni i fermentirani.To su biljni i voćni čajevi koji se u hrvatskom jeziku nazivaju uvarci ili infuzi.Gotovo u svakoj zemlji u kojoj je razvijena proizvodnja čaja možemo naći sve vrste čajeva vijetnamski fermentirani čaj,indijski bijeli čaj,kenijski zeleni čaj ili gruzijski crni čaj.

                                               Razlika u procesu proizvodnje čajeva

Ono što često razlikuje jedan čaj od drugog jeste upravo sitne razlike u procesu njegove proizvodnje.Hiljadu i hiljade zelenih čajeva razlikuju se po obliku,boji,sorti od koje su nastali,vrsti listića i mnogim drugim kriterijima.Ono što je najzanimljivije kod svih vrsta čajeva jeste da njihova imena prate boju tekućine.Iznimka je Oolong čaj koji je ujedno i najšira kategorija čaja.Kroz moj sljedeći tekst ću vas upoznati sa proizvodnjom i pripremom različitih vrsta čajeva.

Bijeli čaj-Mnogi smatraju da je upravo bijeli čaj prva vrsta čaja na svijetu jer prolazi najmanje koraka obrade.Listići bijelog čaja samo se suše.Bijeli čaj je bio izbor dinastije Song.Dobio je naziv prema običaju Kineza koji su nudeći vrću vodu gostima,nudili bijeli čaj.Kineska provincija Fuijan najpoznatija je po proizvodnji bijelog čaja.

Žuti čaj-I žuti čaj je dobio naziv prema boji kao i listićima pripremljenog čaja.Razlikuje se od zelenog čaja u procesu dodane oksidacije.Povijest žutog čaja nije duga počeo se proizvoditi.Povijest žutog čaja nije duga počeo se proizvoditi za vrijeme dinastije Qing u prošloj polovini dvadesetog stoljeća.

Zeleni čaj-Ključan korak u procesu proizvodnje zelenog čaja jeste onaj koji zaustavlja oksidaciju.Najpopularniji načini za sušenje listića u velikim tavama na visokoj temperaturi popularni su Indiji ili Kini ili parenje,popularno u Japanu.

Oolong čajevi-Oolong čajevi su najraširenija kategorija.Stupanj oksidacije oolong čajeva može biti između 10 i 99 posto a on određuje njihovu boju,okus i izgled.Što je veći stupanj oksidacije,sa tim u vezi će i čaj bizi tamniji.

Crni čaj-Crni čajevi su u potpunosti oksidirani čajevi i proizvode se u svakoj zemlji koja se bavi proizvodnjom čajeva.Najpoznatije zemlje su Indija,Kina i Šri Lanka.Crni čaj je najomiljenija vrsta u Rusiji,Turskoj i Engleskoj.Mnoge poznate vrste crnog čaja su zapravo mješavine raznih crnih čajeva iz različitih zemalja.

Fermentirani čajevi-Tamni ili fermentirani čajevi mogu biti zeleni ili tamni u ovisnosti o tome da li se radi o brzoj oksidaciji.Fermentirani čajevi su veoma kompresivni u različitim oblicima a oni zeleni postaju sve bolji starenjem

Biljni ili cvjetni čajevi-Biljni,cvjetni i voćni čajevi su toliko široka kategorija čajeva da ih je gotovo nemoguće sve pobrojiti.Stoljećima su ljudi ubirali razno bilje,listove drveća i trave i bilježili njihovo djelovanje na zdravlje.Naši najpopularniji billjni čajevi su kamilica,menta,kadulja,lipa i mnogi drugi.Lišće različitog drveća se može koristiti za čaj od duda,smokve pa sve do masline.Najpopularniji cvjetni čaj u cijelom svijetu sigurmno je čaj od ruže a u istočnjačkim zemljama se za pripremu čaja koristi čak i krizantema.

                                         Prednosti i nedostaci čaja

Mnogi potrošači kada kupuju čaj nadaju se da će on pozitivno djelovati na zdravlje,da će osvježiti,smiriti i uz to da će dati stimulans za nastavak dana međutim sve ima svoje prednosti i svoje nedostatke ništa nije ni previše zdravo a ni previše štetno kada se umjereno konzumira e pa u nastavku ću vam pričati o prednostima i nedostacima čaja.Dakle,kako je navedeno u mom prethodnom blogu čaj je kultura koja se u Kini prenosi još od davnina.U današnjem modernizovanom svijetu ljudi više nisu zadovoljni kulturom ispijanja čaja,već uz pomoć moderne tehnologije razvili magični efekat ispijanja čaja.E pa koje su prednosti koje mane ispijanja čaja danas ću vam predstaviti.Dakle prednosti čaja su sljedeće

1.Ispijanja čaja vam može pomoći da smršate-Čaj sadrži kafetine,kolesterol,kofein,folnu kiselinu,pantotensku kiselinu i druge sastojke,koji pod sveobuhvatnim djelovanjem djeluju na prevenciju i inhibiciju gojaznosti.

2.Ispijanja čaja može spriječiti karijes-Ispijanje čaja i pranje zuba ne samo da mogu ukloniti loš zadah već i spriječiti karijes.Od sedamdesetih godina provode se studije o efikasnosti čaja u prevenciji zubnog karijesa.Može se koristiti čaj,ispijanje grla sa čajnom supom,pranje zuba ili pasta za zube koja sadrži čaj ali je najbolje pranje zuba čajnom supom.

3.Čaj može spriječiti kardiovaskularne bolesti-Ispijanje čaja također smanjuje kardiovaskularne bolesti poput viskog krvog tlaka i holesterola.

4.Čaj je dobar za crijevna oboljenja-Polifenioli u čaju mogu koaliguirati i istaložiti proteine.Polifenoli čaja se kombiniraju sa jednoćelijskim bakterijama koji mogu koaugilrati kvalitetu jaja i ubiti bakterije. Za razliku od prednosti nedostaci čaja su sljedeći

1.Čaj utiče na normalnu probavu-Osoba normalno luči 1,5 do 2,5 litara želučanog soka dnevno a ti želučani sokovi mogu pravilno probaviti hranu koju osoba svakodnevno unosi.Nakon dosta jakog čaja razrijediti će se želučani sok,smanjiti koncentraciju želučanog soka,,učiniti da želučani sok ne može normalno probaviti hranu,što će rezultirati lošom probavom,nadutošću u bolovima i trbuhu kao i drugim simptomima a mogu čak uzrokovati i duodelni čir.

2.Čaj ometa apsorbciju gvožđa u tijelu-Čaj sadrži taninsku kiselinu,crni čaj sadrži oko 5 posto,a zeleni čaj sadrži oko 10 posto.Kada ljudski organizam popije veliku količinu jakog čaja,kombinacija taninske kiseline i gvožđa će biti aktivnija,što će ometati i utiati na apsorbciju gvožđa u ljudskom organizmu,zbog čega se ljudski organizam manifestuje kao anemija sa nedostatkom gvožđa.

3.Pijenje jakog čaja sklono je zatvoru-Taninska kiselina u čaju ne samo da se može kombinovati sa gvožđem,već se može kobinovati i sa proteinima u hrani da bi formirala grudvasti,neprobavljiv i apsorbjujući protein taninske kiseline što dovodi do zatvora..Kod starijih osoba to može pogoršati zatvor.

4.Jaki čaj izaziva visoki krvni pritiak i zatajenje srca-Kofein u jakom čaju može ubrzati kucanje ljudskog srca,a samim tim i povečati krvni pritisak sa toga se pijenje jakog čaja ne preporučuje potrošačima,jer samim time izuzetno velika količina čaja može izazvati zatajenje srca kao i druge neprijatne simptome,međutim ukoliko se sa čajem ne pretjeruje u velikim količinama onda je sve uredu.Pijenje slabog čaja je dobro za zdravlje a u kontraktstu toga pijenje jakog čaja je štetno za zdravlje.U daljim izlaganjima ću govoriti koje sve još gore štetnosti čaj može prouzrokovati i kakva negativne efekte sve čaj može imati.

                               Negativni efekti čaja za potrošače

Dakle u nastavku pišem o negativnim efektima čaja.Slijede nam hladniji dani,jelde,e pa u ovim hladnijim danima nema ništa ugodnije od fine šoljice čaja ili nakon napornijeg radnog dana.Istraživanja su dokazala da svakodnevno ispijanje čaja sa sobom donosi niz pozitivnih učinaka,ali mi se pitali da je to zaista tako,sa obzirom da čaj može donijeti sa sobom i negativne efekte.Iako su u kontrakstu toga mnoga dosadašnja ispitivanja pokazala kako redovno ispijanja čaja pomaže u spriječavanju šećerne bolesti,raka,bolesti srca i demencije a i učinkovit je borac protiv viška kilograma.Također čaj pomaže u održavanju mladenačkog izgleda kao i dobrog raspoloženja.Ipak,uprkos svemu tome čaj može imati i negativna djelovanja sa obzirom da njegova pretjerana konzumacija može stvoriti kontra učinak i shodno tome dovesti do pogoršanja zdravlja.Ali ipak ne treba se odmah paničariti i u potpunosti se odreći svog omiljenog napitka sa obzirom da se dobiveni rezultati odnose na osobe koje dnevno unose velike koncentracije zaslađenog čaja.Kao i mnogim stvarima u životu i u kozumaciji čaja treba biti umjeren.Pretjerana konzumacija čaja može biti opasna i može dovesti do negativnih posljedica koje ću upravo navesti u daljem tekstu.

Pretjerana konzumacija čaja može uzrokovati problem sa kostima-Istraživanja su dokazala da brojni čajevi u sebi sadrže znatnu količinu floura.To samo po sebi ne mora biti zabrinjavajuće sa obzirom da ovaj hemijski element također ima i mnoštvo pozitivnih strana.Ipak prekomjeran unos floura može biti štetan za zdravlje potrošača te shodno tome prekomjeran unos floura može uzrokovati propadanje zubi,probleme sa mišićima i kroničnu bol.Ako se pije puno čaja sav višak flourida se može nakupiti u kostima i uzrokovati bolno stanje pod nazivom flouroza kostiju.Ipak ne treba odmah biti u panici jer osobe koje dobiju flourozu kostiju desetljećima piju dvije do tri litre čaja na dan.Da bi smanjila rizik od toksičnosti umjesto nekvalitetnih i jeftinih čajeva koje sadrže najviše flourida trebaju se piti oni napravljeni od mladih listova.

Čaj može umanjiti apsorbciju željeza-Katehini u čaju mogu promijeniti sposobnost ljudskog tijela da apsorbira željezo.To znači da ako se pojede dovoljno hrane sa visokim željezom to neće biti dovoljno i moglo bi dovesti do anemije.Iako većina zdravih osoba neće doživjeti značajne promjene oni koji imaju višak željeza ili anemiju trebaju se suzdržavati od velikih količina čaja a posebno zelenog čaja.To uključuje djecu,trudnice i sve one koji imaju historiju bubrežnih bolesti.

Čaj može umanjiti djelovanje lijekova-Iako su prednosti čaja mnogobrojne,ipak bi trebalo porazgovaratisa liječnikom prije nego što se svaki dan u organizam unese znatna količina čaja.To naravno sve iz razloga što katehini mogu utjecati na neke lijekove za srce i krvni tlak.Katehin u čaju također utječe i na kardiovaskularni sistem a osobe koje imaju problema sa srcem ili se oporavljaju od srčanih bolesti bi se trebale konsultovati sa svojim liječnikom i dotad u potpunosti izbjegavati konzumaciju čaja.

Čaj može uzrokovati probleme sa želucem-Zeleni čaj može stimulirati pretjerano lučenje želučane kiseline tako da bi osobe sa osjetljivim želucem i one koje su sklone želučanim problemima trebale ograničiti unos zelenog čaja ukoliko žele izbjeće neugodne posljedice kao što su žgaravica,proljev i gubitak apetita.Upravo zbog kofeina kod nekih ljudi ovaj napitak može izazvati glavobolju ili djelovati kao okidač za napadaj migrene.

Zbog ispijanja čaja može se biti izložen velikom riziku od krvarenja-Ispijanje velike količine čaja svaki dan može dovesti do opasnosti do obilnijeg krvarenja iz manjih posjekotina ili rana.Zbog toga se svim potrošačima preporučuje da ukoliko idu na neko operaciju da prestanu piti čaj dvije ili tri sedmice prije operacije.

                                   Zaključak

                           Šta je bolje piti čaj ili kafu

I na kraju da zaključimo temu šta je bolje piti za potrošače čaj ili kafu i koji je bolji napitak za potrošače,šta je zdravije od ova dva napitka i po čemu je moguće razlikovati čaj i kafu i naravno šta je to korisnije za naš organizam.Nakon što sam napisao dva bloga vezana za kafu i čaj u nastavku ću vam predočiti njihove zajedničke razlike i karakteristike.Dakle,poznato je da su čaj i kafa koje su dvije od najpopularnijih toplih napitaka na svijetu osvojili veliki broj pristalica.Smatra se da su stanovnici planete zemlje predstavnici dva tabora ističući među njima ljubitelje kafe kao i one koje vole piti čaj.Šta je bolje piti čaj ili kafu to je važno pitanje ono šta treba srediti. Naime u izboru između čaja i kafe većina potrošača se rukovodi u svojim preferencijama razlozima ukusa u uticaju tih pića na zdravlje nekako više manje.Ali naučnici koji se već dugo bave ovim pitanjem i u svojim istraživanjima došli su do zaključka,koji bi trebao zadovoljiti ljubitelje kafe i čaja.Međutim ova dva pića korisna su za ljudsko zdravlje jer se dokazalo da oni u svom sastavu sadrže aktivne sastojke.Ali jasan zaključak da li je korisnije da potrošači piju čaj ili kafu niko od naučnika još uvijek ne zna.


                         Ono što se zna o utjecaju znanosti-čaj ili kafa za ljudski organizam

Oni koji razmišljaju o izboru između čaja ili kafe šta je korisno i šta je korisnije za ljudski organizam preferiraju da budu i dalje znatiželjni po tom pitanju jer moraju znati da ova dva pića imaju korisno i štetna svojstva za ljudsko zdravlje.Najčešće vrste čaja su crni i zeleni čaj.Najčešće se može reći da su ove dvije sorte čaja popularnije i rasporastanjenije u odnosu na sorte kafe.

                                  Korisna svojstva čaja i kafe

I aparat za kafu i čaj sadrže antioksidnse.

U crnom čaju iznos kofeina jeste dva puta veći nego u kafe

Oba pića kako kafa tako i čaj sadrže polifeniole koji štite od raznih bolesti raka,srčanih bolesti i drugih

Međutim kakva ostala korisna svojstva imaju kafa i čaj saznate ćete u nastavku ovog teksta.

                  Kafa i čaj-šta je više korisno

Naučnici se uvijek pitaju kakva pića imaju blagotvorno dejstvo na ljudski organizam..Postavlje se pitanje kafa ili čaj,šta je više korisno.Odgovor na ovo pitanje će biti lakši ako pročitate sljedeće informacije.Ipak se može zaključiti da je čaj zdraviji i blagotvornije djeluje na ljudski organizam posebno zeleni čaj sa obzirom da sadrži tianine,promoviše aktivno izlučivanje teških metala,jačanje sudova itd.Osim toga sadrži supstance koje pomeže u prevenciji protiv raka,dijabetesa.Za razliku od čaja,kafa je neophodna u prevenciji različitih bolesti kao što su ciroza jetre,migrena,astma,srčani udar.Dakle poznavajući vaše zdravstveno stanje ili na osnovu jednog od njega svatko može zaključiti koje je piće bolje za njega.

                     Zdravstvene koristi crnog čaja

Dugo vremena nije bilo mišljenja među potrošačima da je od kafe mnogo bolji crni čaj.U crnom čaju ima imnoštvo ljekovitih svojstava mada su ta svojstva manje izražena u zelenom čaju.Poznato je da crni čaj osim što promovira izbacivanje toksina iz organizma,u stanju je istovremeno uzbuditi i smiriti nervni sistem zbog kojeg su u njegovom sastavu sadržane dvije ili više supstnce pune vitamina i mineralim koje se međusobno nadopunjuju.Crni čaj može usporiti ispiranje kalcija iz kostiju te se stoga smatra da je dobar za prevenciju osteoporoze posebno u slučaju njegove upotrebe sa mlijekom.Doktori savjetuju pacijente da piju crni čaj nakon hipertenzije.Nakon konzumiranja ovog pića pritisak će se vratiti na normalan nivo.Dakle crni čaj ima pozitivne efekte na srce,krvni pritisak,poboljšava stanje artertija.U odnosu na to kafa koja sadrži više kofeinamože dovesti do povišenog pritisa i holesterola.Stolomatolozi upozoravaju potrošače da da ne koriste limun i šećer kada piju čaj.Kesica šećera je jednostavna za korištenje ali sadrže manje korisna svojstva.

                  Koji čaj izabrati-zeleni ili crni

Zanimljivo je da iako zeleni i crni čaj dolaze od iste vrste biljaka oni se razlikuju po posebnom procesu obrade lista.U terapiji je crni čaj izgubio više hranjivih tvari nego zeleni.Zbog toga je zeleni čaj korisniji za čovjeka nego crni.Poznato je da u Japanu na utakmicama najkorisniji zeleni čaj u prahu,pa se zbog toga svim potrošačima preporučuje da ako moraju birati između zelenog i crnog čaja ipak izaberu zeleni čaj.


                        Koja su korisna svojstva zelenog čaja

Mnogi stručnjaci smatraju da je najkorisniji za zdravlje zeleni čaj,koji je kreiran od odabranih listova koje čupamo iz vrha grma.U zelenom čaju se nalaze vitamini koji su poboljšani svojiim ljekovitim i antioksidativnim svojstvima.Ovaj napitak štiti ćelije uništava maligna oboljenja i produžava život.Osim toga korisna svojstva zelenog čaja mogu biti i u tome da ugasi žeđ.Doktori preporučuju da se zeleni čaj pije u periodu rehabilitacije nakon teških bolesti.

                  Koje su koristi od kafe

Kafa ukoliko se konzumira u malim i razumnim količinama također ima pozitivan učinak na ljudski organizam.To je važno imati na umu prilikom da toga da je nešto prirodno konzumirati kafu.Međutim svi potrošači i ljubitelji kafe ne smiju zaboraviti da je u ispijanju kafe prirodni kofein,taj kofein može biti zamjena različitim hemijskim supstancama,i u prirodnim zrnima kafe taj kofein je sadržan.Ovaj napitak jeste koristan za ljude koje pate od glavobolje,migrene kao i vasopazma.Kofein koji se nalazi u pićutijelu daje potrebnu energiju i budnost.Ljubitelji kafe obavezno piju šoljice kafe ujutru moraju biti svjesni prednosti koje mogu proisteći iz ovog pića za njihovo zdravlje.O prednostima kao i nedostacima kafe pisao sam u jednom od mojih prethodnih  blogova.

                 Opasnosti čaja i kafe

Uz pravi pristup na upotrebu kafe i čaja,njihove korisne osobine pri upotrebi će doći do izražaja a tijelu ćemo unositi sve potrebne vitamine i elemente.Ali ne smijemo zaboraviti da pored korisnih osobina ova pića mogu imate negativne posljedice za ljudsko zdravlje a to su

Čaj i kafa kao i crveno vino sok i neka druga pića ako se upotrebljavaju u prekomjernim količinama dobijaju žućkastu nijansu

Visok sadržaj kofeina u kafi dovodi do toga da su posljedice konzumiranja ovog pića mogu dovesti do nemirnog sna.Stoga oni koji ne žele da razvoj nesanice u drugoj polovini dana dođe do izražaja ne bi trebalo da piju kafu.

Čaj i kafa izlučuju magnezij i kalij,otežava unos željeza i folne kiseline,i krvni sudovi se sužavaju.Ovo je posebno opasno u slučajevima ateskleroze i hipertenizije.

Za one koji redovno konzumiraju kafu može se razviti ovisnost o ovom piću.


Comments

Popular posts from this blog

Mladi potrošači i njihova potrošnja sa aspekta kulture življenja

Alkoholizam kao problem današnjeg društva-smrtnosne posljedice alkohola za potrošače

Riješavanje sporova između trgovaca i potrošača, koji su osnovne 4 metode za njihovo riješavanje